Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szép volt, fiúk! Az Eb meglepetéscsapataként búcsúzott a magyar válogatott

Eurosport
Eurosport

Frissítve 24/06/2021 - 09:40 GMT+2

A bravúros Eb-szereplés mellett hozzuk a többi eredményt, illetve még sok minden mást is.

Szalai Ádám

Fotó: AFP

Szokásos hírösszefoglalónkban a magyar válogatott bravúrja mellett szó lesz az olimpiai aranyra hajtó atlétákról, a nagy lemaradókról, illetve a vízilabda-csapatok válogatási elvéről is.

Ezt a cikket hírlevél formájában is kiküldtük, ha szeretnétek ilyen és ehhez hasonló tartalmakkal indítani a napot, ezen a linken tudtok feliratkozni.

Nagyot küzdött a magyar válogatott, de a Németország elleni 2-2-es döntetlen ellenére búcsúzott az Európa-bajnokságtól. Marco Rossi csapata kétszer is előnybe került, előbb Szalai Ádám, majd Schäfer András talált a kapuba.
Ezen a héten is jelentkezett a Hosszabbítás podcast, amelyben természetesen a magyar labdarúgó-válogatott szereplése volt a fő téma. Olimpiai felvezetősorozatunkban pedig ezúttal az egyik társműsorvezető, Farkasvölgyi Gábor mutatkozott be.
Märcz Tamás és az olimpiai címvédő szerb válogatott kapitánya, Dejan Savicegészen más szempontok alapján állította össze az olimpiai bő keretét. Ezt a két módszert vizsgáltuk meg közelebbről. Lehet, hogy az igazság a kettő között van?

Foci-Eb

A magyar válogatott eredményéről már beszámoltunk, de azért itt is érdemes pár szóban összefoglalni a csapat szereplését. Előzetesen nem sokan vártak pontszerzést Magyarországtól abban a négyesben, amelyben Franciaország, Portugália és Németország is szerepelt – két nemzettel mégis sikerült döntetlent játszani, és Cristiano Ronaldóék ellen sem hiányzott sok a bravúrhoz. Münchenben pedig sokáig úgy állt a dolog, hogy akár a továbbjutás is meglehet, sajnos volt válasz: Kai Havertz és Leon Goretzka is betalált.
A csoport másik mérkőzésén Portugália és Franciaország egyezett ki a döntetlenben egy három büntetőt hozó találkozón. Cristiano Ronaldo tizenegyesből duplázott, míg a túloldalon Karim Benzema szerzett két gólt, ebből egyet ő is büntetőből vágott be. A csoportelső franciák Svájccal játszanak a 16 között, a portugálokra pedig Belgium vár. Ami a németeket illeti: ők az angol válogatottal küzdenek meg a továbbjutásért.
Finoman szólva sem voltak eseménytelenek a délutáni mérkőzések, akinek volt elég képernyője, akár 10 gólt is láthatott. Ebből kettő öngól volt, így már nyolcszor találtak a rossz kapuba a játékosok az idei Eb-n. Spanyolország végül az egyébként büntetőt védőt Martin Dubravka komikus öngólját követően megnyitotta a gólcsapot, és meg sem állt ötig. Svédország pedig 3-2-re legyűrte Lengyelországot, ezzel tovább is jutott, Paulo Sousa csapata pedig utolsóként zárt.
picture

Martin Dubravka of Slovakia scores an own goal during the UEFA Euro 2020 Championship Group E match between Slovakia and Spain

Fotó: Getty Images

A legjobb 16 között Spanyolország-Horvátország és Svédország-Ukrajna találkozókat is rendeznek.
A sport és a politika viszonya mindig kényes kérdés, különösen akkor, ha ez még konkrét pártpolitikai színezetet is kap. Így történt ez az Európa-bajnokságon a Magyarországon nemrég elfogadott pedofiltörvénnyel, amelyben egy, az LMBTQ-csoportok ellen irányuló passzus is bekerült. Sokan azt szerették volna, ha az UEFA is állást foglal a kérdésben, ám hiába állt be az ötlet mögé a müncheni polgármester is, a szövetség visszavonulót fújt.
„Vannak olyan pillanataink, amikor jó csapatnak tűnünk”védte meg csapata játékát Gareth Southgate. Bár az angolok veretlenül és kapott gól nélkül, mentek tovább csoportjukból, sok kritika érte a válogatottat a gyenge támadójáték miatt, a kapitány azonban látott biztató jeleket.
Az angol válogatott kapcsán azonban olyan apróságokból is ügyet tudnak csinálni, minthogy ki milyen zokni visel. Jack Grealish esetében a sportszár csak a hiányával tűnik fel, amelyre sokkal egyszerűbb magyarázatot adott, mint azt sokan képzelték volna.
Mi természetesen elsősorban a magyar válogatottra voltunk kíváncsiak, de még a mérkőzés előtt összegyűjtöttük, hogyan látták esélyeiket és eddigi teljesítményüket a németek. Megszólalt Mats Hummels, Joachim Löw és Leon Goretzka is, utóbbi örült annak, hogy az utóbbi időben virológiából ledoktorált lakosság figyelme ismételten a futballelmélet felé fordult.
Valami azt súgja, Lothar Matthäuskedveli Kai Havertz játékát, egy interjúban ugyanis Zinedine Zidane-hoz hasonlította, többek között a technikáját, a helyezkedését és a játékintelligenciáját dicsérve.
"Az elmúlt időszak nem volt egyszerű, sem fizikailag, sem mentálisan. Először is azt kellett elfogadnom, hogy hosszú időt kell kihagynom" - mondta Szoboszlai Dominik, aki hiába vállalt kulcsszerepet a magyar válogatott Eb-re való kijutásában, végül sérülés miatt lemaradt a tornáról.

Kerékpár

Ezen a héten kezdetét veszi a 108. Tour de France, így hát összegyűjtöttünk öt dolgot, amire érdemes lesz figyelni az előttünk álló hetekben. Nyilván a legtöbb embert az foglalkoztatja, Tadej Pogacar, aki most még a tavalyinál is erősebb formát mutat, képes lesz-e megvédeni a címét, vagy megállítja-e Primoz Roglic, esetleg az Ineos. Egy ekkora verseny természetesen nem csak az összetett esélyeseiről szól.
picture

Primoz Roglic and Tadej Pogacar, Tour Basque Country 2021

Fotó: Getty Images

Ha már Tour de France: kedd óta véglegesek a keretek, csütörtökön pedig a csapatbemutatóra is sor kerül. Hogy idén kik szeretnének eljutni Párizsig, kiderül ebből a cikkből.
„Nagyon szomorú, hogy valaki harmincévesen nem tudja megmondani az igazat” – nyilatkozta a mindig szókimondó Patrick Lefevere. Még érdekesebbé teszi a dolgot, hogy mindezt saját sprintersztárjáról, a Tourról térdsérülés miatt lemaradó Sam Bennettről mondta, aki a jelek szerint nem volt teljesen őszinte az állapotával kapcsolatosan. Pedig a Quick-Stepnél úgy készültek, köré fogják építeni a csapatot, így viszont az utolsó pillanatban beugró Mark Cavendishtől várhatják a sikereket.

Tenisz

Max Purcell kiváló párosjátékos, egyéniben viszont csak a 283. helyen áll a ranglistán. Gael Monfils ellen azonban képes volt borítani a papírformát, a francia továbbra is formán kívül teniszezik.
Eredmények tekintetében rossz napja volt a tenisz álompárjának, ugyanis Elina Svitolinais korán búcsúzott Eastbourne-ben.
Ugo Humbert-nek pedig innen is jobbulást kívánunk, a friss hallei bajnok ugyanis ételmérgezés miatt kénytelen volt visszalépni a mallorcai versenytől.
Véget ért Fucsovics Márton menetelése is, miután a nyolcaddöntőben három szettben kikapott Sonwoo Kwontól.

Még több sport

Olimpiai cikksorozatunkban ezúttal az 1980-as moszkvai eseményeket idéztük fel, amelyen bizony háttérbe szorult az olimpia politikamentessége. Volt viszont csúcspontra jutó hidegháború, nyugati bojkott, illetve ennek nyomán totális szovjet dominancia.
Andre de Grasse rengeteg ezüst- és bronzérmet nyert már pályafutása során, Tokióban viszont az aranyra pályázna. Usain Bolt visszavonulása óriási lehetőséget kínál a kanadai sprinternek, aki úgy érzi, ha egészséges lesz, akkor nagy dolgokra lehet képes az olimpián.
picture

Andre De Grasse

Fotó: Getty Images

Már az is meglepetésnek számított, hogy az akkor alig 19 éves Donavan Brazier 2016-ban elszúrta az amerikai válogatót, és végül lemaradt az olimpiáról, az pedig egyenesen a szenzáció kategória, hogy ez 2021-ben is megtörtént vele. A 800 méter aktuális világbajnokaként, és a szám amerikai földön négy éve veretlen bajnokaként topfavoritnak számított, de az utolsó 200 méterre teljesen szétesett a mozgása, és végül nyolcadikként zárt.
Shaun Murphyóriáskígyókról beszélt – vagyis konkrétan egyről, és csak átvitt értelemben. Hiszen az idei vb-döntőben őt legyőző Mark Shelbyről nyilatkozott, akit a valaha volt legjobb all-rounder játékosnak tart. Murphy egyebek mellett arra is kitért, hogyan járt túl az eszén a világbajnokságon, és mai fejjel mit csinálna másképp.
A 2024-es párizsi olimpián ott szeretne lenni Szun Jang, minden idők legsikeresebb kínai úszója, akinek doppingvétség miatt kiszabott büntetését nyolcról négy év három hónapra mérsékelte kedden a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), de Tokióban nem állhat rajthoz.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés