Tavaly a Covid miatt maradt el, idén a nemzetközi helyzet fokozódik egyre inkább az A-csoportos hoki vb körül, miután a társrendezés helyett az elmúlt fél év politikai fordulatai miatt Lettország egyedül maradt. Belarusz el, de mi lesz helyette? Egyáltalán lesz-e végre vb?
A tavaly februárban Európába is betörő koronavírus-járvány hirtelen érte a Nemzetközi Jégkorong Szövetséget (IIHF) is, így az eredetileg májusra és Svájcba tervezett A csoportos világbajnokságot a többi nagy versennyel együtt elhalasztották. Az idei tornát azonban az eleve 2021-re megszavazott belorusz-lett kettős tarthatja, legalábbis így volt sokáig. A belorusz választások utáni ellenzéki tüntetésekre adott rendőri brutalitás és hatalmi akciók miatt ugyanis Lettország miniszterelnöke, Krisjanis Karins már augusztusban kijelentette:
„Felszólítjuk az IIHF-et, hogy válasszanak más országot Belarusz helyett. Ha a szövetség visszautasítja kérésünket, és a belorusz helyzet nem változik, a lett kormány számításba veszi azt a lehetőséget is, hogy az ország nem vett részt 2021-es vb megrendezésében.”
Jégkorong
A háború miatt nem lesz 2024-ben világkupa
13/11/2022 - 12:41
A dologhoz hozzátartozik, hogy 2014-ben már rendeztek Belaruszban jégkorong világbajnokságot. Az ügy akkor is kavart kisebb politikai vitát, az Egyesült Államok néhány szenátora és európai parlamenti képviselők – többek között a korábbi szlovák jégkorong játékos, Peter Šťastný – akkor is ellenezték az ötletet. A szakma akkor azonban összezárt: a most botrányt robbantó lettek akkor például azt mondták, szerintük semelyik európai állam szövetsége nem támogatja a helyszínváltoztatást. Ahogy akkor hangzott: nem szabad keverni a politikát a sporttal. Ez az álláspont jelentősen változott 2020-ra.

Erősödő európai nyomás

Ezt a felszólítást egy hónappal később az Európai Parlament is megtette  az IIHF elnöke pedig már másnap azt nyilatkozta a Szövetség weboldalán: jelen politikai helyzetben Nem lehetne megtartani a vb-t Belaruszban. A helyzet kivizsgálására vizsgálóbizottságot állítottak fel. Mindeközben megjelentek az önkéntes beugró szervezők is Finnország és Oroszország képében. Csehország azonban a radikálisabb utat választotta, és nyilatkozatában a bojkottot sem zárta ki, ha a helyzet nem változik.
A végső döntést meghozó novemberi IIHF ülés előtt még a Belorusz Sportolók Független Szövetsége nevű szervezet is kiadott egy videót, amelyben ők maguk kérik a rendezési jog visszavonását. A videóban összefoglalják az elmúlt félév atrocitásait, ha esetleg erről az IIHF eddig nem tudott volna.

Képernyőfotó 2021-02-01 - 11.26.26.png

Fotó: Eurosport

/Tribunaby
A novemberi döntés azonban elmaradt, ezért karácsony előtt európai parlamenti képviselők újabb csoportja írt most már nyílt levelet az IIHF-nek, január első napjaiban pedig az ismert belorusz író, Sasha Filipenko közölt nagy hatású cikket a Frankfurter Allgemeine Zeitungban. Január közepén Alexander Lukashenko, Belarusz elnöke azonban személyesen fogadta minszkben René Fazelt, az IIHF svájci elnökét, és biztosította a szövetséget, hogy bármilyen körülmények között, szükség esetén Lettország nélkül is megrendezik a világversenyt.
A végső döntés Néhány nappal később jött, miután a szponzorok közül a Nivea és az állandóan jelen lévő Skoda után a Liqui Moly is belengette a gazdasági bojkottot. Másnap, január 18-án az IIHF weboldalán megjelent a közlemény, ami arról szól: a Szövetség nem tudja garantálni a játékosok, nézők és egyéb résztvevők biztonságát jelen szituációban, ezért visszavonják a megrendezés jogát. Fun fact: pár nappal később az idén szintén Belaruszba tervezett öttusa világbajnokság rendezési jogát is visszavonták.

Az önálló Lettország lehet a befutó.

A hirtelen megüresedett helyre több – ilyen rövidített idő alatt valószínűleg informális - pályázó is érkezett. A Lettországgal szomszédos Litvániát elsőosztályú tapasztalat hiányában utasították el, Oroszország pedig azért nem jöhetett szóba, mert az évek óta tartó doppingbotrány miatt 2022 végéig semmilyen világversenyt nem rendelhetnek. Az IIHF múlt héten megjelent információi szerint a dániai Herningbe vagy Pozsonyba telepítené át a Minszkbe szánt mérkőzéseket.
A másik lehetőség, hogy az egész világbajnokság Lettországban lesz, ehhez persze két megfelelőhelyszín kell egy országban. Dánia egyébként is már komoly tapasztalatokkal rendelkezik a beugrásban. A decemberi női kézilabda Európa-bajnokságon a járvány miatt az utolsó pillanatban kiesett Norvégia helyett egy helyett két helyszínt kellett biztosítaniuk, így Herning mellett Kolding is részt vett a lebonyolításban.
A helyzet a múlt héten tett lettországi látogatással megoldódni látszik, de az IIHF eddig nem hozta meg döntését. Aigars Kalvitis, a lett Jégkorong Szövetség elnöke megerősítette, hogy delegáció járt az országban, akik azt vizsgálják, megrendezhető-e a világbajnokságs kizárólag Lettországban. Ahogy az elnök fogalmazott: a 2006-os torna után ismét képesnek tartja magát az ország az önálló rendezésre.
NHL
Ünneprontó Capitals, vereséggel zárta 500. meccsét a kanadai sztár
08/11/2022 - 10:30
NHL
A Capitals kikapott, Ovechkin rekordot döntött
06/11/2022 - 08:30