A Stanley Kupa döntőjének lezárása óta kevés hír érkezett a tengerentúli profi jégkorong ligából, mi most ezeket a morzsákat felcsipegetve igyekszünk rövid összegzést adni az NHL nyári hétköznapjairól:
- Az NBA-hez képest talán kisebb hangzavarral, de lezajlott az NHL-ben is a draft, ahol a legjobb fiatalokért versengtek a liga csapatai. A kiválasztottak listájának élén - talán mondhatjuk, természetesen - két kanadai játékos kelt el, a Florida Panthers Aaron Ekblad vállaira tette rá a "Te vagy az 1/1-es!" nem csekély terhét míg a Buffalo Sabres Sam Reinhartban látja a jövőt.
- Európai szemmel viszont talán érdekesebb lehet a harmadik választott Leon Draisaitl. Soha nem volt ugyanis még ennyire hamar kiválasztott német hokis az NHL drafton, a 18 éves tehetséget az Edmonton Oilers, Wayne Gretzky egykori csapata draftolta. A korábbi német válogatott Peter Draisaitl fia májusban ott volt már a minszki vb-n is, nyilván itt hívta fel magára a szakemberek figyelmét. "Ez életem eddigi legfontosabb napja" - jött a német ifjútól már a draft napja előtt az ilyenkor szinte kötelező nyilatkozat. A kölni születésű Draisaitl az előző évben a WHL névre hallgató kanadai junior ligában 128 meccsen 163 pontot szerzett, nyilván ez sem volt rossz ajánlólevél az Oliersnek.A draft után a német sajtó már egyszerűen csak "A német Gretzky"-ként emlegeti őt. Na, majd meglátjuk...
NHL
Öreg hokis nem vén hokis
07/08/2014 19:54
- Szép csendben az átigazolási időszak is beindult a tengerentúlon, amelynek egyik legnagyobb "fogása" eddig az amerikai csapattal Vancouverben olimpiai ezüstérmet szerző Ryan Kesler volt, aki az új évadot már az Anaheim Ducksnél kezdi majd meg. A 29 éves játékos 2003 óta szerepelt a Vancouvernél, ahol 655 meccsen 393 pontot szorgoskodott össze. Három éve ő kapta a legjobban védekező csatárnak járó Selke Trophyt. Kesler a szocsi olimpián is ott volt a jégen a végül negyedik helyen záró amerikai válogatottban.
- Csapatot vált a St. Louis Blues hálóőre, Ryan Miller is, aki egykori sikerei színhelyére, Vancouverbe igazolt. A négy éve az amerikai csapattal szintén olimpiai ezüstöt szerző kapus akkoriban az olimpiai torna legjobb kapusa címet is elnyerte, a vancouveri csarnok pozitív légköre pedig ősztől is jó hatással lehet rá. Miller 18 millió dolláros, hároméves kontraktust írt alá a Canucksnál. A kapust februárban kilencévnyi szolgálat után a Buffalo Sabres kölcsönadta a Bluesnak, ahol ezek szerint nem érezte túl jól magát...
- Az osztrák Thomas Vanek is hamarosan költözik, aki a rekordbajnok - idén egyedüli kanadai csapatként rájátszásba jutó - Montréal Canadienst hagyja el a három évre neki járó 14,2 millió euró és a Minnesota Wild kedvéért. A Bostontól a Colorado Avalanche-hoz igazolt Jarome Iginla, a bajnoki döntős New York Rangerst elhagyva Chicagóba költözik Brad Richards,Jason Spezza pedig 11 év után az Ottawa Senators mezét cseréli a nyártól a Dallas Starséra. Amúgy lesz még bőven átigazolási hír a nyáron, hiszen a július elsejét megnyílt szabadügynök piacon olyan nevek is szerepelnek még, mint Ilya Bryzgalov, Tomas Vokoun, Tim Thomas, Martin Brodeur vagy éppen Daniel Alfredsson.
NHL
Az NHL nyáron sokkal gazdagabb
30/07/2014 18:03
NHL
Új csarnokban a Red Wings, elfogyott a Kings-bérlet
24/07/2014 06:54