Helyes is a közlemény, nem illő az ilyesmi. Előre hangsúlyozzuk, ismeretek hiányában nem foglalhatunk állást az ügy biztonsági vonatkozásairól, így semmilyen felelősségi kérdésről sem.


Az ügy apropóján azonban előugorhat az orv publicista. Vessük hát tekintetünket egy kicsit a sportrendezvények szabályszegéseinek lehetséges következményeire! Természetesen csak általánosságban.
KHL
A külügyminiszter üzent: hazarendelik a kanadai hokisokat a KHL-ből
29/09/2022 - 11:13
A sportegyesület felelősséggel tartozik a versenyrendezvényén történtekért. Ezt mindannyian tudjuk, de ennél árnyaltabb a kép. Haladjunk sorjában! A felelősségi szabályokat minden országban a hatályos polgári- és büntető kódexek határozzák meg. Ha valaki balesetet okoz a kocsijával, vagy rossz terméket forgalmaz, esetleg lop, illetve testi sértést okoz (verekszik), az a polgári vagy a büntető bíróság hatásköre lehet.
Ennek a tortának egy szűkebb szelete, amikor a sportági szakszövetség irányadó fegyelmi szabályai törnek pálcát a szabályszegők feje felett. Egy sportfegyelmi ügynek ugyanis nemcsak a sportoló, hanem a sportolót segítő személyek, sőt a klubok is elszenvedői, jogászosabban fogalmazva alanyai lehetnek. A gyakorlatban legtöbbször a bírósági és a sportfegyelmi ügyet ugyanarra az esetre egymás mellett alkalmazzák.
https://i.eurosport.com/2022/03/22/3342563.jpg
Egy egyesület felelősséggel tartozik a részéről rendezett sportesemény lezajlásáért, valamint az ott jelenlévők viselkedéséért. Vegyünk két egyszerű példát: nyilván nem lehet meccset rendezni bíró nélkül, hogy tovább ne fokozzuk, hokimeccset jég nélkül, vagy tilos a szurkolóknak fajgyűlölő rigmusokat skandálni. Bár ezek olyan evidensnek tűnnek, de valójában távolról sem azok.
Hogy miképpen kell és lehet viselkedni egy klubnak és a lelátón levőknek, az hosszú évek/évtizedek kialakult gyakorlatának eredménye. Egészen máshogy szurkolunk, egészen más zászlókat lobogtatunk, és máshogy kanyarintjuk el a bíró és az ellenfél családi felmenőit, mint tettük azt húsz, ötven, vagy akár száz évvel ezelőtt. Más a hangsúlyos és védendő, így előfordulnak olyan esetek, amikor generációnként változik a „bűn és a bűnhődés”.
Kapcsoljunk fel egy fokozatot a képzeletünk sportjogi szuperautóján, és nézzük mi is történhet egy klubbal, ha vét a fegyelmi szabályok ellen! Szinte minden büntetés megrovással, vagyis a rosszallás kifejezésével kezdődik. Innen azonban a tárház szinte végtelen. A pénzbüntetéstől a teljes eltiltásig, a nézőszám limitálásától a versenyrendezés korlátozásáig, akár a szövetségi juttatás-csökkentéstől, a csapatot sújtó büntetőpontok alkalmazásán át, plusz versenyellenőr tartásáig és fizetéséig, vagy címvisszavonásig, alsóbb osztályba sorolásig bármi lehet. Mindez függ attól, hogy milyen jellegű a sérelmezett magatartás, vagy hanyagság, valamint hányadszor fordul elő.


Ismételten hangsúlyozva, semmi adatunk nincs a bulvárszerű híren túl a Gyergyói Hoki Klub esetében. Ha indokolt a vasárnapi történés vizsgálata, azt három aspektusból lehet izgalmas. Egy: történt-e biztonsági hiba (vagyis rendezői mulasztás), ami az ütéshez vezetett. Kettő: akár igen, akár nem, az reális-e, hogy még egyszer megtörténhet. Három: elkövetett-e a klub mindent, hogy a lehetőséget legközelebbre kiküszöböljék.
Belevezetve az olvasót a súlyozás rejtelmeibe, a pontos helynek és időnek is jelentősége van. Nyilván nem ugyanúgy minősül egy edzőt ért ütés, ha az meccs alatt történik. Ennél kellemetlenebb időpontban ez nem történhet. Csökken a probléma súlya, ha az a meccs után, még tovább, ha pl. már a hazamenetkor a parkolóban történik. Értelemszerűen nem elvárható egy rendezőtől, hogy minden ellenfél csapattag mellé állítson egy rendőrt vagy egy biztonsági őrt.
Végezetül egy nagy kalaplengetés a Gyergyói Hoki Klubnak. A közleményük korrekt és lényegre törő, valamint sportolóhoz méltón nem „felelősséget elkenős” volt. Az indulatoknak pedig a pályán, keretek között van helyük.
NHL
Ovechkin: "Az egyéni célok szépek, de minden évvel közelebb kerülök a pályafutásom végéhez"
26/09/2022 - 16:04
NHL
Az NHL szívesen látná az oroszokat a 2024-es világkupán
21/09/2022 - 12:03