Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

MotoGP: Quartararo kezd a többiek fölé nőni

Baranyai Balázs

Frissítve 19/06/2022 - 15:53 GMT+2

A Német Nagydíj elég feledhetőre sikerült a MotoGP-ben, az összetett szempontjából viszont történtek érdekes dolgok mind a három kategóriában.

Fabio Quartararo

Fotó: AFP

A Sachsenring egy kimondottan érdekes, sajátos vonalvezetésű pálya. Az első két szektor rendkívül kanyargós, az utolsóban viszont vannak egyenes szakaszok és előzési pontok is. A versenyzőknek nem sok idejük van a lazításra, állandó feladatot jelent számukra a pálya – ez átlagon felüli fizikai igénybevételt is jelent. Ami pedig további nehezítés, az az időjárás. Ezen a hétvégén különösen nagy volt a hőség: bőven 30 fok fölött volt a levegő hőmérsékleté, az aszfalté pedig 50 fölött. Ebből adódóan tehát a gumik menedzselése, az erőnlét és a koncentráció szempontjából is szép kihívás volt ez a verseny. Túlélésre kellett berendezkedni.
A hétvége első felében úgy tűnt, a Ducatik dominálhatnak majd. Jól ment az edzéseken Bagnaia, Miller, Marini, Di Giannantonio, Zarco, Jorge Martin… Egyedül Bastianini teljesített várakozáson alul, de ő kimondottan nem szereti ezt a pályát. A versenyen ugyanakkor az olasz gyártó motorjai közel sem domináltak. Az első helyezetthez például hozzá sem tudtak szagolni.
A rajtnál ugyanis Fabio Quartararo az élre állt és rögtön látszott: legfeljebb Bagnaia kaphatja el. Az olasz be is próbálkozott nála, a támadást azonban visszaverte a címvédő nem sokkal a rajt után. Ezt követően viszont jött egy hiba, ami az egész versenyre rányomta a bélyegét: Bagnaia kicsúszott az első kanyarban, hibájával pedig gyakorlatilag tálcán kínálta fel a győzelmet El Diablónak. A francia pedig köszönte szépen, könyörtelenül be is húzta a 25 pontot. Mögötte Johann Zarco futott be másodikként, aki szintén légüres térben haladt a táv nagy részében. A dobogó legalsó fokára pedig az a Jack Miller állhatott fel, aki nem sokkal a leintés előtt tudta csak megelőzni a hibázó Aleix Espargarót, aki így csak 4. lett.
Jól ment a másik Apriliával Maverick Vinales is, ám a spanyolnak a táv második felében technikai gondjai adódtak: összeült a motorja hátulja (mint ahogy a rajtoknál szokás), így nem tudott értelmezhető tempót futni és végül feladta a küzdelmet. Kár, pedig simán benne lett volna neki egy top 5-ös helyezés. Rosszul járt még a Suzuki is, akiknél Alex Rins a barcelonai csuklótörése után el sem tudott indulni a futamon; Joan Mir pedig Bagnaiához hasonlóan bukott. A hétvége tragikus hőse még a Honda, amely szintén pont nélkül maradt: Nakagami bukott, Alex Marquez és Pol Espargaro kiállt, a hazai pályán versenyző Stefan Bradl pedig az utolsó, 16. helyen zárt.
picture

Fabio Quartararo

Fotó: Getty Images

A bajnokság élén egyre inkább kiemelkedik Fabio Quartararo, aki pár ponttal növelni tudta az előnyét Aleix Espargaróval szemben. Mögöttük viszont pusztulat: Bagnaia az újabb hibájával már aligha lesz bajnok, Bastianini pedig egy 10. hellyel tudott csak előrukkolni, ami a pontverseny szempontjából nem egy kiemelkedő teljesítmény. A Ducati, úgy tűnik, idén is összetett menő nélkül maradt.

MOTO2

A Moto2 hozta a legizgalmasabb versenyt a hétévégén, ami nem sűrűn fordul elő. Az első hely sorsa mondjuk itt sem volt kérdéses: Augusto Fernandez magabiztos fölénnyel nyert, inkább a másik két dobogós hely sorsa volt érdekes. Ott ugyanis A másik KTM Ajo-versenyző, Pedro Acosta birkózott Sam Loweszal, Marcel Schrotterrel és Fermin Aldeguerrel az utolsó kanyarig. Az újonc spanyol végül behúzta a 20 pontot Lowes előtt, a német Schrotter pedig hazai pályán szállított egy parádés 4. helyet. A kettős Ajo-siker pedig azt mutatja, hogy a címvédő gárda szép lassan kezd ismét dominálni ebben a kategóriában – ahogy azt tavaly láthattuk tőlük. Vietti kiesett, így a bajnokság abszolút nyílt. Augusto Fernandez még belátható távolságon belül az összetettben, Acosta pedig pár hónap után kezd elemében lenni a Moto2-ben is.

MOTO3

A Moto3 döbbenetesen unalmas versenyt hozott, amire nem lehettünk fölkészülve. Izan Guevara – a legutóbbi futamhoz hasonlóan – ezúttal is ripityára verte a mezőnyt, amivel a pontversenyben fel is jött a csapattárs nyakára a második helyen. Dennis Foggia bejött másodikként Sergio Garcia előtt, de komoly lépéshátrányban van. A két Aspar-motoros, Guevara és Garcia jelenleg lépéselőnyben a többiekkel szemben a bajnoki címért folytatott harcban.
A következő futamot jún. 26-án rendezik majd Hollandiában, a legendás asseni pályán.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés