Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Összejött a francia-angol negyeddöntő, Giroud és Mbappé is rekordot döntött

Eurosport Magyarország

Publikálva 05/12/2022 - 07:31 GMT+1

Újabb 2 nyolcaddöntővel folytatódott a katari vb, domináns teljesítménnyel jutott tovább Franciaország és Anglia is. Visszavonult a litván kerékpáros, aki egy utolsóként, limitidőn túl teljesített Paris-Roubaix-vel lett híres.

Jordan Henderson of England celebrates after scoring his team's first goal with Jude Bellingham of England and Bukayo Saka of England during the FIFA World Cup Qatar 2022.

Fotó: Getty Images

Arsene Wenger sok vihart kavaró nyilatkozatot adott Katarban; szerinte azok a csapatok rosszabbul teljesítettek a világbajnokságon, akik politikai üzengetéssel foglalkoztak. Wenger Németországot hozta fel példának, de érdekes módon nem említette a torna előtt komolyan tiltakozó Ausztráliát, akik meglepetésre tovább tudtak menni a csoportjukból, és még Argentína dolgát is megnehezítették.
Tizenkét év után visszavonult Evaldas Siskevicius, akit a 2018-as Roubaix tett híressé. Bár a következő évben a legjobb tízben zárt, mégis mindenki azért emlékszik rá, mert nem volt hajlandó feladni a szezon egyik legfontosabb egynaposát, és mindenáron el akart jutni a velodrome-ig. Olyan későn érkezett a velodrome-hoz, hogy rég lement az eredményhirdetés, és már kezdtek zárni. De aztán csak bejutott, és megcsinálhatta a „tiszteletkört”.
Furcsa doppingügybe keveredettFernando Verdasco. A spanyol teniszező egy olyan szerrel bukott le, amit évek óta szed a figyelemzavaros hiperaktivitására, de saját elmondása szerint most elfelejtette megújítani az orvosi engedélyét. Verdasco névlegesen ugyan kapott 2 hónap eltiltást, de mivel a szezon kezdetéig ez le is fog járni, ezért gyakorlatilag megúszta büntetés nélkül az esetet.

LABDARÚGÁS

Franciaország nem nagyon hagyott esélyt Lengyelországnak a továbbjutásra. OlivierGiroud góljával már egyedüli rekorder a válogatottban, 52 góljánál senki nem lőtt többet francia mezben. Mbappé duplázni tudott, Lewandowski a hosszabbításban már csak szépíteni tudott tizenegyesből. Mbappé is rekorder lett, ráadásul nem is akárkit, hanem magát a legendát, Pelét előzte meg a vb-k 24 éven aluli góllövőlistáján.
A másik vasárnapi nyolcaddöntő nem éppen a legizgalmasabban kezdődött, de aztán Anglia két remek, gyors támadással már az első félidőben eldöntötte a meccset. Jude Bellingham mindkét gólban kulcsszerepet vállalt, egyértelműen ő volt a meccs egyik legjobbja. Saka lőtte a harmadik angol gólt Szenegál ellen, utána pedig már a következő meccsre is tudtak tartalékolni.
Kylian Mbappé Lengyelország ellen is két góllal bizonyított, ezzel pedig már egyedül vezeti a világbajnokság góllövőlistáját 5 góllal. Az angol válogatott és a Manchester United korábbi védője, Rio Ferdinand szerint jelenleg egyértelműen a 23 éves francia csatár a világ legjobbja, aki szerinte már megelőzte Messit és Cristiano Ronaldót is.
Rengeteg tiltakozás követi az idei katari világbajnokságot, középpontban a FIFA vezetőségével is. Gianni Infantino teljes mellszélességgel kiáll a rendező ország mellett, nem egyszer úgy is, hogy magát is nevetségessé teszi. A tevékenysége sokaknál annyira kiverte a biztosítékot, hogy online petíciót indítottak a lemondásáért. Az aláírók száma nemrég elérte a százezret, de a FIFA egyelőre nem reagált semmit.
Lionel Scaloni szövetségi kapitány szerint az argentin labdarúgó-válogatott játékosai arra születtek, hogy elviseljék azt a nyomást és feszültséget, amely az olyan kiélezett mérkőzéseken nehezedik rájuk, mint az ausztrál csapat ellen szombaton 2-1-re megnyert nyolcaddöntő a katari világbajnokságon.

TENISZ

Venus Williams játéka ugyan kisebb figyelmet kapott idén, mint húga, Serena búcsúturnéja, de most az idősebbik Williams nővér bejelentette, hogy jövőre is nekifut az idénynek. A WTA mezőny legidősebb játékosaként, 42 évesen is edz, hogy még néhány versenyen ott lehessen 2023-ban is.

