Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megnyitották a tokiói olimpiát, magyar éremesély az első napon

Eurosport
Eurosport

Publikálva 24/07/2021 - 01:26 GMT+2

Pástra lépnek a férfi kardvívók, Szilágyi Áronnal sikerült is beszélnünk, aki elmondta, hogyan alakult a felkészülése.

Naomi Osaka lights the cauldron at Tokyo 2020

Fotó: Getty Images

Egy év csúszással, de ez a nap is elérkezett, végre megnyitották a tokiói olimpiát. Szombaton egyből bele is csapunk a sűrűjébe, pástra lépnek a férfi kardvívók, Valter Attila az országúti kerékpárosok között próbál szerencsét, de medencébe ugrik Hosszú Katinka is.

Ezt a cikket hírlevél formájában is kiküldtük. Amennyiben szeretnétek ilyen és ehhez hasonló tartalmakat kapni a postaládátokba - az olimpia idején délutánonként - ide kattintsatok a feliratkozásért.

Pénteken hivatalosan is megnyitották a XXXII. nyári olimpiát, magyar idő szerint szombat hajnaltól pedig kezdődik a nagyüzem. A megnyitóünnepség a szokásosnál valamivel visszafogottabb volt, de aki látványos koreográfiára készült, annak sem kellett csalódnia, a lángot pedig Naomi Osaka gyújthatta meg. Bemutatkozott
című Facebook-műsorunk is.
“Fontos lesz, ki hogy viseli a speciális körülményeket, de nekem csak magammal szabad foglalkoznom. Jókedvűen, lazán készülök, de eltökélt is vagyok, és mindent megteszek, hogy a megfelelő pillanatban jöjjön a flow” - mondta Szilágyi Áron, aki a nagy versenyek előtt azzal terrorizálja az ideges ellenfeleket, hogy nyugodt arccal, mosolyogva sétálgat közöttük.
Ifiként az edzője neki szegezte a kérdést, hogy ha már ennyire tehetséges, akkor ugyan nem gondolja-e, hogy bele kellene tenni egy picivel több melót, hogy eredményesebb legyen? Valahogy így kezdődött a kétszeres olimpiai bajnok Horváth Gábor története, aki a kajak-kenu versenyek alatt az Eurosport szakkommentátora lesz. Vele beszélgettünk.

Tokió 2020

„Szerencsére a 11 órás útból kilencet végig aludtam, szóval pihenten érkeztem meg Japánba”- mondta az idei Girón három napot rózsaszínben töltő Valter Attila az Eurosportnak. Az FDJ magyar kerékpárosa jó rég versenyzett, utoljára a magyar bajnokságon láthattuk őt, azóta egy livignói edzőtáborral próbált felkészülni a tokiói olimpiára.
Mintha csak tegnap lett volna, hogy megnyerte a magyar férfi vízilabda-válogatott a pekingi olimpiát, pedig már 13 év telt el azóta. Pontosan ennyi idő telt el azóta is, hogy legutóbb a magyarok nyerték vízilabdában a játékokat, de szerencsére a most is az esélyes csapatok egyikeként vághatnak neki az olimpiának. Hogy pontosan mikor, és hogy mi várható a tornán, az kiderül előzetesünkből.
Az olimpia első napján már a kerékpárosok – köztük Valter Attilával – is bizonyíthatnak a mezőnyversenyen. Aki csak tehette, már bejárta a pályát, így cselekedtek a belgák is, szerintük kifejezetten nehéz szakaszt jelöltek ki, amelyen az utolsó két emelkedő dönthet az olimpiai cím sorsáról. Kezdés hajnali 4 órától, a versenyt élőben közvetítjük.
Sarah Sjöström lehet az olimpia halasztásának egyik nagy vesztese, a svéd úszóklasszis felkészülése finoman szólva sem volt ideális. Sokáig hátsérülés gyötörte, idén februárban pedig eltörte a könyökét, és csak májusban kezdhette meg az edzéseket kedvenc számában. Hogy milyen esélyei vannak, azt egyelőre ő sem tudja, de ahogyan elmondta: megpróbálja a lehetetlent.
Oussama Melllouli kedden visszavonult és bejelentette, hogy kihagyja az olimpiát, de péntekre meggondolta magát. Az okokat itt érdemes keresni, mint ahogyan azt is, az amerikai úszócsapat melyik tagja tagadta meg az oltást, és miért haragszanak még mindig Yulia Efimovára a riválisok a 2016-os olimpia miatt.
Dina Asher-Smith nem ért egyet azzal, hogy a NOB szabályozni kívánja a békés tüntetéseket – szerinte már azok betartatása is nehézségekbe ütközhet. A világbajnok sprinter úgy látja: rossz képet festene az olimpiai mozgalomra, ha esetleg valaki azért veszítené el az érmét, mert a diszkrimináció elleni harc fontosságára felhívta a figyelmet.
Novak Djokovic nem fél kimondani, hogy aranyéremért utazik Tokióba, és már nagyon várja, hogy ismét a szerb színeket képviselhesse. A világelsőnek még nem jött össze az olimpiai arany, de a formáját és az idei szezonját elnézve nehéz lesz megállítani őt.

További olimpiai híreink

A magyarok közül elsőként Pétervári-Molnár Bendegúz mutatkozhatott be tokiói olimpián, és miután másodikként zárt az első előfutamában, bejutott a negyeddöntőbe. Azóta aztán az is kiderült, hogy a tervekkel ellentétben nem hétfőn, hanem vasárnap kell ismételten vízre szállnia, az időjárás-előrejelzések ugyanis hétfőre erős szelet ígértek.
Balogh Mátyás 632 körös teljesítménnyel zárta az íjászok rangsoroló versenyét, amellyel a 61. helyen zárt. Innen elég nehéz dolga lesz, ugyanis az olimpiai és világbajnok Kim Woo-Jinnel mérkőzik a 32 közé kerülésért, aki 680 körrel teljesítette a pénteki versenyt.
Tizenkilenc új koronavírusos esetet jelentettek be a szervezők a tokiói olimpia megnyitójának napján, így már 106-ra tehető az olimpiához köthető pozitív tesztek száma.
Kariem Hussein, a 400 méteres gátfutás 2014-es Európa-bajnoka doppingvétség miatt nem vehet részt a pénteken rajtoló tokiói olimpián. A 32 éves futót azért tiltották el kilenc hónapra, mert egy júliusi ellenőrzésen tiltott anyagot találtak a szervezetében.
Nem lesz ott az olimpián a portugál Frederico Morais sem, ő viszont koronavírus-fertőzés miatt marad le a versenyről. Pedig őt tartják az egyik legjobb európai szörfösnek.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés