Kilian Jornet a világ legjobb hegyi terepfutója, ehhez sok kétség nem fér. A 26 éves katalán futófenomén már mindent megnyert, amit hegyi futásban meg lehet. 20 évesen pályacsúccsal, legfiatalabbként nyerte az UTMBversenyt (Ultra Trail du Mont Blanc, 160 km, 9600 m szintemelkedés, a világ legismertebb terepultrája), melyen azóta még kétszer győzött. Kollekciójában azonban ott vannak a hegyi futás legnagyobb trófeái: Western States 100, The North Face 100, Transvulcania, Pikes Peak Marathon, Grand Raid de la Reunion, a lista szinte végtelen. Hatszor nyerte a Skyrunner Világsorozatot, háromszor volt a síhegymászás világbajnoka. Számára elfogytak a versenyek, már csak önmagát tudná ismételni. Kilian Jornet azonban nem az ismétlések embere.
2012-ben kezdett új horizontok után kutatni, és nem kellett sokáig keresgélnie. Létrejött az új, négyéves projekt, melynek a „Summits of My Life” („Az életem csúcsai”) címet adta. Első látásra a cél ismert hegycsúcsok mászási rekordjának megdöntése, de valójában sokkal több ennél: a közben megtett út a lényeg, azok az élmények, melyeket átél a kalandok során:
Hegymászás
A halálba zuhant a 16 éves francia sportmászó reménység
15/06/2020 16:55
Három év alatt a Mont Blanc, a Matterhorn, az Elbrusz, a Mount McKinley és az Aconcagua az út állomásai, a csúcspont, a végcél pedig 2015-ben a Föld legmagasabb pontja, a Mount Everest. Mindvégig a legpuritánabb megközelítésben: csak Kilian és a hegyek, minimalista stílusban, nagy létszámú expedíciós háttér nélkül, a lehető leggyorsabban fel és le. Természetesen a kalandot végig dokumentálja, mégpedig az egyik legismertebb hegyi operatőr, Sebastien Montaz segítségével.
„Valaki egyszer azt mondta, mi magunk vagyunk az álmaink. Hogy ha nem álmodunk többé, megszűnünk élni.” – Kilian Jornet
Kilian már bőven túl van a projekt felén. A Mont Blanc-csoportban kezdte: rekordidő alatt mászott át az olaszországi Courmayeurből Chamonix-ba, a Mont Blanc egyik legnehezebb útvonalán, az Innominatán keresztül. A 42 km hosszú, 3810 m szintemelkedést magában foglaló "úton" az ideje 8 óra 43 perc:
A rákövetkező évben megdöntötte a Mont Blanc mászásának sebességi rekordját, mégpedig az északi fal Grand Mulets-útján keresztül: a Chamonix-Mont Blanc-Chamonix útvonalat 4 óra 57 perc 40 másodperc alatt teljesítette; a csúcs eléréséhez mindössze 3 és fél órára volt szüksége. Összehasonlításképpen, ez egy jó kondícióban lévő hegymászónak is két napba telik, hiszen ez Chamonix-ból 3700 m szintemelkedés.

Kilian Jornet a Mont Blanc Innominata útjában

Fotó: Eurosport

Ezután egy másik ikonikus hegycsúcs, a svájci Matterhorn következett. Az olasz normál úton, a fix köteleket is használva, 2 óra 52 perc alatt mászott fel Cerviniából a csúcsra, majd futott vissza a faluba. A csúcsmászáshoz 1 óra 56 percre volt szüksége:
A sorban következő Elbruszon nem járt sikerrel: 300 méterrel a csúcs alatt vissza kellett fordulnia az erős szél és a havazás miatt. Bármennyire is kockázatos tehát, amit művel a hegyekben, (az ő mércéjével) felesleges kockázatot nem vállal. Egyben az is látszik, hogy nem csak a rekord számít, hiszen nem futott neki újra.
Idén az amerikai kontinens óriásai vannak soron. Elsőként a mostoha időjárása miatt hírhedt Denali, azaz a 6194 m magas Mount McKinley, ahol a Nyugati Pillért (West Buttress) sikerült 11 óra 40 perc alatt leküzdenie, alaptábortól alaptáborig (oda-vissza kb. 52 km táv és közel 4000 m szintemelkedés, végig havas-jeges, szinte himalájai körülmények között). Ezzel több, mint 5 órával javította meg az amerikai Ed Warren tavalyi rekordját. Túl sok részlet egyelőre nem ismert, mert az expedíció még tart, de biztosak lehetünk benne, hogy Kilian innen is lélegzetelállító felvételekkel tér majd vissza Európába.
A következő állomás novemberben az argentínai Aconcagua, jövőre pedig az Everest, egyelőre még nem ismert útvonalon, de az biztos, hogy oxigén és fix kötelek nélkül.