A magyar mászó és a Föld Istenanyjának randevúja ezúttal sem teljesedett be. Klein Dávid és nepáli mászótársa, Ang Mingma 8600 méter magasságban döntött a visszafordulás mellett. A Spar Everest Expedíció tájékoztatása szerint az utolsó néhány száz méter rendkívül nehéznek bizonyult az erősödő szélben, a mínusz 20 fokban és a ritka légkörben oxigénpalack nélkül.

Klein Dávid az Everest északi gerincén

Fotó: Eurosport

Török Edina alaptábor-vezető elmondta: több mint 10 órás mászást követően, helyi idő szerint reggel 7-8 óra között fordult vissza az expedíció, mivel Dávidék kifutottak az időből. Döntésüket azért hozták meg, hogy még épségben, kockázatok vállalása nélkül le tudjanak jönni a hegyről.
Tokyo 2020
Elképesztő világcsúcs gyorsmászásban
06/08/2021 09:22
Eredeti tervük szerint a csúcsra érés idejét legkésőbb délelőtt 10 órára tűzték ki. A hátralévő 250 m szintet azzal a tempóval nem tudták volna megtenni. A körülményeket figyelembe véve mindenképpen jó döntést hoztak. Most a biztonságos visszaereszkedés a cél az előretolt alaptáborig, majd lejjebb.
Dávid készített B-tervet egy újabb csúcstámadásra, bár korábban maga is elmondta, hogy az első kísérletre koncentrál. Az expedíció sajtósának tájékoztatása szerint jó hír, hogy minden elő van készítve egy újabb csúcstámadáshoz, ami reményeik szerint néhány napon belül bekövetkezhet.
Csúcsengedélye június 10-ig érvényes, időben tehát beleférne még egy próbálkozás. A nyári monszun azonban már a hegymászók nyakán, amely erős viharokkal és nagy havazásokkal általában június elején köszönt be. Viszont még ha kedvezőek is maradnak az időjárási körülmények, az első kísérlet minden bizonnyal sokat kivett a magyar mászóból. A 10 órás mászás alatt megtett 300 méternyi szint nem túl ígéretes egy második, sikeres próbálkozáshoz, így bármennyire is bizakodóak vagyunk, a Mount Everest első magyar oxigén nélküli megmászására a tavaszi szezonban meglehetősen csekély a remény.
Tokyo 2020
Spanyol mászóé a sportmászás első olimpiai bajnoki címe
05/08/2021 13:50
Tokyo 2020
Borult a papírforma gyorsmászásban, hibázott a favorit japán
05/08/2021 09:59