Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Utazás a fagyasztott halak között: hihetetlen úton szerezték meg az aranyat a hősies rögbisek

Szabó Bence

Publikálva 29/07/2021 - 14:59 GMT+2

Áprilisban egyhetes edzőtáborba indultak, az olimpia végéig haza sem térhetett a győztes Fiji csapata.

Fiji

Fotó: Getty Images

A koronavírus járvány alaposan megnehezítette a ki ország rögbiválogatottjának címvédését, ők azonban leküzdve az akadályokat tették büszkévé hazájukat.

Az olimpia eddigi egyik legmeghatóbb jelenete volt, amikor Fiji játékosai edzőjük köré térdelve imádkoztak, majd énekelve sétáltak körbe az üres stadionban a rögbi-torna tegnapi megnyerését követően. A csapat felfokozott érzelmi állapotát már az is jól mutatta, amikor a döntő előtt zokogva hallgatták az ország himnuszát a meccs utáni jelenetek pedig csak megerősítették, milyen elképesztően sokat jelentett számukra a siker.
A rögbisek győzelme mindössze az ország történetének második olimpiai aranyát jelentette. Öt évvel ezelőtt, Rióban ugyanúgy ez a csapat szállította a történelmi első sikert. Akkor Ben Ryan kapitány irányításával érték el a győzelmet, a sikeredzőt viszont egy évvel később Gareth Baber váltotta, akit kifejezetten azzal az elvárással neveztek ki, hogy Tokióban újra megszerezze a csapattal az aranyat.
Az Új-Zéland elleni döntő megnyerése után a kapitány elmondta, a győzelemmel nem csak a csapat, hanem az ő is komoly mentális tehertől szabadult meg:
„Ez (az olimpia) már hosszú ideje a célunk volt. Folyamatosan együtt éltem ezzel a nyomással, amire napjában többször emlékeztetett az elmúlt pár év minden történése. Persze nem mentem volna Fijire, ha nem akartam volna ezt a kihívást, hiába néztek többen őrültnek már az elején.”
Az, hogy büszkévé tehették az apró szigetországot, mindent megért játékosoknak és edzőjüknek egyaránt.
„Ez a kis ország bőven az anyagi lehetőségein túl teljesített. A fiji emberek büszkék lehetnek arra, hogy mit értünk el messze az otthonunktól, a világ színpadán. A legerősebb motiváció az volt, hogy büszkévé tegyük a nemzetet és felemelő pillanatot nyújtsunk az otthoniaknak. Az egész alapja az volt, hogy a csapat ugyanúgy játsszon, mint otthon a falvakban és strandokon.”
picture

Jerry Tuwai

Fotó: AFP

Ezek a falvak és strandok most alighanem ugyanúgy megtelnének ünneplő emberekkel, mint öt évvel ezelőtt, a helyzet viszont sajnos elég más, mint annak idején. Maguk a játékosok sem térhetnek egyből haza a győzelmi bulira, hiszen a koronavírus járvány újabb hulláma miatt két hét karantén vár majd rájuk, miután visszatérnek a szigetre.
„Tisztában vagyunk vele, hogy a viselkedésünk, és ahogy az emberek fogadnak minket Fijin, nagyon fontos. Helyesen kell cselekednünk a helyiek védelme érdekében. Nehéz helyzet, de egyszer eljön a pillanat a rendes ünneplésre is.
Már maga a tény, hogy ilyen körülmények között szó lehet a jövőbeni ünneplésről, csodának nevezhető. Egy hajszálon múlott, hogy a rögbisek el se jussanak Tokióba. A csapat áprilisban, az egyre növekvő számú megbetegedések árnyékában találkozott egy hét napos összetartásra, a járvány azonban közbeszólt, így a játékosok azóta sem térhettek haza.
A válogatott Ausztráliába repült, az új korlátozások miatt pedig a visszaútra már nem volt lehetőség. A válogatott tagjai hónapokra elszakadtak a családtagjaiktól.
„Ez rendben van, ha van időd alkalmazkodni az ilyen változásokhoz és megtervezni a távollétet, de nekik erre nem volt lehetőségük. (Az edzőtábor) előtte látták utoljára a családjukat, a helyzet pedig tele volt bizonytalansággal.”
picture

Gareth Baber

Fotó: AFP

Egy ponton a helyzet olyan feszültséget eredményezett a csapaton belül, hogy a játékosok egy része a karantént vállalva is haza akart utazni. Baber azonban sikerrel kezelte a felfokozott indulatokat:
Kész voltak kilépni a karanténból és hazatérni. Elegük lett és menni akartak. Egy olyan pillanat volt, amikor edzőként azt kellett mondanom, ha most elmentek, végünk. Nem jutunk el az olimpiára.”
A játékosok végül kitartottak, a kapitány pedig utólag nem győzte dicsérni mentális erejüket:
„Le kell rónom a tiszteletemet feléjük, hiszen mire hazatérhetnek és lejár a karantén, már 20 hete nem látták a családjukat.”
A problémák azonban az elszigeteltség fenntartásával nem oldódtak meg. A válogatottnak valahogy el is kellett jutnia Tokióba, az ausztrál polgári repülés felfüggesztése miatt pedig ez is közel lehetetlennek tűnt. A csapat végül egy tehergépen, fagyasztott halak között (!) utazva repült el a japán fővárosba.
„Ezt összehozni egy logisztikai rémálom volt. Mindent le kellett szervezni, a végén pedig kevesebb, mint 24 óránk volt összeszedni mindenünket és elindulni.”
picture

Mele Derenalagi

Fotó: AFP

Utólag persze a játékosok alighanem egy remek anekdotaként emlékeznek majd vissza az eseményekre, amik az újabb olimpiai aranyhoz vezettek. Babernek - aki egyébként walesi nemzetiségű - is lesz mit mesélnie otthon a családjának, akiket még a játékosainál is hosszabb ideje, januári elutazása óta nem látott.
„Ha Fijin vállalsz munkát, az utazással fog járni.” – sommázta véleményét ezzel kapcsolatban a kapitány, kiemelve persze, hogy milyen hálás családjának a támogatásért.
Nos, a fiji rögbiválogatott újabb olimpiai győzelemig vezető története is egy komoly utazással járt. A kis szigetország játékosai megmutatták, hogy nem csak a pályán, hanem azon kívül is hihetetlen elszántsággal rendelkeznek, ez pedig még különlegesebbé teszi a siker pillanatában látott érzelmes jeleneteket.
Forrás: BBC
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés