Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Dráma és mesterhármas a Girón, hat magyar a Garros-főtáblán, éledező Mercedesek, pofon Wimbledonnak

Eurosport Magyarország

Publikálva 21/05/2022 - 07:31 GMT+2

Eseménydús napon vagyunk túl, elég, ha csak a Giróra gondolunk, ahol feladta a versenyt az egyik favorit, Valter Atiék mesterhármast értek el, Peák Barna pedig megcsípte az eddigi legjobb magyar helyezést. A Garroson még egy magyar főtáblára került, Wimbledonnak beintett az ATP, a F1-ben pedig kezd magára találni a Mercedes. Az Eurosport pénteki hírösszefoglalója.

Arnaud Démare

Fotó: AFP

Összegyűjtöttük az európai topligák legfontosabb hátralévő meccseit, írtunk arról, hogy Märcz Tamás kihirdette a pólóválogatott bő keretét, és volt egy extra kerós sztorink is bő 70 évvel ezelőttről. Ha szeretnéd minden reggel friss sporthírekkel indítani a napod, ezen a linken feliratkozhatsz a hírlevelünkre.
Szó se róla, az idei Giro is elég látványos és izgalmas, ám ettől még érdemes előszedni néhány legendás, régi, nagy sztorit is. Például az 1949-es versenyt, amikor az akkori két ősi rivális Fausto Coppi és Gino Bartali meccseltek egymással. Előbbi bevállalt egy 190 (!) kilométeres szólószökést, amivel megsemmisítő vereséget mért ellenfelére. Íme, a teljes sztori, olvassátok, elég extra.
Brutális Roland Garros elé nézünk. Kezdjük ott, hogy egy ágra került Djokovic, Nadal, Zverev és Alcaraz, Tsitsipas útja könnyűnek tűnik, ám az első körben megtréfálhatják. A nőknél Iga Swiatek a favorit, nehéz elképzelni, hogy bárki egyáltalán megszorítsa. Szántó Petra, Németh Gergely és Szabó Gábor latolgatta az esélyeket, és beszéltek az Eurosport megújult digitális közvetítési formátumáról is.
Az európai topligák célegyenesbe fordultak, és hamarosan valamennyi, még nyitott kérdésre választ kapunk. Angliában a City és a Liverpool, Olaszországban a Milan és az Inter küzd a bajnoki címért, de megy a harc a nemzetközi kupaindulást érő helyekért, és a kiesés elkerüléséért is. Ebben az írásunkban összegyűjtöttük valamennyi olyan találkozót, amelyek a nyitott kérdéseket eldönthetik.
picture

Sadio Mane (Liverpool) és Bernardo Silva (Manchester City) küzd a labdáért a Manchester City - Liverpool FA-kupa elődöntő mérkőzésen

Fotó: AFP

KERÉKPÁR

Feladta a Girót a verseny egyik legnagyobb esélyese. Romain Bardet-nak mindössze 14 másodperc volt a hátránya összetettben, azonban pénteken 35 kilométer megtétele után a hasát fájlalva szállt le a kerékpárjáról, nem tudta folytatni a versenyt. Csapata közlése szerint a francia versenyző már előző nap délután sem volt jól.
Farmer, mérnök, és a jövő potenciális sztárja. Ő Mauri Vansevenant, aki évről-évre veszi a lépcsőfokokat a pályafutásában, az idei Girón már a fehér trikót is viselhette. A belga versenyző azonban több, mint egyszerű hegyimenő, a csapatnál is minden feladatot elvégez, de a versenyeken kívül a tanulással és a családi farmon végzett munkájával is kitűnik a mezőnyből.
picture

Peák Barna - Fotó: facebook.com/intermarchewg

Fotó: Other Agency

TENISZ

Bondár Anna vállsérülés miatt nem állt ki az elődöntőre Rabatban. A magyar játékos közben elutazott Párizsba, ahol kivizsgálások várnak majd rá. Ha pályára tud lépni a Garroson, Petra Kvitovával mérkőzhet majd. Közben a másik két magyar lány, Gálfi Dalma és Udvardy Panna már lázasan készülnek első ellenfeleik ellen. Aztán este jött a jó hír, hogy szerencsés vesztesként, hatodik magyarként Jani Réka is ott van a főtáblán.
Ons Jabeur kétségtelenül nem a topfavorit a Garros női versenyében, de már ott tart, hogy senki sem kapná fel a fejét, ha behúzná a tornát. Elképesztő fejlődésen ment keresztül az elmúlt két évben, ő az első arab nő, aki WTA-címet nyert, és az első arab, aki valaha is bejutott a top 10-be. Az esélyegyenlőség diadala is lenne, ha ő emelhetné fel a trófeát Párizsban.
Genfben Casper Ruud és Joao Sousa lenyomnak még egy döntőt a Garros előtt, miközben Lyonban Alex Molcan és Cameron Norrie mérkőznek majd a fináléban.
Mats Wilander 1982-ben, 17 éves korában megnyerte Roland Garrost. A svéd legenda mesélt arról, hogyan élte meg ezt a győzelmet, összehasonlította az akkori viszonyokat a mostaniakkal. Elmondta például, hogy körülötte akkor korántsem volt akkor a felhajtás, mint most Carlos Alcaraz körül.
Wimbledon beleszaladt a pofonba. A férfi tenisztornákat szervező ATP ugyanis pénteken közölte, hogy az idei wimbledoni Grand Slam-viadalon nem osztanak pontokat. A szervezet azzal indokolta döntését, hogy a wimbledoni bajnokság szervezői Oroszország ukrajnai háborúja miatt nem engedik indulni az orosz és fehérorosz játékosokat.
picture

Ons Jabeur még elődöntőig sem jutott Grand Slam-tornán, ez az idei Roland Garroson változhat

Fotó: AFP

FOCI

Mégis mi a jó fenét csinálnak a szervezők?! A kérdés azért merült fel, mert a bennmaradást ünneplő Everton drukkerek elárasztották a pályát a Crystal Palace elleni győzelem után, egyikük pedig addig provokálta a vendégek edzőjét, Patrick Vieirát, amíg az hidegvérét elvesztve nekiugrott. A helyzetben mindkét fél hibás volt, a valódi felelősök viszont azok a szervezők, akik időről-időre hagyják, hogy a pályára özönlő szurkolók ilyen incidenseket eredményezzenek.
Milliós ajándékokkal, luxusórákkal köszönt el dortmundi társaitól Erling Haaland, aki az angol labdarúgó-bajnokságban címvédő Manchester Citynél folytatja pályafutását. Lapértesülések szerint 33 embernek jutott ki a jóból.
A bajnoki cím a tét a Liverpool számára a vasárnapi mindent eldöntő meccsen, Jürgen Klopp mester azonban gondban van, mert három kulcsjátékosa sem egészséges teljesen, és kérdéses, hogy pályára léphetnek-e a Wolves ellen.
picture

Jürgen Klopp (FC Liverpool)

Fotó: Getty Images

MÉG TÖBB SPORT

A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás csütörtökön kihirdette a hazai rendezésű világbajnokságra készülő bő, 27 játékost tartalmazó keretét. A névsorban tíz ferencvárosi pólós szerepel, öt újonc található benne, ebből kell majd leszűkítenie a kapitánynak a tornán résztvevő 13-at.
Eredetileg Kazany lett volna a helyszíne a december közepén megrendezésre kerülő rövidpályás úszó-világbajnokságnak. A sportág nemzetközi szövetsége, a FINA pénteken jelentette be, milyen döntést hoztak az új helyszínt illetően.
Rory McIlroy régi önmagát idézte a PGA Championship első napján, az északír nemes egyszerűséggel játszótérré változtatta az amúgy bitang nehéz tulsai pályát. Ezzel szemben Tiger Woods szenvedett, a nap végén fájdalmak közepette, erősen bicegve hagyta el a helyszínt.
picture

Tiger Woods

Fotó: Getty Images

Hanga Ádám egy Kobe Bryant-klasszikussal kommentálta az Euroliga döntőbejutást. Szerinte a csütörtöki siker ellenére még csak félúton jár csapata, a Real Madrid, amely 86-83-ra legyőzte a magyar kosaras előző klubját, a Barcelonát a férfi Euroliga belgrádi elődöntőjében. Finálé szombat este 7-kor az Efes Istanbul ellen.
Egy Hosszú Katinkáról szóló film Shane Tusup nélkül… Hááát, nehéz azt gondolni, hogy ezt valakik komolyan gondolhatták. Mármint, hogy az volt a szándék, hogy hitelesen mutassák be az olimpiai és világbajnok úszót. Duplacsavar Podcastünk legújabb részében a filmet minden létező oldalról körbejártuk.
A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es Spanyol Nagydíj pénteki első szabadedzésén. Csapattársa végzett másodikként, a vb-címvédő Max Verstappen pedig a harmadik lett. Aztán a második szabadedzésen egyszerre csak megjöttek a Mercedesek
picture

Lewis Hamilton

Fotó: Getty Images

A Chicago Bulls és a New York Knicks rivalizálását valószínűleg nem kell ecsetelni a ’90-es évekből, nem kérdés, róluk szólt az az évtized az NBA-ben. Ráadásul 1994-ben volt egy ominózus momentum, a történelem tán legszemetebb zsákolása, amely új szintre emelte a két csapat párharcát.

A NAP VIDEÓJA

Általában a nőknél nehezebb tippelni egy Grand Slam-torna előtt, most, a Garros előtt azonban van egy toronymagas esélyes, Iga Świątek, aki lehet, hogy pont ezért nem fog nyerni, mindenesetre favoritnak favorit. De hogy mi lesz a férfiaknál? Főleg azok után, hogy Nadal, Djokovic, Alcaraz és Zverev is egy ágra került? A JóIsten a megmondhatója. Mindenesetre mi latolgattunk, valamint meséltünk arról, hogy az Eurosport szintet lép a közvetítésekben.
picture

Nadal 77 évesen is favorit lesz Párizsban - brutális Garros elé nézünk

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés