Döbbenten fogadta a mászóvilág a 16 éves Luce Douady tragikus halálhírét. A franciák korosztályos boulder világbajnoka előtt óriási jövő állt, csodás stílusban mászott, sokak kedvence volt. A magyar sportmászók közül többen személyesen is ismerték, hiszen kortársa volt a 2024-es olimpiát célzó magyar reménységeknek.


Luce a barátaival ment mászni szombaton a franciaországi Isére megyében található Crolles melletti Le Luisset - St Pancrasse sziklamászó helyre, amely közel van a lakhelyéhez, Saint-Bernard-hoz. A tragédia nem mászás közben érte. A mászóhely egyik újabb szektorát közelítették meg egy kitett ösvényen (amely francia sajtóhírek szerint korláttal van biztosítva), amikor eddig tisztázatlan okok miatt kicsúszott, és 150 métert zuhant. A helyszínen szörnyethalt.
A 16 éves lány a franciák egyik legnagyobb reménysége volt a 2024-es párizsi rendezésű olimpiára. Fiatal kora ellenére rövid időn belül komoly eredményekkel hívta fel magára a figyelmet. Tavaly az arcói ifjúsági világbajnokságon a boulder versenyszámban korosztályos világbajnok lett (ifi A kategóriában, amely kettővel van a junior korosztály alatt), nehézségi mászásban pedig bronzérmet szerzett. Utóbbi teljesítményét később az edinborough-i felnőtt Európa-bajnokságon is megismételte, ahol a felnőttek között 15 évesen szerzett bronzérmet. Parádés volt a debütálása a felnőtt boulder világkupán is, Vailben döntőbe jutott, ahol ötödik helyen zárt. Elindult a felnőtt vébén is, ott 20. lett.
Hegymászás
Három év után nyert ismét Eastbourne-ben Taylor Fritz
25/06/2022 17:21
Nemcsak elképesztően nagy tehetség volt, hanem gyönyörű stílusban is mászott. A bájos, vidám és közvetlen lányt mindenki kedvelte. Egyesülete, a Chambery Escalade szűkszavú, de érzelemteli bejegyzésben búcsúzott tőle:
A Nemzetközi Sportmászó Szövetség (IFSC, International Sport Climbing Federation) rövid videóban emlékezett meg Luce-ról:
A sportmászás 2021-ben debütál az olimpián, és egyelőre az biztos, hogy még a következő nyári játékokon is szerepelni fog a programban. Ez az esemény a magyar versenymászó válogatott fiatal reménységeinek is kiemelt célja. Vályi Gergő tavaly "ifi B" korosztályban Európa-bajnoki címet szerzett, de Tusnády Nimród és Radics Attila eredményei is kiemelkedőek.
Hegymászás
Nő még ilyen gyorsan nem száguldott fel egy falon
28/05/2022 07:39
Tokyo 2020
Elképesztő világcsúcs gyorsmászásban
06/08/2021 09:22