Klein Dávid a tervezett ütemezéshez képest egy nappal korábban, már tegnap elérte a 7800 méteren fekvő kettes tábort, ami azt jelenti, hogy ma este megkezdheti a csúcstámadást!
Klein Dávid május 20-án, kedden indult el az alaptáborból az előretolt alaptáborba, ahonnan a tervezett pihenőnapot kihagyva szerdán felmászott az egyes táborba, tegnap pedig a kettesbe. Az eredeti ütemterve szerint ez azt jelenti, hogy már ma megérkezik a hármas táborba 8300 méterre, és még ma késő este megkezdheti a csúcstámadást. Ha a hegy istenei is úgy akarják, a csúcsot holnap dél körül érheti el. Onnan még aznap vissza szeretne ereszkedni a kettes táborig.
Dávidékat kellemetlen meglepetés fogadta a kettes táborban. Korábbi akklimatizációs mászása során serpa mászótársával (aki nem teherhordó, hanem valóban mászótársa Dávidnak) előzetesen felállították a csúcstámadáshoz szükséges sátrukat, de azóta a hegyen tomboló szél széttépte azt. Ez egyébként nem ritka eset az Everesten, de Dávidéknak szerencsére sikerült pótolni az elpusztult hajlékot.
Hegymászás
A halálba zuhant a 16 éves francia sportmászó reménység
15/06/2020 16:55
Dávid mászótársa a nepáli Ang Mingma, akivel a feladatokon és a terheken is egyenlően osztoznak. A felső táborok sátrait az eddigi akklimatizációs körök alkalmával már felállították, és élelmet is hagytak fent maguknak, így a csúcstámadás során nem lesz szükségük más expedíciók logisztikájára. Egyedül a rögzített köteleket veszik igénybe (ami azért nem kis előny), de arra az esetre, ha a hármas tábor fölött nem lenne kötél, Dávid visz magával sajátot. Alan Arnette Everest-krónikás és négyszeres megmászó jelentése szerint a tibeti fix kötelező csapat már a hármas táborban van, és ma tovább rögzítik a köteleket a csúcs irányába.
Dávid palackozott oxigén használata nélkül mászik, míg Ang Mingma a kettes tábor felett már használ oxigént. Bár Dávidnál van műholdas telefon és nyomkövető is, ha bajba kerülne, a hegyen csak serpa társára számíthat, vagy esetleg a hegyen tartózkodó mászókra. Alpesi értelemben vett hegyi mentésre a Himalájai viszonyok között nincs lehetőség.
Nem Dávid az egyetlen, aki palack nélkül a csúcs felé tart. Az ún, „időjárási ablak”, amely során az időjárás alkalmas a csúcsmászásra, nagyjából mától vasárnapig tart. Ebben az időszakban kb. 100 hegymászó kísérel meg feljutni a világ tetejére, közülük hatan próbálkoznak oxigén nélkül (köztük az ismert német mászó, Ralf Dujmovits, akinek már megvan mind a 14 nyolcezres, de oxigén nélkül csak az Everest hiányzik; valamint a 12 nyolcezresnél tartó szlovák Peter Hamor). Jelenleg Dávidékén kívül legalább öt másik expedíció mászói tartózkodnak a kettes táborban. Gyakorlatilag minden expedíció a csúcs felé tart.
Dávidnak ez lesz a nyolcadik kísérlete az Everest megmászására. Az expedíció eddigi beszámolói alapján jó állapotban van, így ha az időjárási körülmények nem romlanak, ezúttal sikerrel járhat. Ha mégsem, van még ideje egy újabb csúcstámadásra, persze kérdés, hogy az első kísérlet mennyire meríti ki a szervezetét.
Ha kíváncsiak rá, milyen „út” vezet a Föld Istenanyjára a tibeti oldalról, tekintsék meg az alábbi videót: