Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Csaliféreg lehet az új csodadopping? Óriási teljesítménynövekedést okozhat

Szabó Bence

Frissítve 25/11/2023 - 09:49 GMT+1

A doppingolni vágyó sportolók mindig újabb és újabb megoldásokat fedeznek fel, a kutatások pedig azt mutatják, hogy a csaliférgek vére elképesztően hatékony szer lehet. A problémáról már évek óta tud a WADA is, kimutatni viszont nem könnyű. Egyelőre viszont terjedni sem nagyon tud, mert a tesztek hiánya és a kis gyártási kapacitás veszélyessé és nehezen elérhetővé teszi.

A csaliféreg vére elképesztően hatékony doppingszer lehet, erről pedig állítólag már egy Tour de France-on induló csapat ismert kerékpárosa is kérdezett.

Fotó: AFP

A megoldásról állítólag már egy ismert kerékpáros is érdeklődött.

Akár akarjuk, akár nem, a sportnak mindig is részese volt és lesz a dopping. A csalni vágyó sportolók és az őket lebuktatni akaró hatóságok között pedig hasonlóan örökös a harc, hogy újabb és újabb megoldásokat találjanak, illetve sikeresen kimutassák a doppingolás létrejöttét. Az új doppingolási módszerek így néha egészen fura formában érkeznek. A pletykák egy most egy új, elég vad, egyelőre távolinak tűnő lehetőségről szólnak.
A csaliférgek önmagukban még egyáltalán nem tűnnek különlegesnek, a horgászok minden nap használják őket. Ami talán kevésbé ismert tény ezekről az élőlényekről, hogy a halakhoz hasonlóan ők is kopoltyúval rendelkeznek, csak épp amikor az apály miatt szárazra kerülnek, ők órákon át bírják oxigén nélkül.

Ez az, ami a sportolók figyelmét is felkeltheti.

A csaliféreg titka a vérében rejlik, egészen pontosan annak hemoglobinjában. Egy emberi hemoglobin egyszerre négy oxigénmolekulát tud szállítani, egy ilyen féregé viszont 156-ot(!). Igen, ez közel negyvenszeres mennyiség. A csaliféreg hemoglobinja ráadásul nem kapcsolódik vörösvérsejtekhez, hanem szabadon áramlik a vérben, vagyis elméletben minden vércsoporthoz passzol, és mivel 4 és 37 fok között stabil marad, még hűteni sem kell.
Innen már nem kell nagyon továbbgondolni a dolgot, hogy sejtsük, a csaliféreg hemoglobinja az emberi vérbe juttatva papíron komoly növekedést idézhetne elő az oxigénfelvevő képességben, vagyis a teljesítményben. Ez ugyanaz az elképzelés, ami alapján a vérdopping is működik, csak papíron itt sokkal hatékonyabb.
Kutatások a csaliféreg egészségügyi felhasználásról már a 2000-es évek óta folynak, leginkább pedig egy Franck Zal nevű, eredeti állása szerint tengerbiológushoz köthetők.
Zal nemrég a l’Equipe-nek mesélte el, hogy 2020-ban a kutatása kapcsán megkereste őt egy ismert kerékpáros, hogy egy esetleges termékről érdeklődjön. Ő azonban állítása szerint már 2010-ben felfedezte ezt a potenciális felhasználási formát és értesítette is a WADA-t. A doppingellenes hatóság tisztában van a kockázattal, van is tesztük a csaliféreg vérének kiszúrására, de eddig még nem találkoztak pozitív esettel.
picture

Egy ilyen doppingszer egy kerékpáros számára óriási hatású lehet.

Fotó: AFP

A probléma, hogy egy novemberben megjelent tanulmány szerint, mivel nagyon gyorsan megmutatkozó hatásról van szó, a szert elég lenne nem sokkal egy verseny előtt alkalmazni, kimutatni pedig nagyobb dózis esetében is legfeljebb 8 óráig lehet hagyományos módszerekkel. Vagyis mondjuk egy kerékpáros, mire egy hosszú szakasz végén a doppingellenőrzésre ér, simán kiürítheti a szervezetéből.
Azért attól egyelőre nem kell tartani, hogy a megoldás pillanatok alatt elterjedne. A csaliféreg vérének hatása emberekre még vizsgálati fázisban van, vagyis komoly kockázat lenne bárkinek használnia. Ráadásul jelenleg egyetlen cég, mindössze évi három tonna mennyiségben állít elő belőle terméket (szervátültetésekhez), vagyis a sportolóknak hozzáférni is nagyon nehéz és költséges lenne.
A jövőben azonban simán elképzelhető, hogy a csaliféreg vérét szélesebb körben használják majd az egészségügyben, ami a doppingcélú felhasználás irányába is megnyithatja a kaput. Remélhetőleg addigra találnak olyan megoldást is, amivel hatékonyabban kimutatható lesz.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés