Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

MotoGP, Sachsenring: Bagnaiának új kihívója akadt

Baranyai Balázs

Publikálva 18/06/2023 - 16:17 GMT+2

Német Nagydíj - Mugello után ezúttal Németországba, a Sachsenringre látogatott a MotoGP mezőnye, ahol ismét parádéztak a Ducatik, de Marc Marquez ezúttal is komoly figyelmet kapott.

Marc Marquez

Fotó: AFP

Az elmúlt hetek, de talán az egész eddigi szezon is leginkább a Ducati dominanciájáról szólt.
A tesztek alapján is erre lehetett számítani, mögöttük pedig az Aprilia és a KTM következnek a sorban. A két japán gyártó évek óta tartó mélyrepülése azonban ezen a hétvégén újabb szintre ért – e mellett pedig mi sem mehetünk el szó nélkül.
A Yamaha vergődése kevésbé látványos: idén már észre sem vesszük, ha Quartararo nem fér be a top 10-be, Morbidelli pedig (aki nem is olyan rég még összetett dobogós volt) rendre az utolsó helyeken köröz. A Honda gyengeségeit a legtöbben sokáig Marquez kiesésével magyarázták, ám a japán gyártónál talán minden eddiginél mélyebb az a gödör. Rins és Mir már korábban kiestek sérülések miatt, most pedig – a szombati gyenge sprintfutamot követően – Marc Marquez is kiesett a sorból. Ismét. A spanyol újabb hatalmas eséseket mutatott be ezen a hétvégén és végül egy kézsérülés miatt maradt le a főfutamról. Ráadásul egy olyan helyszínen, amely az egyik legerősebb pályája és szinte verhetetlen volt rajta eddigi pályafutása során.
Marquez nem boldog. A motor botrányosan lassú és ennek tetejébe még veszélyes is – konkrétan alig van olyan versenyző, akit a HRC-nél rá tudnának ültetni. Épp ezért egyre erősebbek azok a hírek, miszerint a spanyol klasszis szeretne kimászni jelenlegi szerződéséből és egy másik motorra váltana 2024-re. Nincs azonban könnyű helyzetben: az Aprilia minden bizonnyal nem engedhetné meg őt magának, a Ducatinak nincs rá szüksége a sikerhez, a Yamaha pedig semmivel sem tűnik jobb opciónak, mint a Honda. Adja magát a KTM, ahol ráadásul a Red Bull miatt még szponzori érdek is lenne arra, hogy Marquez visszatérjen az osztrák gyártóhoz (anno még a 125cc-ben nyert velük világbajnoki címet). A KTM egyelőre cáfolja, hogy szeretnék őt megszerezni, amúgy sem lenne most felesleges helyük és kapacitásuk. Ez a téma azonban még sokáig foglalkoztathatja majd a nemzetközi sajtót a következő hónapokban.

Az új kihívó

A Német Nagydíj – a fentiekből is adódóan – nem a Hondáról és a Yamaháról szólt. Morbidelli a 12. lett, mögötte pedig Quartararo és Nakagami ért célba – utóbbi az egyetlen hondás volt a mezőnyben. Velük ellentétben azonban a Ducatik remekül mentek. Különös tekintettel két úriemberre.
Ez a hétvége a listavezető Pecco Bagnaia és Jorge Martin párharcáról lesz majd emlékezetes. A Pramac Ducati spanyolja magabiztos versenyzéssel nyerte meg a szombati sprintet és épp ezért önbizalommal telve várta a vasárnapi főfutamot is. Akkor azonban már a táv közepén Bagnaia elkezdett közelíteni hozzá és a végére fel is ért a riválisára. A címvédő keményen odatette magát az utolsó körökben, élvezetes csatát láthattunk a győzelemért. A mindent eldöntő mozzanat az utolsó előtt kör utolsó kanyarjában történt: ekkor a kigyorsításnál Bagnaia túl hamar indult meg és hozzáért Martin motorjához. Innentől már nem volt visszaút, nem lehetett elkapni a spanyolt. Jorge Martin 64 ezredmásodperces előnnyel behúzta a győzelmet és az összetettben is megközelítette Bagnaiát.
Ami a mezőny többi részét illeti, főleg a Ducatik és a KTM-ek játszották a főszerepet. Zarco harmadik lett a főfutamon Bezzecchi, Marini, Miller és Alex Marquez előtt. Mind a 8 Ducati ott volt a legjobb 9-ben – csak Miller tudott közéjük odaférkőzni, valamint Brad Binder, aki viszont tőle szokatlan módon hibázott és végül dobogós helyről bukott.
A Moto2-ben nem kellett aggódni, egyértelmű volt, hogy ki fog nyerni. Pedro Acosta folytatta jó sorozatát és fölényesen húzta be a német versenyt is. Mögötte ezúttal is Arbolino ért be, ám az olasznak ezúttal meg is kellett harcolnia ezért. Jake Dixon sanyargatta őt, de a Marc VDS bajnokaspiránsa végül hozta a kötelezőt és bezsebelte a 20 pontot is.
A Moto3 kivételesen két kiemelkedő versenyző csatájáról szólt. Sasaki az egész hétvégén magasan kilógott a mezőnyből, Deniz Öncü pedig csodával határos módon fel tudott ugrani rá menet közben. Kettejük csatája az utolsó kanyarban dőlt el, ahol is Öncü megelőzte japán riválisát és életében először győzni tudott a vb-n. A dobogó legalsó fokára a listavezető Holgado állhatott fel Ivan Ortolát megelőzve.
A világbajnokság június 25-én folytatódik majd Hollandiában, a legendás asseni pályán.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés