Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megvan Marc Marquez első győzelme a visszatérése óta

Baranyai Balázs

Publikálva 20/06/2021 - 19:49 GMT+2

Több szempontból is történelmi sikert aratott Marc Marquez, aki kedvenc pályáján, a Sachsenringen tudott nyerni a MotoGP Német Nagydíján.

Marc Marquez, német nagydíj, 2021

Fotó: AFP

Habár az elmúlt 10 évben gyakorlatilag senki sem tudta legyőzni Marc Marquezt Németországban, mindenki óvatosan kezelte az ő győzelmi esélyeit a mostani versenyen – az elmúlt hónapokban nyújtott teljesítményét látva nem is alaptalanul. Miután egy jerezi bukás után a teljes 2020-as szezont ki kellett hagynia, és három műtéten esett át, sok erőt veszítve, meggyengülve tért vissza az elitbe a spanyol. Idén eddig a dobogós helyek közelébe sem tudott kerülni, és a legutóbbi három alkalommal egyaránt 0 pontot szerzett. Egyértelmű, hogy nem ő volt a favorit.

A rajt után azonban előre tudott jönni és a második helyen motorozott az apriliás Aleix Espargaro mögött. Miután megelőzte a honfitársát, egy darabig vezette az egyben maradó mezőnyt – majd jött a robbantás! 22 körrel a vége előtt esőcseppek tűntek fel, ezt látva pedig Marquez azonnal tempót váltott. Az óvatoskodó Espargaro feltartotta a többieket, így Marc több, mint egy másodperces előnyre tett szert. Később volt egy hasonló, rövid szemerkélős időszak – utólag azt mondta, akkor döntötte el, hogy ő ezt meg fogja nyerni. Kokcáztatott, és olyan tempóval rukkolt elő, amivel a többiek nem tudtak mit kezdeni.
A második helyen Miguel Oliveira jött mögötte a táv nagy részében, ám a portugál nem tudott másodpercen belül kerülni hozzá képest. Marquez bődületes tempójára nem volt válasz, így a spanyol 583 nap után tudott ismét nyerni, ráadásul a Sachsenringen ez volt zsinórban a 8. győzelme a MotoGP-ben, amihez foghatót csak Giacomo Agostini tudott bemutatni anno. A világbajnoki címről talán már lecsúszott Marquez, de ettől ez az év még tartogathat számára szép momentumokat. Ezt a győzelmét egész karrierje egyik legmeghatározóbb pillanataként emlegette, és könnyek között, elérzékenyülve zárta le magában ezt a rendkívül hosszú és nehéz időszakot.
Nagyon örülhetett még a KTM is, amely az elmúlt hetekben váratlanul magára talált és főleg Oliveira révén elkezdtek parádés eredményeket szállítani. Ezúttal ráadásul Brad Binder is jól ment, ő a 4. helyen zárt – ha ez a forma kitart, az összetettben is joggal reménykedhetnek majd egy szép eredményben az osztrákok. A dobogó harmadik fokára az a Fabio Quartararo állhatott fel, aki iszonyatosan szenvedett a Yamahán, de még a rossz nap ellenére is oda tudott érni a top 3-ba. A leintést követően azt mondta, hogy ez a 3. hely aranyat ér számára, hiszen ilyen hűvös körülmények között, ezen a pályán a délelőtti edzésen még Nakagami is előtte volt. Nagyon fontos pontokat gereblyézett össze egy nehéz hétvégén.
A Yamaha szenvedett: Rossi a 14. lett, mögötte Morbidelli a 18., a másik gyári motoron Vinales pedig az utolsó, 19. helyen zárt. A sok Ducati sem volt ezúttal erős, de bőven a top 10-ben zártak a legjobbjaik, ami egész jónak mondható. A Suzukik láthatatlanok voltak a futam során, ahogy a többi Honda is. