Csütörtökön rendezték a Minszkben zajló A-csoportos jégkorong világbajnokság negyeddöntőit. Az első mérkőzésen rögtön egy komoly rangadót láthatott a közönség, a B-csoportban az orosz csapat mögött második helyen záró Egyesült Államok a Kanada és Svédország mögött harmadik Csehországgal találkozott.
Jól kezdte a meccset az amerikai csapat, amely a 7. percben alig 40 másodperc alatt kihasználta a mérkőzés első kiállítását, Brock Nelson volt eredményes. Két és fél perc múlva jött a válasz cseh részről, a csapatkapitány Tomáš Rolinek egyenlített. A második harmad elején két csúnya szabálytalanságot is elkövetett az amerikai csapat, Nelson 10 perces büntetést kapott, majd a csapatkapitány Justin Abdelkader 5+20 perce hosszú emberhátrányt, és a kapitány elvesztését jelentette az amerikaiaknak. A csehek pedig éltek is a lehetőséggel, az emberelőny 10. másodpercében Tomáš Hertl szerezte meg a vezetést, 1:15-tel később pedig Roman Červenka góljával már 3-1 volt az állás. Alig jött vissza 10 perces büntetéséből Nelson, megint kiállították, az újabb emberelőny pedig újabb cseh gólt hozott, Ondřej Němec gólja után, 4-1-nél, úgy tűnt, hogy eldőlt a mérkőzés.
4 perccel a vége előtt még mindig 4-1 volt az állás, ám az 57. perc végén emberelőnybe került az amerikai csapat, Peter Laviolette pedig lehozta a kapusát. Az így kettővel több mezőnyjátékossal játszó amerikaiak az emberelőny letelte után egy másodperccel szépítettek, Tyler Johnson találatával, ekkor 1:10 volt hátra a mérkőzésből. A továbbra is kapus nélkül játszó csapat 13 másodperccel később ismét betalált, megint Johnson volt eredményes, így a sima meccsből óriási hajrá lett a végére. Alexander Salák azonban több gólt már nem kapott, így Csehország örülhetett, 4-3-ra megnyerte a mérkőzést, és elődöntőbe került.
Jégkorong
Putyin ezúttal nyolcat lőtt
21 ÓRA

Anisimovék (középen) már az első harmadban ünnepelhettek

Fotó: Eurosport

Az egy órával később kezdődő második negyeddöntőben a mezőnyből egyedüliként 100%-os Oroszország az óriási meglepetésre nyolc közé jutott Franciaországgal találkozott, kvázi hazai pályán, a közönség túlnyomó többsége ugyanis az orosz csapat mellett állt. Hiába játszott óriási fölényben az orosz válogatott - az első harmadban szinte "egykapuztak" az oroszok - gól csak egy született, azt Artem Anisimov szerezte. A második harmad elején aztán magabiztosabbá tette az orosz csapat a vezetését, Evgeni Malkin csodálatos mozdulattal talált a francia kapuba. A tökéletes szimmetria kedvéért a harmadik harmadban is egy orosz gól született, a 48. percben Alexander Kutuzov biztosította be az orosz győzelmet, a végeredmény 3-0 lett.
A harmadik elődöntő az elsőhöz hasonlóan szoros párharcot ígért, Kanada és Finnország egyaránt nagyhatalom a sportban, igaz, a finnek csak a negyedik helyen jutottak be csoportjukból a nyolc közé. Ennek ellenére ők szerezték meg a vezetést a mérkőzés 7. percében Olli Palola talált be emberelőnyből. Majdnem egy teljes harmadot kellett várni az egyenlítésre, pedig a kanadai csapat hat percet is emberelőnyben töltött, gól azonban csak a 26. percben született, Kyle Turris ütötte. Hét perccel később megfordította a meccset a kanadai csapat, Mark Scheifele talált Rinne hálójába. Két harmad után 2-1-re Kanada vezetett, és óriási fölényben játszott, 26-16 volt a lövések aránya.

A finnek a négybe jutást ünnepelhették

Fotó: Eurosport

Lélektanilag kiváló pillanatban, 28 másodperccel a harmadik harmad kezdete után kiegyenlített Finnország, Jusso Hietanen találatával. Az első kettőnél jóval kiélezettebb záró harmad (12-10 volt a lövési arány Kanadának) nagy része során döntetlen volt az állás, alig több, mint három perccel a vége előtt azonban újabb finn találat született, Iiro Pakarinen szerzett ismét vezetést. Az utolsó másfél percben kapus nélkül támadott a kanadai csapat, újabb gól azonban már nem esett, így 3-2-re Finnország győzött. Ezzel biztossá vált az európai győzelem, hiszen a nyolc között mind a két észak-amerikai sztárcsapat elhullott, a kanadaiaknál ráadásul ez már-már papírformának mondható: sorozatban ötödször esik ki a nyolc között a kanadai csapat, 2010 óta. Igaz, ebben az időszakban mindkét olimpiát a kanadaiak nyerték.
Stílszerűen a házigazda Fehéroroszország mérkőzése zárta a negyeddöntők sorát, 15 ezer fanatikus szurkoló várta a svéd válogatottat a jégre. Óriási fölényben játszott a jóval esélyesebb svéd csapat az első harmadban, a 10-3-mas lövési arányból azonban csak egy gól született: a Svájcban légióskodó Nicklas Danielsson szerzett vezetést a svédeknek emberelőnyből. A második harmad elején jött az egyenlítés, a kanadai születésű Geoff Platt góljával. Platt annak köszönhetően kapott fehérorosz állampolgárságot, hogy öt évig szerepelt a Dinamo Minszkben. A 34. percben pedig már a házigazdánál volt az előny, Alexei Yefimenko Platt gólpasszából volt eredményes. A harmad vége előtt két és fél perccel a svédek is ki tudtak egyenlíteni, megint emberelőnyből, ezúttal Jimmie Ericsson révén.

Kalyuzhny büntetőből sem tudott gólt lőni

Fotó: Eurosport

Már a második harmadban is a fehéroroszok lőttek többet kapura, a záró játékrész derekán pedig előbb emberelőnyben játszhattak, majd Ekholm szabálytalansága után a csapatkapitány Kalyuzhny révén még büntetőt is lőhettek, ám Nilsson hárított. Ezután pedig, ahogy az a sportban annyiszor előfordul, a kimaradt lehetőségek megbosszulták magukat, hat perccel a vége előtt Ekholm ismét Svédországot juttatta vezetéshez. Az eredmény a hátralévő időben már nem változott, így utolsóként Svédország jutott a négy közé a világbajnokságon, de a fehérorosz csapatnak egyáltalán nem kell szégyenkeznie a tornán nyújtott teljesítménye miatt.
Remek csata várható az elődöntőkben is, az első mérkőzésen Oroszország Svédországgal csap össze (13:45, Sport1 élő), a másodikon pedig Csehország Finnországgal találkozik (17:45, Sport2 élő).
NHL
Visszavonul az NHL legeredményesebb amerikai kapusa
29/04/2021 18:57
Jégkorong
Elhunyt a csehek legendás hokijátékosa
27/04/2021 20:06