Klein Dávid korábban úgy nyilatkozott, hogy ha esetleg nem sikerülne az első csúcskísérlet, van B-terve, és az expedíció sajtóközpontja is jelezte, hogy minden elő van készítve a második próbálkozáshoz.
Miután azonban Dávidék épségben visszatértek az alaptáborba, és elemezték az időjárás jelenlegi és várható helyzetét, egyértelművé vált, hogy a körülmények nem alkalmasak egy újabb csúcstámadáshoz. A Himalájában már kopogtat a csapadékos nyári monszunidőszak, és egy bengáli trópusi vihar maradványai gazdagon ontják a havat a Csomolungma lejtőire. Az expedíció hivatalos sajtóközleménye szerint a kettes és hármas táborban olyan súlyos a havazás, hogy az expedíciók hátrahagyják felszereléseiket és már csak az emberek lejuttatására koncentrálnak. Az egyes táborból levezető jégfal egyelőre járhatatlan, e felett a mászók fennrekedtek. A havazás a rögzített köteleket végleg használhatatlanná teszi, a lejtők erősen lavinaveszélyessé váltak.
Jelenleg az összes expedíció összepakol és elhagyja a hófödte alaptábort a következő napokban, újabb csúcstámadásra senki nem lát értelmes, biztonságos esélyt.
Hegymászás
A halálba zuhant a 16 éves francia sportmászó reménység
15/06/2020 16:55
Klein Dávid a csúcstámadás alkalmával valamivel az északi normál út egyik jellegzetes pontja, a Második Lépcső felett (8610 m) fordult vissza. Az oxigénpalack nélkül próbálkozók közül idén ő jutott legmagasabbra. A már 14 nyolcezressel rendelkező német Ralf Dujmovits (akinek egyébként a 14 közül csak az Everest nincs meg oxigén nélkül) 8300 méteren fordult vissza. A román-szlovák kettős, Horia Colibăsanu és Peter Hámor 7600 méteren adta fel, a német Helga Soll és Jürgen Greher közül pedig Helga 8500-ról, míg Peter már a 3. táborból lefelé indult. Így idén egyetlen oxigénpalack nélküli mászás sem született a Mount Everesten. Mindenközben az északi oldalon mászó kereskedelmi expedíciók közül, természetesen oxigént használva, feljutott az Everest valaha volt legfiatalabb „hölgy” mászója, a 13 éves és 11 hónapos indiai Poorna Malavath.

Az expedíciózás nem tengerparti nyaralás

Fotó: Eurosport

A sikertelen első csúcstámadásról Klein Dávid ezt írta a Spar Everest expedíció honlapjára:
„A csúcstámadás során a vártnál lassabbak voltunk. Ennek oka részben lehetett az akklimatizáció egy részének elvesztése, részben egyszerű becslési hiba: az egyes szakaszok megtételéhez szükséges időket gyakran a palackos mászások alapján becsültük meg. Végül kb. 8600 és 8700 méter között mind az alaptábor-vezetőm, mind mászótársam a visszafordulást tanácsolta. Végül ebből a magasságból, a Második Lépcső felett kezdtük meg a visszavonulást és saját erőnkből, még aznap elértük az Északi-nyerget."
Klein Dávidnak ez volt a nyolcadik sikertelen próbálkozása a Mount Everesten oxigénpalack nélkül, amely miatt a hazai hegymászó társadalom meglehetősen vegyes érzelmekkel fogadja újabb és újabb expedícióit. Ő maga így nyilatkozott a mászás nehézségéről:
Értékelésem szerint a feladat nem lehetetlen, de számos objektív és szubjektív körülmény tökéletes együttállása szükséges hozzá, és a legkisebb apró részlet hiánya is elegendő a kudarchoz
.”
A feladat kétségkívül nehéz, éppen ezért csak kivételes fizikai és szellemi képességekkel rendelkező mászóknak van reális esélye „tiszta” eszközökkel, tehát palackozott oxigén használata nélkül elérni a világ tetejét. Nem véletlen, hogy a közel 6900 eddigi sikeres megmászásból az 53 serpán kívül mindössze 139-en jutottak fel eddig oxigén nélkül. 90 év alatt. Szóval ez egy pokoli nehéz vállalkozás. A hegymászással kapcsolatban azonban egy dolgot mindenképpen ki kell emelni: ebben a sportban legalább akkora siker az életben hazatérés, mint feljutni a csúcsra.