Harmadszor ünnepelhetett mámoros feljutást a magyar jégkorongsport, még ha ez idén nem is A-csoportot, hanem olimpiai elitselejtezőt ért. Erdély Csanád tudja, mi volt a bravúros szereplés kulcsa, de a többi meglepetést látva arra figyelmeztet, hogy nagyon kiegyenlítetté vált a mezőny, amiből néha jól, néha rosszul jön ki egy csapat.  

Az utolsó olimpiai kvalifikációs sorozatba jutásról döntő, britek elleni mérkőzés után megjelent egy poszt a nagyszerű Jégkorongblogon, ahol azt írják, az A-csoportos, fehéroroszok elleni 5-2-es siker óta ez volt az első igazán katartikus győzelme a magyar jégkorong-válogatottnak. Abban nincs vita, hogy az A csoportban szereplő Nagy-Britannia legyőzése katartikus volt, de tényleg nem volt több 2016 májusa óta? 
“Számunkra a katartikus sikerek általában valamilyen feljutásért való harc közben születnek, ilyenformán azóta tényleg ez volt az első, hiszen Nottinghamben is erősebb csapatokkal küzdöttünk egy nagy célért. De azért a budapesti világbajnokságnak is voltak olyan meccsei, ahol egyre közelebb lépdeltünk a feljutáshoz, és ott, azokban a pillanatokban mi katartikusnak éltük meg őket” - mondta a Hosszabbításnak Erdély Csanád.
NHL
Az NHL új csapata nem az előző újonc útját választja
22/07/2021 18:55
“Hogy végül a budapesti vébén nem jött el a beteljesülés, arra mindannyian emlékszünk, sőt akik mindkét britek elleni meccsen jégre léptek, azoknak még édesebb az olimpiai selejtezőben aratott győzelmünk. Ők is hazai pályán ütöttek el minket egy álomtól, és most mi is őket, úgyhogy elmondható: méltó revansot vettünk.”

A csapatunk legnagyobb erőssége


Nem ígérkezett könnyűnek a selejtező, és végül nem is lett az. Az észteket elég simán legyőztük, a románokkal viszont hosszabbításig tusakodtunk, aminek köszönhetően az utolsó fordulóban (akárcsak a budapesti vébén) a döntetlen a briteknek lett volna jó. Ezúttal nem bíztunk semmit a véletlenre, meglepően simán, 4-1-re vertük az esélyesebbnek tartott Nagy-Britanniát.

Erdély góljával vezetünk!

Fotó: Eurosport

“Tudtuk, milyen játékerőt képviselnek a britek, nem változott sokat a csapatuk a feljutás óta. A miénk annál többet, hiszen elég sok hiányzónk volt, és néhány újonc is bemutatkozott a válogatottban. Akik jégre léptek a budapesti vébén, azok azt is tudták, hogy nem verhetetlen csapat az ellenfelünk, és a fejekben ott volt, hogy itt a lehetőség a nemes bosszúra, még ha nem is tűnt könnyűnek, hiszen jó néhány kulcsjátékosunk hiányzott.”
“A kulcs szerintem nem a motiváció volt, hanem az, hogy nagyon sokat fejlődtünk a jó és rossz periódusok meccseken belüli kezelésében. Ezalatt azt értem, hogy amikor elkapjuk a fonalat, általában sikerül meglovagolnunk a hullámot, viszont nem törünk össze akkor sem, ha rövid időre fölénybe kerül az ellenfél. Ez azt mutatja, fejben rendben van a csapat, és ez komoly előrelépés” - magyarázta Erdély.
“Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Például azt, amikor nagyon fontos pillanatban mutat be bravúrt a kapusod. Vagy hogy egy nehéz időszakban emberhátrányba kerülsz, de szervezetten kivédekezed. Akár egy jó pillanatban szerzett gól, ezek is feltöltik a játékosokat, visszatér az önbizalom, még ha előtte be is remegett egy kicsit.”

Hol a helyünk a kiegyenlített mezőnyben?


Egy A-csoportos ellenfél otthonában kiharcolni a feljutást nagyon szép eredmény, de Erdély szerint azért nem sokkoló meglepetés. “Nagyon kiegyenlített a mezőny, és nemcsak a Divízió I/a szintje közelít az A-csoportéhoz, hanem a harmadik vonalból is nagyon jó csapatok törnek egyre feljebb. Ott vannak a japánok és az ukránok, vagy a mi osztályunkból tavaly feljutó Dél-Korea, és a britek. Persze az elit nagy ugrás, de azt mondom, a 16-24. helyezett csapatok között szinte bárki megverhet bárkit, olyan kicsik a különbségek.”

Ez azért katarzis a javából

Fotó: Eurosport

“Ezeket a csökkenő különbségeket mi is érezzük, de tudtuk előre, hogy az észtek és a románok is nagyon kemény ellenfelek tudnak lenni egy-egy meccs erejéig. Azon én is sokat gondolkodtam, hogy hol a helyünk a hokitérképen. Hogy A-csoportos csapat vagyunk-e, vagy a B-ből feltörekvők egyike?" 
Szerintem valahol a kettő között vagyunk, hiszen azt még nem mondhatjuk, hogy túl jók vagyunk a B-hez. Kétszer összejött a feljutás, és voltunk közel hozzá többször is, de megkapaszkodnunk még egyszer sem sikerült az A-ban. Térjünk vissza a kérdésre, ha sikerül” - tette hozzá nevetve Erdély.
“Az esélyek kiegyenlítődése sok meglepetést hozott. A mi győzelmünkre sem számítottak sokan, még kevesebben a lengyelekére, akik a kazahokat előzték meg.” Ez utóbbi hatással volt a mi csoportbeosztásunkra is, hiszen Lengyelország alacsonyabban rangsorolt csapat a magyarnál, így ők kerültek a bitang nehéz szlovákiai csoportba az osztrákok, a fehéroroszok és a házigazda mellé. Mi pedig megyünk Rigába a lettek, a franciák és az olaszok elleni csörtékre.

Álmodunk az olimpiáról


Erdély elmondta, egyáltalán nem szomorú, amiért nem a szlovákiai csoportba került a magyar válogatott, és bár azt tudja, hogy hatalmas bravúr lenne az olimpia szereplés kiharcolása, nem tartja lehetetlennek a küldetést.

Nem esélytelen a téli olimpia elérése

Fotó: Eurosport

“Az olaszok már nem olyan erősek, mint néhány éve, több duplaútleveles játékosuk visszavonult. A franciákkal Szentpéterváron találálkoztunk utoljára, erős csapatuk van, de egyáltalán nem verhetetlenek, őket egy jobb napunkon le tudjuk győzni. És ott vannak még a lettek, akik nemcsak stabil A-csoportos csapat voltak az utóbbi években, de még hazai pályán is játszhatnak. Nem lesz egy sétagalopp, az biztos.”
“Jó sok idő van még augusztusig, egyelőre csak konstatáltuk, hogy nehéz, de nem lehetetlen feladat áll előttünk. Két olimpia ment le azóta, hogy utoljára ilyen magasságokba jutottunk a selejtezőben, úgyhogy izgalmas napok várnak ránk nyáron. Mindannyian álmodunk az olimpiáról, hiszen az lenne a csúcs, de azt is tudjuk, hogy hiába választ el csak egy lépés a játékoktól, az a lépés igazából egy nagyon komoly ugrás” - tette hozzá Erdély.
Jégkorong
38 évesen búcsúzik az NHL-legenda
13/07/2021 14:40
World Championship
Az ég kék, a fű zöld, Kanada hoki vb-t nyer
06/06/2021 20:34