Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

MotoGP, Jerez: Bagnaia legyőzte Quartararót, idéi első sikerét aratta

Baranyai Balázs

Publikálva 01/05/2022 - 15:37 GMT+2

Idén először produkált olyan teljesítményt Francesco Bagnaia, amit mindenki várt tőle. Az olasz hengerelt a MotoGP jerezi futamán és tette egy nagy lépést afelé, hogy ismét tényező lehessen az összetettben.

Bagnaia legyőzte Quartararót

Fotó: AFP

Portugália után egy héttel már rögtön Spanyolországban volt jelenése a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnyének. A helyszín Jerez volt, az egyik legkedveltebb pálya, rengeteg lelkes szurkolóval a lelátókon – a hangulatra nem lehetett panasz. A hétvége első felében rögtön feljegyezhettünk magunknak pár dolgot: mondjuk, hogy Fabio Quartararo idén is nagyon erős ezen a pályán, valamint hogy a Ducatik nagyon könnyedén tudnak erős tempót diktálni. Utóbbi azért is érdekes, mert eddig gondjaik voltak az idei motorjuk alapbeállításainak megtalálásával – a jelek szerint azonban sikerült előre lépniük ezen a téren, ami aggodalomra adhat okot a riválisaik számára.
A szombati időmérőn már körvonalazódott egy Bagnaia-Quartararo csata a győzelemért, ami a vasárnapi futamon meg is valósult. Ez a két versenyző kiemelkedő volt egy körön és a versenytempó tekintetében is. Bagnaia űridővel szerezte meg a pole-t, vasárnap pedig a rajt után a célig vezette a mezőnyt. Mögötte csak a francia címvédő tudta tartani a lépést, aki viszont a hajrában már (okosan) nem kockáztatott, inkább behozta a motort a második helyen és zsebre vágott 20 nagyon értékes pontot. Bagnaia pedig a dobogó legfelső fokára állhatott – idén először. Eddig 5. helynél még nem végzett előrébb, így egy kimondottan gyenge szezonkezdet után először adott életjeleket az olasz motoros, aki a szezon előtt talán a legnagyobb bajnoki favoritnak tűnt. A lemaradása még mindig tetemes, de még nem zárhatjuk ki őt a végső esélyesek közül.
A dobogó harmadik fokáért már sokkal nagyobb harc dúlt. Jack Miller a futam túlnyomó részében - az első kettő mögött jelentős lemaradásban – tartotta ezt a pozíciót, mögötte Marc Marquez és Aleix Espargaro következtek. Marquez a futam utolsó harmadában már próbálkozott az előzéssel, ami ezen a pályán, ekkora motorokkal egyáltalán nem egyszerű mutatvány. A spanyol eléggé beszorult Miller mögé, ám végül, nagy nehézségek árán, de sikerült feljönnie a harmadik helyre. Igen ám, de Espargaro rögtön utána ugyancsak elkapta Millert és azzal a lendülettel fel is jött a harmadik helyre – Marquez ugyanis hibázott és az utolsó kanyarban két pozíciót is vesztett. Aleix Espargaro fantasztikus tempóval bejött végül dobogós helyen, leszakítva a két üldözőt. mögöttük Mir, Nakagami és Bastianini volt a további sorrend.
A Moto2-ben új győztest avattunk: Ai Ogura a második szezonjában megszerezte első középkategóriás futamgyőzelmét, ami ráadásul elég dominánsra sikerült. Az első helyről rajtoló japán elsőként fordult és stabil versenyzéssel aratott rajt-cél győzelmet. Mögötte a Portugáliában a kezét törő, így most hatalmas fájdalmakkal versenyző Aaron Canet jött be másodikként, aki hatalmasat küzdött és hatalmas teljesítményt nyújtott az egész hétvégén. Mögöttük Tony Arbolino és Augusto Fernandez futottak be – a listavezető Vietti gyenge hétvégét futott, de bejött végül a 6. helyen. Voltak viszont fontos kiesők is ezen a hétvégén: Chantra, Dixon, Aldeguer és Sam Lowes is elesett, így ők pont nélkül zárták ezt a fordulót.
A Moto3-ban sem ment jól a listavezetőnek. Dennis Foggia folyamatosan esett vissza a futamon, végül pedig nem sikerült pontot szereznie – csak a 18. helyen zárt. Ezzel szemben a vetélytársak többsége jól ment. A tempót Izan Guevara, Sergio Garcia és Jaume Masia diktálta már a legelejétől kezdve – ők végül ebben a sorrendben is futottak be a top 3-ban. Deniz Öncü ezúttal is ott tudott lenni az elejében, ő 4. lett; mögötte pedig Artigas és Sasaki voltak még ott az első bolyban.
A világbajnokság következő fordulóját május 15-én rendezik majd Le Mans-ban.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés