Kegyetlen játékot űz a szél az idei szezonban az Everest csúcsára aspiráló hegymászókkal, de legfőképpen azokkal, akik pótlólagos oxigén használata nélkül szeretnék elérni a világ tetejét.
A Magyar Everest Expedíció 2017 két hegymászója, Klein Dávid és Suhajda Szilárd két hónapnyi akklimatizáció, majd a megfelelő időjárásra való várakozás után május 23-án indult el az alaptáborból, hogy a magyar hegymászás történetében először oxigénpalack nélkül felérjenek a Mount Everest csúcsára.
Szilárd másnap 6500 méterről, a kettes táborból az éjszaka rátört súlyos gyomorproblémái miatt az életét és az egészségét szem előtt tartva visszavonult 5344 méterre, ezzel Dávid egyedül folytatta a csúcsmászó kört a 700 méterrel feljebb lévő hármasban felállított sátraihoz. Itt jól érezte magát, az éjszakája szerencsére nyugodt és pihentető volt, ami kulcsfontosságú a következő néhány nap eseményeihez, hiszen innentől hosszú ébrenlét és sokáig tartó megerőltető mászás várt Dávidra.
Hegymászás
Három év után nyert ismét Eastbourne-ben Taylor Fritz
25/06/2022 17:21

Klein Dávid a csúcsmászás során

Fotó: Eurosport

Dávid másnap, május 25-én hajnalban indult el a 7200 méter magasan lévő hármas táborból a Déli-nyeregig, amelyet 10 óra alatt ért el, és ahonnan kb. hat óra pihenés és kényszerű ott tartózkodás után indult tovább a Mount Everest csúcsára. Az egész szezonra jellemző szélsőséges és kiszámíthatatlan időjárás most Dávidot 8000 méteren először várakozásra, az éjszaka folyamán a csúcsmászás során pedig a rendkívül erős szél megállásra kényszerítette.
„Azt hiszem, nem nagyon éltem még át időjárás szempontjából ennyire szeszélyes szezont: nem arról van szó, hogy a hegy egyáltalán nem kínál lehetőségeket, de az előrejelzésben feltűnő ablakok (gyakran inkább rések) folyton-folyvást változnak, elmozdulnak, bezárulnak…” – írt még Dávid az alaptáborból a csúcsmászás megindítása előtt.
Dávid a két filmes serpával együtt kb. 8115 méterről az életük megóvása érdekében visszaereszkedett a négyes táborba, innen csak a hajnali órákban indultak el alacsonyabb magasságba. Jelenleg a kettes tábor felé tartanak.
Az expedíció hivatalosan még nem ért véget, de a nyári monszun érkezése miatt nagy valószínűséggel a hegy bezárul, mielőtt kipihenhetnék magukat egy újabb csúcstámadáshoz.
Hegymászás
Nő még ilyen gyorsan nem száguldott fel egy falon
28/05/2022 07:39
Tokyo 2020
Elképesztő világcsúcs gyorsmászásban
06/08/2021 09:22