Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kezdődik Wimbledon, elszerződött Bale, megvan a harmadik úszóérem

Sergő Z. András

Publikálva 27/06/2022 - 07:39 GMT+2

Félidőnél jár a budapesti vizes világbajnokság, Sós Csaba szövetségi kapitány értékelte a medencés verseny magyar mérlegét. Mi közben már minden idegszálunkkal a ma induló füves Grand Slam-tornára összpontosítunk, de fél szemmel a pénteken induló Tour de France-ot is látjuk. Megvizsgáljuk azt is, mennyi esélye van Ronaldónak, hogy ősszel a BL-ben focizzon. SPOILER: nem sok!

Gareth Bale

Fotó: SID

Eljött a füves tenisz nagy napja, hétfőn megkezdődik Wimbledon, amivel kapcsolatban minden fontos információt összeszedtünk. Oroszok eltiltása ide, világranglista pontok hiánya oda, mi azért igazán várjuk. Össze is szedtük az első nap legizgalmasabb meccseit, pályára lép a címvédő Novak Djokovic, Fucsovics Márton és az egyre jobb formába lendülő Andy Murray.
Noha az úszódöntőknek vége, a vizes világbajnokságnak még korántsem. A nyíltvízi úszó és a műugró küzdelmek még csak tegnap kezdődtek, ráadásul a vízilabdázók is vasárnap fordultak rá az egyenes kieséses szakaszra. Ha esetleg vasárnap inkább strandon voltál, az alábbi cikkben egész nap összefoglaltuk a legfontosabb eseményeket. Itt pillanatokon belül képbe kerülhetsz mindennel.
Mostanában több hír jelenik meg ezzel kapcsolatban, hogy hol nem szeretnék leigazolni Cristiano Ronaldo-t, mintsem, hogy hol igen. Márpedig a Manchester United tavalyi hatodik helyével nem lesz ott a következő Bajnokok Ligája-kiírásban. A portugál sztár menne Manchesterből, de az ő feltételeivel nincs nagyon olyan csapat, amelyik megvenné. Vagy talán mégis? Körbejártuk Európát.

Tenisz

Andy Murray harmadszor is lehet Wimbledon bajnoka? Az elsőre lehetetlennek tűnő felvetést azért is kell egy kicsit komolyan venni, mert a skótnak tényleg nincs semmi vesztenivalója. A stuttgarti tornán mutatott jó teljesítménye mellett érdemes figyelni nyilatkozatát is. Azt mondta: minden világranglistapontot odaadna egy győzelemért.
Biztosan nem lesz wimbledoni tornagyőztes azonban Borna Ćorić, aki sérülés miatt az utolsó pillanatban kényszerült kihagyni az idei tornát. Visszatér azonban sérüléséből a hazaiak kedvence, Emma Raducanu, aki már nagyon várja az újabb londoni sikereket. A fiatal versenyző tavaly Wimbledonban tűnt fel, még többen pedig akkor ismerték meg, amikor szeptemberben megnyerte a US Opent.
De ott lesz az a Stefanos Tsitsipas is, aki a múlt héten Mallorcán nyerte meg első füves tornáját. Némileg meglepő, hogy az év legfontosabb napjának nevezte egy olyan kaliberű versenyző, akit Grand Slam-tornákon is a végelszámolásnál tartunk nyilván. De mégis érdemes tudni: a görög még csak négy közé sem jutott soha semmilyen füves tornán. Egészen eddig.

Vizes világbajnokság

A szombat esti, Georgia elleni férfi csoportmeccsel véget ért a vízilabda-világbajnokság csoportköre, amely Märcz Tamás tanítványainak az A-csoport első helyét jelentette. Egy 32 gólos találkozón bizonyultunk jobbnak az ellenfélnél, így legközelebb csak szerdán ugrik vízbe a csapat. Eddig jól mentek a dolgok, de innentől más kávéház – nyilatkozta a mérkőzés után az Eurosportnak a meccs legjobbjának választott Manhercz Krisztián.
Szombaton értek véget a medencés úszófutamok is, amelyen a magyar csapat – Milák Kristóf révén – két aranyéremmel zárt. Az MTI-nek adott nyilatkozatában Sós Csaba szövetségi kapitány foglalta össze a helyzetet, külön kiemelve, hogy az olimpia utáni világbajnokság rendszerint és most is a generációváltás jegyében telt. Nem csak nálunk.
Vasárnap már a nyíltvízi úszóké volt a terep, csütörtökig a budakalászi Lupa-tó van főszerepben. Az első napon a csapatversenyt rendezték, a magyar váltó Rasovszky Kristóf vezetésével ezüstérmet szerzett.
A vasárnapot is vízilabdával zártuk. A női válogatott, mivel nem nyerte meg csoportját, nyolcaddöntőre kényszerült. Az Argentína elleni összecsapás azonban feszített víztükör simaságúvá vált.

Foci

C Ronaldo fentebb említett helyzetéhez hasonlóban van Neymar. A brazil játékos távozna Párizsból, de nem nagyon van csapat, amelyik ki tudná fizetni. Talán a Premier League topklubjai, ő azonban már korábban jelezte: nem szeretne Angliában játszani.
Nem küzd ilyen gondokkal Alexander Ovechkin. Semmi gond, valóban labdarúgásról beszélünk, hiszen az NHL orosz sztárja egy napra beállt a Dinamo Moszkva csapatába. Úgy tartja a labdát nagy testével, mint a legjobb erőcsatárok. Ja, hogy ő is az?
Ellentétes utat járt be Gareth Bale. Régóta húzódó ügy a Real Madrid walesi csatárának következő állomása. A győztes liga végül az MLS lett.

Kerékpár

A spanyol és a francia országúti bajnokságot is vasárnap rendezték. A spanyoloknál a 21 éves Carlos Rodriguez jelenti a generációváltást, miután az utolsó szűk 1 km-en otthagyta a szökevénycsoportot, és könnyen nyert. Franciaországban egy 5 fős szökevénycsoport ért haza, akik az utolsó pillanatig taktikázva produkáltak hihetetlenül izgalmas befutót. A bajnok végül Florian Sénéchal, aki ezzel a győzelemmel vigasztalódhat amiatt, hogy kimaradt a Tour de France csapatból. Fentebb mutatjuk mindkét videót.
Mert fél szemünkkel már a francia háromhetesen vagyunk, ahol negyediknek lenni nagy dicsőség. Így volt tavaly az ausztrál Ben O’Connor, aki idén is nagy szezont fut. Hogy ez elég lesz-e arra, hogy előre lépjen, jó kérdés. Sok vetélytárs mondja, hogy figyelni kell rá, ő mégis hárítja: Tadej Pogačar külön kategória.

Még több sport

Ritkán kezdjük egyéb sportokat összefoglaló blokkunkat az olasz atlétikai bajnoksággal, kivéve, ha annak főszereplője egy olimpiai bajnok. Lamont Marcell Jacobs, a 100 m tokiói győztese sérülés után tért vissza, és két aranyérmével bejelentkezett az idei világversenyekre. Magyarországon is országos bajnokságot rendeztek a hétvégén, a vasárnapi versenynapon nálunk is egy sprinter, Takács Boglárka bizonyult a legjobbnak. De még mindig atlétika: újabb világcsúcsot döntött 400 m gáton Sydney McLaughlin.
Magyar sikerek nemzetközi versenyeken:
Még mindig fájnak azonban a veszprémi sebek. Az egy hét alatt bajnoki döntőt, majd két Fine Four meccset elveszítő kézilabda klub egyik legfiatalabb tagja Lukács Péter, aki először játszott nagy meccseket a felnőtt csapattal. Az elmúlt hetekről és a jövőbeli tervekről beszélt.
Voltak szép magyar sikerek a túraautó-világkupa (WTCR) hétvégi, spanyolországi fordulójában is. A szombati aragoni futamon Mihelisz Norbi a 9. helyről indulva az 5. helyen végzett, vasárnap azonban sajnos kiesett, miután csúnyán összetörte autóját, ráadásul még meg is büntették. De legalább a Zengő-istálló feljutott a dobogóra. Nagy Dani azonban sokáig az élen haladt vasárnap, végül a negyedik helyen ért célba.
Futamhétvégét tartott a MotoGP mezőnye is. Fabio Quartararo – tőle szokatlan módon – nagyot hibázott, így kiesett a vasárnapi versenyen. Francesco Bagnaia győzelmével feljött az összetett állás 4. helyére, a bajnokságot még mindig Quartararo vezeti.
Napi összefoglalónk végén pedig két sportoló a major sportok világából. Különös, de még mindig nem biztos, hogy visszavonul Zdeno Chara. Hogy mi ebben a különös? Az, hogy a New York Islanders szlovák játékosa 45 éves. Ráadásul ő a mezőny legmagasabb tagja a maga 205 centiméterével.
Végül beszámolunk a John Wallról, aki talán a világ legjobban fizetett kispadkoptatója. Még 2017-ben szerződtette a Houston Rockets, de azóta nagyjából pár tucat meccset játszott. Meccsenként átlag 1,8 millió dollárt keres, viszont a mögöttünk álló szezonban 1 percet nem játszott. Hogy jutottak el idáig a szereplők? Ezt foglaltuk össze.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés