Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Brazil gála és tizenegyespárbaj a világbajnokságon

Minich Réka

Publikálva 06/12/2022 - 06:28 GMT+1

Olivier Giroud rekorder lett, Jude Bellingham pedig már 19 évesen kulcsember. Elhunyt a legendás teniszedző, Ronnie O'Sullivan pedig 47 éves lett.

Brazil

Fotó: Getty Images

Olivier Giroud nem a leggyorsabb, legtechnikásabb vagy éppen a legügyesebb játékos. Mégis valamiben most már ő a legjobb: nála senki nem szerzett több gólt a francia válogatottban. Mindössze 26 évesen került be a válogatottba, még manapság is kevesen becsülik igazán a játékát, pedig most már nehéz lenne ráfogni, hogy nem eléggé eredményes.
"Én a góljaimmal, jó passzaimmal, jó védekezésemmel igyekszem hozzátenni a magamét. A parton is határozott személyiség vagyok, de nem a főnök." A 21 éves Konarik Ákos a Szolnok után a Vasassal is nyerne egy nemzetközi kupát. A vele készített interjúnkban a spliti Eb hatásairól, eddigi vasasos tapasztalatairól, egyéni és a csapat céljairól beszélgettünk.
December 5-én ünnepli 47. születésnapját a snooker valaha volt legnagyobb alakja, Ronnie O'Sullivan. Talán még ő maga sem gondolta, amikor bő huszonkilenc évvel ezelőtt megnyerte élete első pontszerző versenyét, hogy hét világbajnoki címet gyűjt össze, és hogy még ötven felé ballagva is ő lesz a világelső. Kevésbé ismert életrajzi részletekkel tisztelgünk a Rakéta előtt.

Foci

Hétfőn lejátszották a világbajnokság első hosszabbításba torkolló mérkőzését. Japán az első félidő végén megszerezte a vezetést, de Horvátország a fordulás után hamar egyenlíteni tudott. A maradék játékidőben már nem született gól, majd a hosszabbításban sem, így 1-1 után következhettek a tizenegyesek. Japán borzalmasan rúgta a büntetőket, Livakovichármat is meg tudott fogni, így bőven belefért a horvátoknak egy kapufa, így is simán győztek és jutottak tovább.
Brazília gálázott Dél-Korea ellen az első félidőben. 35 perc alatt 4 zseniálisabbnál zseniálisabb gólt lőttek. Ezek után a második félidőre már visszavettek a tempóból, de a koreaiak így is csak a végén tudtak szépíteni. A brazil kapitánynak nem csak a közös táncra maradt ereje, de 10 percre még a harmadik számú kapusukat is becserélte, hogy ő is pályára léphessen a világbajnokságon.
Jude Bellingham még mindig csak 19 éves, de a Dortmund középpályása már most kulcsembere az angol válogatottnak. Csapattársai alig győzik dicsérni őt, Phil Fodenszerint egyszerűen nincs gyenge pontja a játékának. Most Gary Lineker is beállt a csodálói közé.
Az ötszörös aranylabdás klasszist, Cristiano Ronaldot a 65. percben cserélte le Fernando Santos a Dél-Korea ellen 2-1-re elveszített pénteki csoportmeccsen, amit Ronaldo finoman fogalmazva sem fogadott jól, pláne úgy, hogy közben az ellenfél egyik játékosa oda is szólt neki valamit. A szövetségi kapitány most őszintén beszélt a helyzetről, és elárulta: egyáltalán nem tetszett neki, amit látott.
Határozott, kemény és „egész pályás” kritikákat fogalmazott meg a német nemzeti csapattal kapcsolatban Andreas Möller. A 85-szörös válogatott egykori klasszis, aki Bernd Storck szövetségi kapitánysága alatt edzőként dolgozott a magyar válogatott mellett, kifogásolta a játékosok képzését, a csapat taktikáját, a mentalitást, és azt is, hogy szerinte a politika zsinóron rángatta a futballistákat.
Érdekes jelenet játszódott le a franciák legutóbbi meccsén, ahol a játékvezetőnek kellett levetetnie Jules Kounde nyakláncát. Bár az eset végül semmilyen retorzióval nem járt, ennek ellenére a francia szövetségi kapitány rendkívül dühös volt a meccs után.
A FIFA elutasította Franciaország óvását. A franciák még amiatt óvtak, hogy a Tunézia elleni mérkőzés legvégén a bíró már azután érvénytelenítette Griezmann gólját, hogy újraindult a játék.
Uruguay az utolsó csoportmeccsén nem kapott meg egy szerintük jogos tizenegyest, pedig még egy gólt szerezve továbbjutottak volna. A játékosaik ezen annyira kiborultak, hogy hosszasan és durván reklamáltak a lefújás után. José Gimenez a tumultusban egy FIFA delegáltnak még egy könyököst is kiosztott, aminek akár 15 meccses eltiltás is lehet a vége.
Raheem Sterlinghazautazott a világbajnokságról, miután fegyveresek törtek be az otthonába, miközben a családja is éppen otthon tartózkodott. Szerencsére senki nem sérült meg, az angolok csatára pedig hamarosan remélhetőleg visszatérhet Katarba.
Végre hivatalosnak tekinthető információk is napvilágot láttakPelé állapota kapcsán. A brazil legenda családja cáfolja, hogy Pelé haldokolna, szerintük hamarosan fel fog épülni és hazatérhet.

Tenisz

91 éves korában elhunyt a legendás edző és teniszforradalmár, Nick Bollettieri. Az olasz származású amerikai szakember mások mellett Andre Agassi, Jim Courier, Szeles Mónika, Maria Sharapova és a Williams testvérek felkészítéséből is kivette a részét hosszabb-rövidebb ideig.

Kerékpár

Két csapat is komoly pénzügyi gondokkal küzd. Az Androni egyelőre visszább kellett, hogy lépjen egy kategóriát a túlélés érdekében. A drónos főszponzor fizetésképtelensége miatt jövőre kolumbiai licenccel és csak kontinentális csapatként tudják folytatni, ezzel pedig le kell mondaniuk a Giro d’Italia szereplésről is.
A B&B Hotels versenyzői nem voltak ilyen szerencsések, december elején kapták meg a hírt, hogy nem lesz jövőre csapatuk. Gyakorlatilag esélytelen, hogy a jövő évre mindenki találjon magának helyet, ki is alakult a pánikhangulat. Egyelőre még hivatalosan nem mondták ki a csapat végét, de egyre kevesebb az esély a jövő évi túlélésre.

Még több sport

A 2022-23-as műkorcsolya Grand Prix-döntőt december 8-11. között rendezik meg a torinói Palavela pályán, Olaszországban. A négyfordulatos Axeljéről egycsapásra ismertté vált Ilia Malinin és a regnáló világbajnokok, Kaori Sakamoto és Shoma Uno a három legnagyobb név a december 8-11. között Torinóban megrendezésre kerülő versenyen, de nem csak ők azok, akik miatt érdemes lesz nézni a döntőt.
A hét legjobb játékosa nyerte meg a Scottish Opent. Gary Wilson legyőzte Ronnie O'Sullivant, Kyren Wilsont, Hossein Vafaeit és Thepchaiya Un-Nooh-t. A döntőig vezető úton is többnyire remekül játszott, a fináléban pedig az első lökéstől az utolsóig csodásan snookerezett, és ezzel megszerezte pályafutása első pontszerző trófeáját.
A rangos Ring magazin súlycsoportoktól független ranglistáját vezető nehézsúlyú boxoló, Oleksandr Usyk amellett, hogy Tyson Fury ellen a világ jelenleg legjobban várt mérkőzésére készül, hazája nehézségeiről sem feledkezik meg. A krími születésű bunyós az ukrán elnök által még tavasszal elindított adományozási rendszeren, a UNTIED24-en keresztül milliókat ajánlott fel kórházaknak.
A vk-sorozat múlt hét végi állomásán, az egyesült államokbeli Beaver Creekben a tervek szerint három versenyre került volna sor, de rögtön az elsőt a rossz időjárási körülmények, az erős szél és a havazás miatt nem rendezték meg. Most kiderült, hogy a pótlásra Val Gardenában kerül majd sor.
Orrcsonttörés miatt több hétre kidőltAna Gros, a Győri Audi ETO KC kézilabdázója, aki szombaton sérült meg, a Rapid Bucurest elleni Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen.
Az idén visszavonult, négyszeres Forma-1-es világbajnok Sebastian Vettelkapta az Autosport című szaklap életműdíját.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés