Puente la Reina. Baszkul Gares. Egy 2500 fős település Spanyolország Navarra tartományában. Spanyol nevét a hídjáról kapta - szó szerint "A királynő hídja" a név jelentése - amelyet Kasztíliai Munia építtetett, nagyjából 1000 évvel ezelőtt. Férje, III. (Nagy) Sancho a Navarrai Királyság egyik legjelentősebb uralkodója volt, Szent István kortársa. Maga a híd rendkívül fontos volt, mivel a Szent Jakab-út, ismertebb nevén az El Camino átkelését biztosította az Arga folyón, az út Pamplona és Estella közötti szakaszán. A "hatlyukú" híd közlekedési jelentősége mára megszűnt, nem messze tőle egy modern hidat építettek. A sportmászók számára viszont különleges versenyhelyszín lett.

Fotó: Eurosport

Itt rendezték ugyanis a Red Bull Creepers mászóversenyt, amelyen 14 sportmászó mérhette össze tudását, köztük olyan amerikai sztárok, mint Dave Graham, Chris Sharma és Daniel Woods, a finn Nalle Hukkataival vagy a kazah Rustam Gelmanov. A feladat egyszerű volt, a híd középső két pilléréről kellett felmászni a boltív tetején, 12 méteres magasságban található piros zászlóig. A két pillérre szimmetrikusan helyeztek a szervezők fogásokat. Aki pedig hibázott, az a vízben végezte.
Hegymászás
A halálba zuhant a 16 éves francia sportmászó reménység
15/06/2020 16:55

Chris Sharma nyerte a versenyt

Fotó: Eurosport

A deep water solo mászás a sport- és sziklamászásnak egy külön szakága, lényege, hogy köteles biztosítás nélkül másznak a sportolók, a "biztosítás" az út alatt található vízfelület, ahova a sikertelen mászások során beesnek a mászók. Ezen a versenyen az Arga folyó tökéletes vízmennyiséget biztosított, itt ráadásul egyáltalán nem volt könnyű dolga a mászóknak, legtöbbjük nem jutott fel a híd tetejére.
A versenyt egyébiránt Sharma nyerte, aki az elődöntőben Hukkataivalt győzte le, a fináléban pedig harmadszor is feljutott az út tetejére, ott Woodsot verte meg. A verseny utolsó szakasza során a becslések szerint 2500 néző figyelte a mászókat, mondhatjuk, hogy a település apraja-nagyja kíváncsi volt a "hídmászókra".
(Az írás alapjául szolgáló angol nyelvű beszámoló itt olvasható a climbing.com szakportálon)