Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szilágyi Áron történelmi triplája, pontszerzés tekvondóban, megszületett Ecuador harmadik olimpiai érme

Eurosport
Eurosport

Publikálva 24/07/2021 - 18:45 GMT+2

Horváth Mariannal elemeztük Áron szenzációs győzelmét, bemutattunk egy új olimpiai sportágat, és jó hírek jöttek az uszoda környékéről.

Szilágyi Áron

Fotó: Getty Images

Szombaton már nagyüzem volt Tokióban, mi magyarok elsősorban a vívóteremre, az országútra, a tekvondó csarnokra és az uszodára figyeltünk.

Ezt a cikket hírlevél formájában is kiküldtük a feliratkozóink postaládájába. Ha te is szeretnél az olimpiai versenynapok végén egy teljes körű összefoglalót kapni az eseményekről, ezen a linken feliratkozhatsz.
Szilágyi Áron lehengerlő, ihletett vívással szerezte a magyar csapat első aranyérmét Tokióban. Minden idők egyik legnagyobb kardvívója London és Rio után harmadszor is végigverte a világot, harmadszor sem lehetett fogást találni rajta. Horváth Mariann a Tokió Expressz című facebook-műsorunkban elemezte Áron győzelmét.
Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy az olimpia ’csak’ a Földön élőket érdekli. Az a helyzet, hogy a játékok iránti lelkesedés, még annál is egyetemesebb, mint amit a megnyitón látott, a stadion fölött kirajzolódó csodálatos, óriás Földgömb alapján képzelnénk. Az olimpiának ugyanis még a Nemzetközi Űrállomáson is akadnak követői.
Némi meglepetésre Richard Carapaznyerte az olimpiai mezőnyversenyt, amivel megszerezte Ecuador történetének második aranyérmét a játékok történetében. Voltak nála esélyesebbek, de húzott egy váratlant, és 25 kilométerrel a vége előtt megindult, és leszakította a többieket. Megnéztük, mint mondtak a főszereplők.

A MAGYAR CSAPAT

Női légpuskában nem volt magyar döntős, miután Mészáros Eszter a 20. helyen zárt, és ezzel nem jutott a nyolcfős döntőbe. A 19 éves világkupa-győztes idegesen kezdett, de aztán szépen belejött a versenyzésbe. „A végére sikerült összeszednek magam” – mondta Mészáros. „Nem akarok túl sokat rágódni ezen, mert tudom, hogy meg tudtam volna lőni a döntős szintet, de ez sajnos most így jött ki.”
Csernoviczki Évának a nyolcaddöntő jelentette a végállomást a cselgáncsozók 48 kilós versenyében. Az első meccsén ippont adott, a másodikon viszont azzal esett ki a magyar versenyző. Sérüléssel küzdött a felkészülése során, így nem számított könnyű sorsolásra, ami sajnos be is igazolódott.
picture

Csernoviczki Éva

Fotó: AFP

Szilágyi Áron óriási menetelése mellett essen szó a két másik kardozónkról, Decsi Tamásról és Szatmári Andrásról, akik sajnos már a legjobb 32 között búcsúztak az egyéni küzdelmektől. Utóbbi kiesése azért is volt hidegzuhany, mert 2017 egyéni világbajnokáról van szó.
Sajnos az első fordulóban kiesett asztaliteniszező vegyes párosunk, a Szudi Ádám – Pergel Szandra kettős. Tegyük persze hozzá, hogy a magyaroknak bravúrra lett volna szüksége a negyedik helyen kiemelt hongkongi páros ellen.
Az áprilisban Európa-bajnok Salim Omar kikapott a tekvondósok 58 kilós súlycsoportjának nyolcaddöntőjében. Mivel azonban legyőzője bejutott a döntőbe, Salim vigaszágon folytathatta a küzdelmeket. Sikerrel vette a következő akadályt, és éremért vívhatott. A bronzmeccsen kikapott koreai ellenfelétől, de összességében az ötödik hellyel is elégedett lehet, hisz pontszerző lett élete első olimpiáján.
Az olimpiai boksztorna egyetlen magyar indulója is korán búcsúzott, ugyanis az 57 kilóban szereplő Gálos Roland már az első mérkőzésén kikapott. Előzetesen kiélezett csatára számítottak a szakemberek, kazah ellenfele azonban lényegesen jobb volt a magyar fiúnál.
Valter Attila letekerte a 234 kilométert a tokiói irdatlan párás melegben, és célba ért, ennek ellenére azt írták ki, hogy nem fejezte be a versenyt. Ami nyilvánvalóan nem volt igaz, hisz saját szemünkkel láthattuk őt megérkezni. Szép volt, Ati és köszönjük!
Verrasztó Dávid
Az uszodában összességében jó napot zártunk, hisz Verrasztó Dáviddöntőbe jutott 400 vegyesen, méghozzá a negyedik legjobb idővel, Bernek Péter a 13. helyen zárt. Hosszú Katinkaszintén döntős ugyanebben a számban, sőt Mihályvári-Farkas Viktória is, előbbi a hetedik, utóbbi a hatodik idővel.

TOKIÓ 2020

A kínai Csian Jang lett az olimpia első aranyérmese női légpuskában. Izgalmas végjátékban nyerte a versenyt az orosz Anasztaija Galasinával és a svájci Nina Christennel szemben. Érdekesség, hogy a selejtezőben mindannyian jóval gyengébben teljesítettek, mint a többi döntős.
Igaz, az első mérkőzésén búcsúzott, de szépen helytállt az olimpia legfiatalabb résztvevője, a 12 éves szíriai Hand Zaza a női asztaliteniszezők versenyében. Egy 39 éves kínai származású, osztrák színekben induló játékos verte őt meg mindössze 24 perc alatt.
A gördeszka 40 éve része az utcai kultúrának, 26 éve pedig már be is mutatkozott az X-Games programjában, most azonban már láthatjuk az olimpián is. Íme, egy kis gyorstalpaló a debütáló sportágról, melynek versenyeit az Eurosport 2-n követhetitek nyomon.
Megkezdődtek a teniszezők küzdelmei is Tokióban. A férfi világelső Novak Djokovic tükörsimán, míg a második helyen kiemelt Daniil Medvedev kicsit megizzadva, de szintén két szettben jutott tovább. Párosban Andy Murray is továbbment Joe Salisbury-vel az oldalán, ráadásul úgy, hogy kiejtették a második helyen kiemelt francia kettőst.
picture

Novak Djokovic of Team Serbia plays a backhand during his Men's Singles First Round match against Hugo Dellien of Team Bolivia on day one of the Tokyo 2020 Olympic Games at Ariake Tennis Park on July 24, 2021 in Tokyo, Japan.

Fotó: Getty Images

Mintha a koronavírus-helyzet nem volna elég, kiderült, hogy egy tájfun is közelít Japán partjai felé. A szervezők nyugodtak, az illetékesek azt mondják, megtették a szükséges óvintézkedéseket. A vihar várhatóan kedden éri el Tokiót.
Olimpiai bajnok Ecuador országúti kerékpárban. Richard Carapazszólóban nyerte az országúti mezőnyverseny aranyérmét. Ő volt a legerősebb, és nem hagyta a végére a döntést, hisz joggal gondolhatta, hogy például a másik két dobogós, Wout van Aert és Tadej Pogacar a hajrában esetleg lenyomták volna őt.
A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség eltiltotta az algériai Feti Nourine-t, aki nem akart kiállni izraeli riválisa ellen. A sportoló és edzője ellen is eljárás indult, az ügyet a fegyelmi bizottság tárgyalja.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés