Nem kevés drámát és izgalmat hozott a sportmászók olimpiai kombinált versenye a Hachiojiban zajló világbajnokságon. 
A sportmászók három fő szakágát, a gyorsmászást, a bouldert és a nehézségi mászást ötvöző "öszvér" versenyszám a tavalyi világbajnokságon mutatkozott be, és a jövő évi olimpián csak ebben versenyezhetnek majd a világ legjobb sportmászói. A döntőbe nyolcan jutottak be, közülük négyen ezzel biztosan kvalifikálták magukat az olimpiára. A japánoknak még meg kellett várniuk a verseny végét, mivel négyen is döntőztek, de az olimpián nemzetenként és nemenként csak két mászó indulhat.  
A sportág legendájának számító, harmincéves japán Noguchi Akiyo utolsó világbajnoksága volt ez. Korábban egy évtizeden át uralta a boulder világkupát, de világbajnoki címet nem sikerült szereznie, "csupán" három ezüstérmet. Az idei világbajnokságot záró kombinált döntő volt az utolsó lehetősége, hogy a pályafutásából hiányzó világbajnoki aranyérmet megszerezze. Szívszorítóan közel került hozzá, szó szerint néhány milliméter választotta el tőle: a nehézségi fal utolsó, kiszálló fogását nem sikerült megfognia. Ha ez összejön neki, akkor ő nyeri a számot és ezzel a kombinációt is.
Hegymászás
A halálba zuhant a 16 éves francia sportmászó reménység
15/06/2020 16:55
Így viszont az aranyérem a húszéves szlovén Janja Garnbreté lett, aki ezzel harmadik bajnoki címét szerezte a boulder és a nehézségi mászás után ezen a világbajnokságon, ami példátlan a sportág történetében. Garnbret a kombinációban megvédte tavaly szerzett bajnoki címét, és ezzel a jövő évi olimpia legnagyobb favoritja. Tokióban Noguchi is ott lesz, szintén esélyesként. Talán sikerült a legszebb trófeával megkoronáznia pályafutását?