Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mugellói győzelmével Bagnaia visszatért a vb-harcba

Baranyai Balázs

Publikálva 29/05/2022 - 15:27 GMT+2

A gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnye Olaszországba, Mugellóba látogatott – ami köztudottan a Ducati vadászterülete. Az olasz gyártó ki is tett magáért.

Francesco Bagnaia

Fotó: Getty Images

Egy esős időmérőedzés kuszálta össze a szálakat Mugellóban, ahol az újonc Fabio di Giannantonio szerezte meg a pole-t, mellőle pedig Marco Bezzecchi és Luca Marini várhatta még a rajtot az első sorból. Igazi totógyilkos rajtsorrend, ami a hazai szurkolók szívét megdobogtatta. A verseny azonban száraz körülmények között zajlott, így a versenytempó terén már volt mitől tartaniuk a fiatal olaszoknak.
A rajt után a két VR46-os Ducati állt az élre, de egy egész nagy élboly alakult ki – folyamatosak voltak a pozíciócserék. Di Giannantonio szép lassan visszacsúszott és kiszorult a legjobb 10-ből is végül, Marini és Bezzecchi viszont egész jól bírták a tempót. Sokat birkóztak Quartararóval, Aleix Espargaróval és a többiekkel – a legjobb versenytempót azonban a gyári motoron ülő Francesco Bagnaia produkálta.
Bagnaia a rajtot kissé elrontotta, de aztán fokozatosan jött föl – áthámozta magát mindenkin és végül a vezetést is átvette. Meglepetésre Fabio Quartararo is egészen belelendült: a francia a táv második felében tudott a többiek fölé nőni és magabiztosan tartotta a második helyét. Őket nem lehetett ma megközelíteni. A dobogó legalsó fokáért ment sokáig nagy harc, ám azt végül a másik olasz gyártó, az Aprilia kiválósága, Aleix Espargaro húzta be. Mögöttük Zarco, Bezzecchi és Marini futottak be. Bagnaia ezzel a győzelmével ismét látótávolságon belülre került összetettben, így lehet még esélye a vb-címre is akár. Pláne úgy, hogy több rivális is rontott: Bastianini elesett, ahogy Mir és Rins is, de Miller is mindössze csak egy pontot gyűjtött.
Külön meg kell emlékeznünk Marc Marquezről, aki 10. helyen ért célba, de nem ezzel hívta fel magára a figyelmet ezen a hétvégén. A spanyol ugyanis bejelentette, hogy negyedszer is megműtteti a karját – ezúttal az USA-ban – és hosszabb időre távol marad majd a versenyektől a teljes felépülés érdekében. Ehhez hozzá tartozik még, hogy szombaton nagyon csúnyát esett – és habár nem törte össze magát, mégis inkább nem kísérti a sorsot. A gyógyulás mellett döntött.

Moto2

A Moto2-ben élete első középkategóriás győzelmét aratta Pedro Acosta. A tavalyi Moto3-as bajnok szinte azonnal az élre állt és Aaron Canet kíséretében magabiztosan vezette a mezőnyt. Canet azonban a táv második felében bukott, így Acosta viszonylagos nyugalomban fejezhette be a futamot az élen. Ezzel ő lett minden idők legfiatalabb futamgyőztese a középkategóriában – Marc Marquez rekordját adta át a múltnak.
A dobogóra Joe Roberts és Ai Ogura fért még fel Tony Arbolino előtt. Az összetett menők közül Canet mellett pont nélkül maradt még a csapattársával ütköző Sam Lowes, Somkiat Chantra és a technikai gondok miatt kiálló Celestino Vietti is.

Moto3

A Moto3-ban Dennis Foggia tragédiájának lehettünk szemtanúi. Az olasz motoros ugyanis a táv közepe felé vezető helyről bukott teljesen váratlanul, így hatalmas lehetőséghez juttatta a riválisait. Sergio Garcia köszönte szépen és meg is nyerte a futamot – miután az eredetileg nyerő Izan Guevara utólagos visszaszorolást kapott, miután ráhajtott a zöldre. A két GasGas motor mögött Tatsuki Suzuki futott be harmadikként Migno, Yamanaka és Riccardo Rossi előtt. Deniz Öncü egy bukás után zárkózott fel és futott be a még pontszerző 15. helyen – megelőzve a szintén bukó Masiát, aki így pont nélkül maradt.
A MotoGP következő fordulóját június 5-én, Barcelonában rendezik majd.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés