A férfiaknál magyar szempontból kellemetlen meglepetéssel zárultak a pénteki selejtezők a lengyelországi Gdanskban zajló rövidpályás-gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, ugyanis a táv címvédőjeként Liu Shaoang kiesett 1500 méteren.

A másik két magyar egyéni induló, a két rövidebb távon címvédő Liu Shaolin Sándor és az amerikai születésű Krueger John-Henry mindhárom számban, azaz 500, 1000 és 1500 méteren is továbbjutott, Liu Shaoang pedig csak az előbbi kettőben.
A fiatalabbik Liu-fivér a leghosszabb szám hajrájához közeledve futamában csak a negyedik helyen korcsolyázott, így muszáj volt előznie, hogy továbbjutó helyre kerüljön, de a manővere során az egyik kanyarban kívülről rádőlt olasz vetélytársa csípőjére, majd mindketten kicsúsztak. A zsűri a váltóval olimpiai bajnok Liu Shaoangot látta vétkesnek, ezért kizárták a futamból.
Gyorskorcsolya
Liu Shaoang mindent söpört a vb-n, és húzta magával a tinédzsereket is
11/04/2022 08:12
A ötkarikás aranyérmes váltó a negyeddöntőből rendkívül magabiztosan, futamgyőztesként jutott tovább annak ellenére, hogy Liu Shaolin pihenőt kapott a szakvezetéstől. A kvartett Liu Shaoang, Krueger, Burján Csaba, Varnyú Alex összeállításban is negyedkörös előnnyel verte a második francia és a harmadik német négyest, a fehéroroszt pedig le is körözte. A szintén ötkarikás bajnok Burjánnak ez volt az első versenye egyéves eltiltása után, amelyet azért kapott, mert 2019 decemberének elején Kínát sértő mondatot tett közzé Instagram-oldalán a repülőtéri várakozás pillanatait és a tömeget megörökítve.
A nőknél a délelőtt folyamán mindkét egyéni induló, Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka továbbjutott mindhárom táv selejtezőjéből és a váltó is a legjobb nyolc közé került.
Szombaton mindkét nemnél 500 és 1500 méteren avatnak bajnokot, a program pedig a váltók elődöntőivel zárul. Vasárnap az 1000 méter küzdelmeit, a 3000 méteres szuperdöntőt és a staféták fináléit rendezik a kontinensviadalon.
MTI
Gyorskorcsolya
"Újabb olimpiai bajnok korcsolyázó vonul vissza"
05/04/2022 09:36
Gyorskorcsolya
Tízfős magyar csapatot utazik a montreali világbajnokságra
25/03/2022 13:55