...Éééés elkezdődött!

A -2. nappal megindult a 23. nyári olimpia, nem is csoda hogy napi összefoglalónk is már leginkább csak erről szól.

Hírek
Minden napra egy Lőrincz-érem, búcsúztak a lányok, szárnyalnak a fiúk, jönnek a kajak-kenus izgalmak
3 ÓRÁJA
Az eddigiekhez hasonlóan ez az olimpia is már a megnyitó előtt elkezdődik. Az első napi női focimeccseken valószínűleg senki nem számított az amerikaiak ilyen arányú vereségére, ahogy arra sem, hogy egy másik meccsen 13 gól esik. Minusz második nap.
Noha még sokat kell várni rájuk, de mindenképpen érdemes figyelni a női kenu csapatunkra. A magyar válogatott meglehetősen sikeres szakága most mutathatja meg magát először ötkarikás játékokon. Programjukat itt foglaljuk össze.
Ha szerda, akkor Hosszabbítás podcast. A Tour de France összefoglaló után szokásosan az olimpián kommentáló kollégáinkat, ezúttal Szathmári Attilát kérdezzük, aki jó néhány magyar sikernek is részese lehet. A műsort az Ácsi rovattal zárjuk.

Minden, ami nem Tokió

Noha már egy ideje olimpia / nem olimpia módban gondolkodunk, nagyjából most értük el azt az állapotot, amikor szinte minden az öt karika körül forog. Ez a „majdnem” többek között annak is köszönhető, hogy még csak hármat aludtunk azóta, hogy Tadej Pogacar bevonult az Avenue des Champs-Élysées-n, ezzel 22 évesen megvédte címét. Az ESbringa Podcast legújabb adásában Bodnár Gergő, a verseny egyik kommentátora beszélget Lengyel Tomival, aki az Eurosport állandó kerékpáros szakértője.
Illetve olimpia ide vagy oda, zajlik a teniszezők élete Tokión túl is. Gdynia például az egyik helyszín, ahol jelenleg is női tenisztornát rendeznek. Bondár Anna már két meccsen van túl és nyolc között várja következő ellenfelét.

Tokió 2020

Valójában még el sem kezdődött a 2020-ról egy évvel elhalasztott olimpiai eseménysorozat, máris eldőlt, hol rendezik a 2032-es játékokat. Brisbane volt az egyetlen pályázó, így rég nem látott egyetértésben kapta meg a rendezés jogát.
De vissza Tokióba! Mindennapos hír az újabb pozitív esetek ügye, ezért a NOB napirenden tartja a kérdést,, hogy akár az utolsó nap is lefújhatja az olimpiát. Persze valószínűleg nem fogja. Az viszont már biztos, hogy megvan az első két olyan sportoló, aki pozitív eset miatt biztosan nem is vehet részt a játékokon. Ez így már mérföldkő.
Biztos, ami biztos, buborékot kap a buborékban a fiatal amerikai tornász, aki az olimpia legnagyobb sztárja lehet. Hogy ezen múlik-e Simone Biles sikere, persze kérdés marad.

Simone Biles

Fotó: Getty Images

Mégsem a járványhoz kötődik az olimpia eddigi legszomorúbb története. Már korábban is jöttek a hírek a rejtélyes módon eltűnt, mindössze 20 éves ugandai súlyemelőről, Julius Ssekitolekóról. Mint később kiderült, szeretett volna Japánban maradni, mert hazajában az életet elviselhetetlennek tartja. Története nem happy enddel zárul.
Nem így képzelte el a kezdést az amerikai női futballválogatott sem, amelyik világbajnoki címvédőként azért még méretes zakója ellenére is esélyes a végső győzelemre. Alábbi összefoglaló cikkünk még a svédek elleni vereség előtt született, még mindig aktuális.
Nemzetközi blokkunk végére pedig jöjjön két atléta! Rióban talán a legjobb versenyt a női 400 m hozta, amelyet Shaunae Miller szó szerint mellbedobással és egy ikonikus célfotóval nyert meg. A bahamai győztes idén 200 és 400 m-en is szeretett volna rajthoz állni, de a program miatt valószínűleg választania kell.
Különösen érdekes a brit Katarina Johnson-Thompson története is. A világbajnok hétpróbázó még decemberben szakította el az Achillesz-inát, így erősen kétséges volt, felépül-e időben ahhoz, hogy ott legyen karrierje harmadik olimpiáján. Ott lesz, ráadásul éremesélyesként.

A magyar csapat

Megvan sajnos az első magyar Covid-eset is. Szerencsére nem fertőzésről, csak kontaktszemélyről van szó, hiszen a vitorlázó Vadnai Benjamin testvére és egyben segítője, Vadnai Jonatán találkozott egy fertőzött személlyel. A versenyt mindez nem befolyásolja, de az edzéseken lehetnek fennakadások.
Egyelőre minden rendben vízilabdázóinknál. A torna előtti utolsó interjúnkat a Ferencváros védőjátékosával, a már pár éve alapember Jansik Szilárddal készítettük, aki szerint a magyar válogatott akár a végjátékban is esélyes.
Szóhoz jutottak azért a lányok is, hiszen Rybanska Natasa és Vályi Vanda is nyilatkozott. Bíró Attila szövetségi kapitány 8 újonccal indult el Tokióba. Többek között ők ketten sem élték át a londoni és a riói csalódásokat.

Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Hírek
A tokiói szuperkedden két arany, két ezüst, egy bronz a magyarok napi mérlege
TEGNAP 19:04
Hírek
Erre ki fogadott volna!? Negyeddöntőben a női kézisek!
02/08/2021 16:58