KERÉKPÁR

Az Alpecin - Deceuninck versenyzője, Mathieu van der Poelnyerte a férfiak futamát a cyclocross-világkupa antwerpeni állomásán. A nagy rivális Wout van Aert egy rosszul sikerült ugratás után bukott, így nem maradt esélye utolérni a hollandot, akinek még arra is volt ideje a végén, hogy lepacsizzon a szurkolókkal.
Hét holland versenyző az első hét helyen, Fem van Empel három második hely után ismét nyerni tudott a cross-világkupában. Az előző hétvégét egy kisebb betegség miatt kihagyó Vas Blanka a 14. helyen zárt. Van Empel 16 másodpercet adott a második helyen záró Pietersének, és ötödször győzött ebben a világkupa-szezonban, magabiztosan vezeti az összetettet.

TÉLI SPORTOK

A síugró-világkupa előző, rukai állomására hiába érkezett két győzelemmel a háta mögött, még dobogós helyezést sem szerzett a világkupát vezető Dawid Kubacki. A jelenség nem új a lengyel versenyzők és Ruka viszonyában, korábban még sohasem nyertek ezen a sáncon, amit nehéz csak a balszerencsének tulajdonítani. Persze átokról sem beszélhetünk, az okok valójában szerteágazóak.
Johannes Boeismét domináns versenyt futott. A norvég sílövő számára az üldözéses versenyben még 3 lövőhiba is belefért, így sem tudták megközelíteni. Mögötte honfitársa, Sturla Holm Laegreid végzett, a dobogó alsó fokára pedig a francia Emilien Jaquelin fért még fel.
A francia Julia Simonnyerte a nők üldözéses versenyét a biatlon-világkupa kontiolahti állomásán. A hibátlanul lövő Simon a szintén 20/20-szal záró Dorothea Wierert tudta maga mögé utasítani vasárnap, míg az elsőként rajtoló Lisa Theresa Hauser (3 lövőhiba) csupán a 9. helyen ért célba. Összefoglaló.
Kildénekösszejött a duplázás Beaver Creekben, a szombati lesikló győzelme után vasárnap szuperóriás-műlesiklásban is a norvég nyert. Második ismét Marco Odermatt lett, csakúgy, mint szombaton.
A svájci Corinne Suternyerte a vasárnapi szuperóriás-műlesiklást a női alpesi sízők világkupa-sorozatának Lake Louise-i állomásán. A lesiklás idei, pekingi olimpiai bajnoka két századmásodperces előnnyel nyerte meg a versenyt az osztrák Cornelia Hütter előtt.

MÉG TÖBB SPORT

Kelvin Kiptum nyerte a 2022-es valenciai maratont a férfiaknál. A kenyai futó életében először teljesítette a távot, a bemutatkozása pedig nem is lehetett volna parádésabb: minden idők negyedik leggyorsabb idejével, 2:01:53-mal győzött, amivel Eliud Kipchoge és Kenenisa Bekele mögött a történelem harmadik leggyorsabb maratonfutója lett. Az egyetlen magyar induló hatalmas egyéni csúccsal 57. lett.
Szenzációs eredménnyel, 2:14:58-cal Amane Beriso nyerte a 2022-es valenciai maratont a hölgyeknél. Az etióp amellett, hogy hat perccel döntötte meg az egyéni csúcsát, minden idők harmadik leggyorsabbja lett a távon, és sokáig Brigid Kosgei világrekordjával is harcban volt. A második helyen végző világklasszis, a maratonon most bemutatkozó Letesenbet Gidey a történelem legjobb debütálója lett.
73 éves korában elhunyt Patrick Tambay, kétszeres F1-es futamgyőztes autóversenyző. A francia pilóta közel egy évtizeden keresztül, 1977 és 1986 között versenyzett a Forma-1-ben, megjárta a McLarent és a Ferrarit is. Az F1 mellett többször indult Le Mans-ban is, a Dakar-ralin pedig kétszer a top 3-ban zárt. Visszavonulását követően kommentátorként és politikusként is dolgozott.
Megvédte a WBC nehézsúlyú világbajnoki címétTyson Fury, aki szombat este Londonban, a Tottenham Hotspur stadionjában technikai KO-val győzte le Dereck Chisorát. Az egyoldalú mérkőzés tökéletesen szolgálta a Gypsy King minden célját, hiszen április után újra bokszolt, megőrizte veretlen mérlegét és jó adag önbizalmat is gyűjtött.
A Váccsoportkörbe jutott a női kézilabda Európa-ligában, mivel hazai pályán 38-29-re legyőzte a svájci Brühl csapatát a selejtező második fordulójának vasárnapi visszavágóján.
A Fradinői kézicsapatának hatodjára sem sikerült pontot szereznie a románCSM Bucuresti otthonában. A hazaiak végül 30-24-re tudtak nyerni, a zöld-fehéreknek jövő héten már lehetőségük is lesz a javításra.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés