Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Espargaró önbizalma az egekben, szerinte fejlesztési előnyök nélkül világbajnok lehet

Tokics Tamás

Publikálva 28/04/2022 - 19:01 GMT+2

Az évet pazarul kezdő spanyol arról beszélt a hétvégi Spanyol Nagydíjat megelőzően, hogy nem érez nyomást a világbajnoki versenyfutás miatt, illetve bizakodik, hogy végre valahára elveszíti fejlesztési előnyeit az Aprilia.

Aleix Espargaro

Fotó: Getty Images

Aleix Espargaró reméli, az Aprilia koncessziós jogai megszűnnek Jerezben.
A koncessziós jogok röviden, tömören a MotoGP-be beszálló új márkákat segíti több tesztelési lehetőséggel, több szabadkártyás indulással vagy több motorblokkot használhatnak el egy szezonban. Amennyiben egy új márka összegyűjt hat pontot (futamgyőzelem: 3, második hely: 2, harmadik hely: 1 egységet ér), abban az esetben megszűnnek a koncessziós jogai. Az Aprilia 2015-ös bemutatkozása óta folyamatos haszonélvezője ennek a szabálynak, miközben az egyazon idényben visszatérő Suzuki már világbajnoki címmel rendelkezik, a 2016-ban érkező KTM pedig hat futamgyőzelemnél tart.
A koncessziós jogok elvesztésének reális lehetősége tavaly volt meg először, hiszen a noalei gyártó kifejezetten bíztató konstrukcióval jelentkezett, aminek a brit GP-n lett meg az eredménye: Aleix Espargaró 3. lett, az első apriliás dobogó volt a modern érában. Idén a spanyol tovább emelte a tétet, hiszen Termásban megszerezte első győzelmét, illetve Portimaóban bronzérmes pozícióban zárt. Így jelenleg 5 pontnál jár az Aprilia, ami a koncessziós jogokat illeti, Espargaró pedig nem bánná, ha már most hétvégén Jerezben "elbukná" ezt a márka.
"Szerintem Noaléban pár mérnök jobban fél a koncessziós jogok elvesztésétől, mint én. Nem vagyok hülye, tudom ezek a szabályok segítettek bennünket, de már bizonyítottuk, az Aprilia fel tudja venni a versenyt. Nem lehetetlen jó eredményeket elérni, remélem, Jerezben elveszítjük a jogokat."
picture

Aleix Espargaro

Fotó: Getty Images

Amennyiben Espargaró vagy csapattársa, Maverick Vinales dobogóra állna Jerezben, a jogok elvesztése értelmében egyikőjük sem tudna már privát teszteket végezni az Apriliával. A tesztpilóta Lorenzo Savadori kevesebb szabadkártyás lehetőséget kapna versenyhétvégéken - 6 helyett csak 3 alkalommal használhatják. Kizárólag hivatalos teszteken illetve MotoGP-hétvégéken próbálhatják ki a motort. Befagyasztanák a motorfejlesztéseket, és a jelenlegi 9 motorblokk helyett csak 7 állna rendelkezésükre.
A rutinos spanyol versenyző várta a jó szereplést, de nem gondolta volna, hogy ennyire jól fog menni a szezon eleje. Három pont hátránya van a világbajnoki összetett éllovasával, Fabio Quartararóval szemben, ugyanakkor nem gondol még az év végi győzelemre, sőt inkább nyugodt az egész szituációval kapcsolatban.
A világbajnoki küzdelem közepén vagyunk öt versenyt követően. Sejtettem, hogy jók leszünk, de ez minden várakozást felülmúlt.
"Magas szinten tudok versenyezni, ahogyan tavaly is megmutattam. Sikerült az Apriliának egy rendkívül versenyképes gépet összeraknia, amely megy a stílusomhoz. Nincs nyomás rajtam, nem gondolok a világbajnoki címre. Nyugodt vagyok és élvezem ezeket a pillanatokat."

forrás: motorsport.com, speedweek.com, crash.net
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés