Sokak szerint régen nem látott lehetőség előtt áll a magyar férfi jégkorong-válogatott az A-csoportba való feljutást illetően. Az orosz és belorusz csapat kizárása miatt Franciaország és Ausztria automatikusan egy szinttel feljebb lépett, ezért a szokásos hat helyett öt válogatott küzd meg a 2023-as vb indulási jogáért kijelölt két helyért. Noha 2009 és 2016 után a sorminta 2023-ban ismét feljutást mutat, a helyzet nem ennyire egyszerű. Hiába játszunk egy meccsel kevesebbet és került az élmezőnybe idő előtt egy komoly esélyes, a mezőny így is sűrű.
De mielőtt górcső alá vesszük május első hetének történéseit és megnézzük, mennyire van valós esély a feljutásra, nézzünk kicsit vissza! Az elmaradt 2020-as és 2021-es év torna miatt tehát most 3 év kihagyás után rendeznek ismét Divízió 1/A világbajnokságot, így tétmeccset is viszonylag keveset játszott az elmúlt időben a válogatott. A tavaly augusztusi olimpiai selejtező torna utolsó fordulójában végül egyértelműen alulmaradtak Sean Simpson szövetségi kapitány tanítványai, a most májusi megpróbáltatáson azonban nagyobb eséllyel vesznek részt.
Néhány novemberi és decemberi barátságos meccs után most áprilisban tért vissza ismét a válogatott, már közvetlenül a májusi világbajnokság okán. Fokozatosan tudott összeállni a válogatott az egyre befejeződő bajnokságok miatt. Az Erste Liga döntőben április 9-ig játszó két csapat, a Csíkszereda és a Ferencváros három játékost ad a keretbe (Sofron István, illetve Nagy Gergő és Arany Gergely), a két nappal később záruló ICEHL (leánykori nevén: EBEL) döntőjében pedig nyolc Hydro Fehérvár AV19 játékos volt érdekelt.
Világbajnokság
Nincs magyar kormánygarancia a hoki-vb-re, a finn-lett pályázat maradt versenyben
2 ÓRÁJA
Az elmúlt két hétben négy találkozót játszott a magyar válogatott, ebből kettőt az alacsonyabb osztályban játszó Ukrajna ellen, kettő pedig jövőheti csoportellenfeleink, a házigazda Szlovénia és Dél-Korea ellen.
A csütörtöki, Dél-Korea elleni utolsó felkészülési meccs előtt szerdán, sajtónyilvános edzésen kérdeztük a játékosokat. „Szerintem inkább előny, hiszen közvetlen riválisaink ellen készülhetünk” – kezdi mondandóját Erdély Csanád, a fehérváriak ICEHL-ezüstérmes csatára, amikor arról kérdezzük, előny vagy hátrány, hogy éppen Dél-Koreával és Szlovéniával játszik felkészülési mérkőzést a válogatott. „Stratégiailag persze nem szerencsés megmutatni minden kártyát, de legalább látjuk, milyen kerettel dolgoznak, hogyan mozognak stb.”
A legfontosabb az újbóli összerázódás volt, mondta. Mivel a kapitány már régóta együtt dolgozik a csapattal, legalábbis annak egy nagy részével, inkább az volt a fontos, hogy a válogatottban használt taktikai elemeket a több hónapos szünet után ismét felelevenítsék.
Némileg megkönnyítette persze a felkészülést, hogy a csapat egyharmada Fehérvárról jött, akik egész évben extra terhelést kaptak a magasabb színvonalú ICEHL-ben. „Az nem vitatható, hogy nőtt a liga színvonala, és hogy mi magyar csapatként ilyen messzire tudtunk jutni, az hosszútávon biztosan kihatással lesz a válogatottra is. A keretünk is évről évre egyre mélyebb, de ugyanez elmondható az ellenfelekről is.”
Az eredmények mindenképpen felemásak. A jelenleg kevesebb téttel bíró ukránok elleni meccseket egyszer simán, egyszer szétlövéssel hozta a válogatott. A Szlovénia elleni fehérvári 3-0-s vereség némileg kijózanító volt, a játékosok azonban világosan látták a hibákat, és optimistán nyilatkoztak arról a meccs után, hogy ezek a lukak betömhetőek két hét alatt. Az utolsó, Dél-Korea ellen játszott budapesti találkozón sok hibával voltak a jégen a magyar fiúk, így két, a hajrában kapott góllal kaptak ki 4-2-re. Biztató jel azonban, hogy valóban van tér és lehetőség a fejlődésre.
Négy meccsből hármat nyerni kell a feljutáshoz
„Tény és való, hogy jobban megadta a lehetőséget a feljutásra az, hogy Franciaország és Ausztria automatikusan fent van az A-csoportban, de addig még sokat kell tenni” – mondja Erdély Csanád, aki szerint nem szabad teherként tekinteni a megnövekedett esélyekre. Sokkal inkább lehetőséget lát abban, hogy öt meccs helyett most csak négyet kell játszani. Jobban lehet bírni szuflával.
Négy csapattal találkozik tehát a magyar válogatott. A korábban említett Szlovénia és Dél-Korea mellett Litvánia és Románia lesz a torna másik két résztvevője. A papírforma a hazai szlovénok győzelmét mutatja, a világranglista helyezések alapján pedig az ázsiai együttes is a mieink előtt van, bár csütörtökön láthattuk: nem sokkal. Noha Litvánia is egy szinten volt velünk a legutóbbi tornán is, az ellenük játszott mérkőzés kevésbé tűnik veszélyesnek. A román válogatott a Divízió 1/B ligából került fel, így papíron ők a leggyengébbek. De sokan a magyar bajnokságban induló Brassó és az ugyanott bajnok Csíkszereda csapatából érkeznek, tehát sok jó játékosukkal vigyázni kell.
https://i.eurosport.com/2022/04/30/3364216.jpg
A mieink már kedden, az első, akár a végső továbbjutást is befolyásoló mérkőzésükön összecsapnak Dél-Koreával. Ez egyrészt viszonylag pihentebb állapotot feltételez, ugyanakkor egy tornán az első meccs még mindig a bemelegítés része. Sokkal nehezebb ilyenkor felvenni az üzemi hőfokot, mint lehet azt később. Másnap Litvániával játszik a magyar csapat, majd egy nap szünet után pénteken Szlovénia lesz az ellenfél. Vasárnap Románia ellen zárja a tornát a magyar válogatott, a továbbjutás szempontjából fontos Dél-Korea – Szlovénia találkozó lesz a torna utolsó meccse, szintén vasárnap.
Pénteken végül kihirdette végleges vasárnap induló keretét Sean Simpson szövetségi kapitány.

A leginkább meglepő talán

Hetényi Zoltán

visszatérése, aki hat évvel ezelőtt az oroszországi világbajnokságon játszott utoljára. Az volt a magyar csapat utolsó elit szereplése.

Vas János mellett tehát ő a másik a mostani keretből, aki részt vett a 2008-as szapporói csodában is.
A 23 fős keretből azonban 9 olyan játékos van – köszönhetően persze annak is, hogy három éve volt utoljára világbajnokság –, aki első vébéjére készül. A válogatott szerdai edzésén az amerikai egyetemi bajnokságban játszó Papp Kristófot kérdeztük. „A jégen nem gondolok annyit a korkülönbségre, ott a játék számít. De szerencsére befogadott csapat, jégen és azon kívül is jó fej mindenki” – mondja a Mitchigan University játékosa, aki júniusban lesz 21 éves, így a keret legfiatalabb tagja.
„A szlovénok ellen még döcögött a gépezet, de úgy látom, egyre jobban összeáll a csapat. A feljutást lehetőségként kell felfognunk. Nem szabad elbízni magunkat, de valóban lehet esély” – tette hozzá Papp, aki a nottinghami és a rigai olimpiai selejtezőtorna után már a harmadik versenyére készül a válogatottban.
Minden játékos közül talán neki kell leginkább átállni az „európai hokira”. Másodéves egyetemistaként a kinti pályák gyorsabb reakciókat és erősebb fizikumot követelnek meg, az itteni, nagyobb kiterjedésű jégen pedig a gyorsaság számít inkább. Ebben a fizikális hokiban erősödött leginkább, említi. Ez az, ami a legtöbbet hozzáadott fejlődéséhez.
Jégkorong
Nem hosszabbítja meg szerződését a jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya
TEGNAP 12:02
Világbajnokság
A németek legyőzték Kazahsztánt
22/05/2022 16:09