Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Minden napra egy Lőrincz-érem, búcsúztak a lányok, szárnyalnak a fiúk, jönnek a kajak-kenus izgalmak

Eurosport
Eurosport

Publikálva 04/08/2021 - 18:44 GMT+2

Az Eurosport napi hírösszefoglalója.

Magyarország - Norvégia negyeddöntő

Fotó: AFP

Az olimpia alatt - amint vége a napi programoknak - összegyűjtjük a legfontosabb híreket, a kihagyhatatlan videókat Tokióból, és elküldjük őket e-mailben is az olvasóinknak. Ha az elsők között szeretnéd megkapni a hírlevelünket, ezen a linken tudsz feliratkozni.
Ma magyar érmesről, bravúros vízilabdás sikerről, egy tanulságos búcsúról, rengeteg atlétikáról és persze sok minden másról is szó esik.

Lőrincz Viktor magának, a Lőrincz-családnak és Magyarországnak is szerzett egy újabb érmet, és bár a döntőben végül alul maradt, nem is lehetnénk büszkébbek rá. Viktor a magyar olimpiai csapat 12. érmét nyerte a japán fővárosban, négy arany és három bronz után ez volt az ötödik ezüst.
A férfi vízilabdások remekeltek a horvátok ellen, 15-11-re győztek, és a görögökkel elődöntőznek pénteken. Bár volt egy kimondottan érdekes jelenet is, remek egyéni megoldásokkal nagyon meggyőzőre sikeredett a negyeddöntő. De beszéljen helyettünk a szakértő, és tüzeljük magunkat a pénteki folytatásra. Az összefoglalót pedig meg is mutatjuk.
Az űr, amit Usain Bolt hagyott 100 és 200 méteren, olyan erővel húzza magába az új generációt, hogy csak kapkodtuk a fejünket, vajon ki lesz az, aki végül oda is ér. Marcell Jacobs meglepetésgyőzelme után ma végre pont lett a kérdőjel: Andre De Grasse négy-négy olimpiai és világbajnoki érem után megszerezte az aranyat is.

Magyar csapat

Közel volt a meglepetéshez, de végül nem jutott elődöntőbe a magyar női kézilabda-válogatott. Valami egészen hihetetlen játékot mutattak a magyar lányok, a világ - egyik, bár inkább a - legjobb csapata ellen összehoztak egy kiélezett meccset, amiért megérte korán kelni. Aki lemaradt, annak mutatjuk az összefoglalót. Elek Gábor szövetségi kapitány azt nyilatkozta a meccs után, amivel azt hiszem, mi is egyet tudunk érteni: "többet kaptam, mint amit vártam".
picture

Kikapott a norvégoktól a negyeddöntőben a női kézilabda-válogatott

Folytatódott a kajak-kenusoknál is a pörgés, bár ma érmeket nem osztottak, erős napot zártunk, és van okunk bizakodva tekinteni a jövő felé. Mind a nyolc magyar egység, akinek szerdán jelenése volt, bejutott a középfutamba, csütörtökön tehát érdemes lesz megint korán kelni.
A férfi K-1 200 méteres versenyek nyitották a Sea Forest pályán. A sprint táv friss Európa-bajnoka, Tótka Sándor, valamint Csizmadia Kolos is győzelemmel mutatkozott be.
Női K-1 500 méteren is két magyar előfutam-győzelem született a címvédő, ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta, valamint Csipes Tamara révén.
Férfi K-2 1000 méteren az egyesben már olimpiai bajnok Kopasz Bálint Nádas Bencével szintén megnyerte előfutamát, a másik magyar egység, Béke Kornél és Varga Ádám ugyanakkor reményfutamra kényszerült, amelyet aztán sikerrel vett.
Szerdán bemutatkozott az olimpiai programban a női kenu is, mégpedig magyar szereplőkkel: Takács Kincső egyből bejutott a középfutamba, Balla Virág pedig a reményfutamból került a legjobb 16 közé 200 méter egyesben.
A magyar kajak-kenusok csütörtöki programja:
középfutamok:
  • 2.30: férfi K-1 200 m (Tótka Sándor, Csizmadia Kolos)
  • 2.44: női C-1 200 m (Takács Kincső, Balla Virág)
  • 2.58: női K-1 500 m (Kozák Danuta, Csipes Tamara)
  • 3.12: férfi K-2 1000 m (Béke Kornél, Varga Ádám; Nádas Bence, Kopasz Bálint)
DÖNTŐK:
  • 4.27: FÉRFI K-1 200 M
  • 4.43: NŐI C-1 200 M
  • 5.08: NŐI K-1 500 M
  • 5.34: FÉRFI K-2 1000 M
Az Európa-bajnoki ezüstérmes Olasz Anna fantasztikus úszással a negyedik helyen végzett a női nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyszámában, ami a legjobb ötkarikás eredménye lett, Rióban ugyanebben a számban 14. volt.
Tokió egyetlen magyar súlyemelője, Nagy Péter a hetedik helyen végzett, a B csoportot ugyan megnyerte, de a végeredmény az A csoport emelőivel lett teljes, ott pedig olyan nagyágyúk voltak, mint a címvédő és világbajnok Talahadze, aki ismét világrekorddal villantott, rögtön hárommal.
Az atlétikai versenyek magyar szereplőinél nem zártunk túl jó napot: férfi 110 méter gáton Szűcs Valdó elődöntős futamában negyedik lett, összesítésben pedig a 13. helyen végzett. A gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert nem jutott döntőbe, míg hétpróbában Krizsán Xénia négy szám után a 19. helyen áll.
Egy kicsit visszatekintve még a keddi eseményekre, ajánljuk Takács Márton írását a már egy napja olimpiai bajnok Lőrincz Tamásról.

Még több olimpia

Erős napot zártunk atlétikában is, ebben a cikkben összegyűjtöttük a mai döntőket, videókkal együtt, ha valakinek nincs ideje visszanézni a teljes programot (pedig még arra is lenne lehetősége, hiszen ott van az Eurosport Player). Ó, és ha már videók! Mosolyogtunk is néha, itt például elindult a fejünkben a négy-öt-hat, suhanj a léc alatt!, pedig nem tűnik túl okos ötletnek a Hungáriára hallgatni, ha az ember éppen magasugrásban kellene, hogy bizonyítson.
Döbbenetes fordítással és világcsúccsal nyerték az olimpiát az olaszok a világbajnok Filippo Ganna vezetésével 4000 méteren a pályakerékpárosoknál. Már nagyon úgy tűnt, hogy a dánoké lesz az arany és a világcsúcs is, de valami hihetetlen utolsó körrel berobbantak az olaszok. Videókat a bukással eldőlő bronzról és az űridőt repülő olaszokról ebben a cikkben mutatunk.
Gyors lábak, gyors pálya, gyors cipők. De mit gondol a 400 gát friss világcsúcstartója és olimpiai bajnoka a technikai fejlődésről?
A hétpróbázóknál szívszorító jeleneteknek lehettünk mai szemtanúi: a sérülések és műtétek után most újra versenyző világbajnok, Katarina Johnson-Thompson a 200 méteres futása közben kénytelen volt leállni, láthatóan komoly fájdalmai voltak, de hiába jött a segítség, mindenképpen be akart érni a célba, így bicegve ugyan, de végül megtette a távot a világbajnok.
Ez a bronz az összes aranyérmemnél többet jelent nekem, hiszen annyi mindenen mentem keresztül az elmúlt öt évben és az itt töltött hetem alatt is… az egész nagyon megható. Büszke vagyok magamra és a többi lányra is.
– nyilatkozta Simone Biles a döntő után. Az amerikai tornász elképesztő napokon van túl, ő maga mesélt arról, hogy élte meg a visszalépést és mit gondol a folytatásról.
A gördeszkások női park számában taroltak a tinik: a 2018-as világbajnok, a már rangidősnek számító Sakura Yosozumi olimpiai bajnok lett ugyan, de utána a 12 éves és 343 napos Kokona Hiraki, és a 13 éves és 28 napos brit Sky Brown végzett. Ők ketten - ha nem is nyertek - történelmet írtak hazájukban, mindketten a legfiatalabb érmesek lettek. Sky Brownról és a felkészüléséről az Eurosport saját gyártású dokumentfilmet készített, amit továbbra is csak ajánlani tudunk, piszok jó felvételek vannak benne.
Hogy a kajak-kenus izgalmakon túl mi vár még ránk? A női vízilabda-válogatott egyre jobb formába kerülve találkozik a spanyolokkal az elődöntőben, míg a nyíltvízi úszók férfi 10 kilométeres számában a vb-negyedik, 5 kilométeren világbajnok Rasovszky Kristóf bízhat a dobogós helyezésben. A hétpróbázó Krizsán Xéniára a második versenynapon a távolugrás, a gerelyhajítás és a 800 méter vár. Nincs könnyű helyzetben, mert az első négy számot követően a 19. helyen áll. A körvívással megkezdik szereplésüket az öttusásók, Kovács Sarolta, Gulyás Michelle, Marosi Ádám és Kasza Róbert.
Zárásképp pedig álljon itt az Eurosport válogatása a 12. nap legszívszorítóbb és leghihetetlenebb jeleneteiből (figyelem: világrekordot is tartalmaz!):
picture

A világcsúcs és az ünneplés mellett drámai pillanatokból sincs hiány a napi videóválogatásunkban

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés