Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Katar a vb első búcsúzója, Irán többet nyert a három pontnál, az angolok és a hollandok is ikszeltek

Eurosport Magyarország

Publikálva 26/11/2022 - 06:34 GMT+1

Szokásos napindító hírlevelünkben ezúttal is kiemelt szerep jut a Katarban zajló világbajnokságnak, amelynek az első búcsúzója épp a házigazda lett. Az iráni válogatott viszont hatalmas győzelmet szerzett, amelynek talán szimbolikus jelentősége is lehet a mostani forradalmi hangulatban.

Mohammed Muntari

Fotó: AFP

Iránban immáron két hónapja zajlanak tüntetések az országot irányító elnyomó rezsimmel szemben. Az indulatok azt követően törtek a felszínre, hogy egy 22 éves iráni nőt, Mahsa Aminit előállítottak a hatóságok, amiért nem viselt hidzsábot, majd a rendőri őrizet alatt életét vesztette. Mindez az iráni fociválogatottra is hatással van, amely a nyitómeccsen – tiltakozás gyanánt – nem énekelte el a nemzeti himnuszt. Ugyan a nyitány nem sikerült túl fényesen, a második meccsükön legyőzték a sztárokkal felálló walesi válogatottat.
Kanada alighanem sok semleges szurkoló szívét rabolta el a Belgium ellen mutatott játékával. A világbajnokságra 36 év után kijutó észak-amerikaiak veresége minimum igazságtalannak tűnt, mindenesetre szó sincs arról, hogy feladnák a további küzdelmeket. Hogyan is lehetne, amikor John Herdman (aki korábban a női válogatottat is irányította) mindent bevet a csapat összekovácsolása érdekében. Kovácsműhelyre a szó legszorosabb értelmében szükség volt, de nem akarunk minden poént elsütni, a részleteket megtaláljátok a cikkben.
"Ezeket a világversenyeket sosem szabadott volna odaítélni. Viszont miután évekig készültek rá a sportolók, pár héttel előtte már nem lehet lefújni..."
A Cofidis színeiben tekerő Guillaume Martinnek megvan a véleménye arról, hogy az idei labdarúgó-világbajnokságot Katarnak ítélték. A kerékpáros mezőny filozófusa azonban nem csak a globális sportesemények pozitív és negatív hatásairól fejtette ki a véleményét, de érdekes gondolatokat osztott meg a klímaváltozás és a sport viszonya kapcsán is. A francia szerint nem kizárt, hogy a Tour de France is veszélybe kerül a mostani formájában.

Foci

Minden egyéb előbb vegyük át gyorsan, mi is történt a katari foci-vb pénteki játéknapján.
A házigazda sokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint az Ecuador elleni nyitómeccsen, az első félidőben egy elmaradt büntető miatt is joggal reklamálhattak a katari játékosok. Szenegál azonban egy hatalmas védelmi hibát kihasználva előnybe került, és végül 3-1-re megnyerte a találkozót. Katar számára így biztosan véget ér a vb a csoportkörben.
A meccs fordulópontját az hozta el, amikor a walesiek kapusa kipróbálta, arcon lehet-e térdelni büntetlenül az ellenfél játékosát. Némi videózás után megállapították, hogy nem lehet, villant is a piros, a hajrában pedig ezt kihasználva Irán berámolt két gólt a walesi cserekapusnak. Egyébként már a kiállítás előtt is közelebb jártak a gólhoz, volt, hogy egy akción belül kétszer trafálták telibe a kapufát.
Cody Gakpo remekbe szabott góljával gyorsan vezetést szereztek a hollandok, ám, mint az 84 perccel később kiderült, ezzel el is lőtte minden puskaporát az Oranje. Ecuador a folytatásban lényegesen veszélyesebben játszott, és teljesen megérdemelten egyenlített Enner Valencia révén, aki a hatodik világbajnoki gólját szerezte ezen a meccsen.
Football-Soccer (sic!) 0-0. Az amerikai válogatott nem csak, hogy hősiesen állta a sarat a vb-t fantasztikusan kezdő Anglia ellen, de a helyzetek alapján akár meg is nyerhette volna a meccset. Ezzel a bravúrdöntetlennel mondjuk nincs sokkal beljebb az USA, de a zárókörben Iránnal lemeccselheti a továbbjutást, az angolok pedig feltehetően így is biztosan továbbjutnak csoportelsőként.
További hírek, érdekességek Katarból:
Kevin de Bruyne elismerte, hogy a belga válogatottban változtatnia kell a gondolkodásmódján, és nem várhatja el ugyanazt a minőséget a társaitól, amit a Manchester Citynél megszokott. A belgák sztárja ugyanakkor nem félt az önkritikától sem, a Kanada elleni meccs után kerek-perec kijelentette, hogy nem nyújtott jó teljesítményt, és csak a hírneve miatt kapta meg a meccs legjobbjának járó díjat.
Neymar duzzadó bokáját látva nem meglepő a hír, hogy a PSG klasszisának ki kell hagynia a következő két mérkőzést. Danilo esetében is hasonló a diagnózis, utóbbi azt jelenti, hogy Dani Alves valószínűleg pályára lép Katarban.
Aki már gyerekként rápörgött valamelyik sportágra, pontosan tudja, mennyire pocsék érzés beülni úgy az órákra, hogy közben épp zajlik egy fontos esemény. (Hahó, Australian Open!) Szóval mást nem is fűznénk hozzá, támogatjuk Bale javaslatát.
A vb első részében meghatározóak voltak azok a kérdések, lehet-e szivárványos csapatkapitányi karszalaggal pályára lépni, illetve miket vihetnek be a szurkolók. Utóbbi terén jelentett be változást a FIFA az eddig tapasztaltakkal szemben.
"Nagyon szép gól volt. Egyszer már lőttem ehhez nagyon hasonlót, még a Fluminensében. Akrobatikus találat volt, pályafutásom egyik legszebbje egy világbajnokságon született. Csodálatos éjszaka volt, nagyszerű győzelmet arattunk" - nyilatkozta Richarlison a szerbek elleni győzelmet követően.
Lucas Hernández számára nem tartott sokáig a katari torna, ráadásul hosszú kihagyás is vár rá.

Kerékpár

Miközben már Tadej Pogačar is tervezgeti a következő évét, ismét kihangsúlyozta, hogy egyáltalán nem tekint vereségként az idei Touron szerzett 2. helyére. Jövőre újra sárga trikót szeretne nyerni, de a Flandria is a tervei között szerepel.

Tenisz

“Ahhoz, amit Carlos 2022-ben csinált, még nem láttam hasonlót, de biztos vagyok benne, hogy mindezt neki is nehéz lesz megemésztenie és kezelnie” – mondta Mats Wilander, az Eurosport szakértője. Szerinte Carlos Alcarazt nem érdemes Federerhez, Nadalhoz és Djokovichoz hasonlítani, mert másképp ért fel a csúcsra, a következő szezonban pedig a mentális megpróbáltatások jelenthetik számára a legnagyobb akadályt.

Még több sport

Nem Michelisz Norbi lesz az egyetlen magyar érdekeltségű versenyző, akiért szoríthatunk a hétvégi szaúd-arábiai WTCR-idényzárón, mivel a bahreini versenyt kényszerűségből kihagyó Rob Huff Jeddah-ban visszatér a Zengő Motorsporthoz, és a Cupra León Competiciónnal harcba száll az összetett dobogóért. A korábbi világbajnok esélyei ráadásul egyáltalán nem rosszak.
Kamil Stoch és a lengyel csapat az új idényt már új, osztrák szövetségi kapitánnyal kezdte, az első eredmények után pedig elkezdtek csepegni az információk arról, mi okozhatta a tavalyi gyengélkedésüket. A sztárugró most egy lengyel videósnak mesélt arról, milyen elavult módszerekkel dolgozott az előző stáb, ami a helyi edzőképzés egy komoly problémájára is rámutat.
Konkrét akadálya már nincs az ötletnek, hiszen ebben a szezonban már a téli versenyek során is ugrottak hó nélküli, hibrid sáncra. A kílmaváltozás miatt erre egyre nagyobb szükség lehet, és ha már így alakult, a FIS síugró versenyigazgatója az egész évre kiterjesztené a síugrást, mondjuk a teniszhez hasonlóan.
Jövőre a gyári BMW-csapat színeiben indul a német gyorsaságimotoros bajnokság (IDM) futamain Kovács Bálint, a H-Moto Team 21 éves versenyzője, aki ezzel párhuzamosan a hosszú távú világbajnokságon is részt vesz majd.
Johannes Hösflot Klaebo utcahosszal nyerte a döntőt, egy tőle megszokott zseniális taktikai húzással a hosszú lejtmenet előtt. Kénye-kedvére játszott az ellenfeleivel. Mögötte a második helyen Even Northug végzett, a legendás Petter Northug öccse, élete első dobogóját szerezve. A harmadik és negyedik helyen is norvég sífutó végzett, Paal Golberg és Erik Valnes személyében.
Életében először nyert a sífutó világkupában a 24 éves svéd Emma Ribom. A rukai klasszikus stílusú szezonnyitó döntőjében a célegyenesre fordulva az orra előtt bukott az első helyen haladó favorit, Maja Dahlqvist. Ezután Ribom honfitársnőjét, Johanna Hagströmöt sprintelte le a győzelemért, a harmadik helyen a norvég Tiril Udnes Weng végzett.
A kenyai kormány írásban kért felmentést sportolói várható eltiltása alól a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (WA), miután az utóbbi időben 63 versenyzője akadt fenn a doppingvizsgálatokon.
Elhunyt Moises Fuentes volt világbajnok bokszoló, akit egy tavaly októberi mérkőzésen kiütött David Cuellar, majd ennek következtében kómába esett.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés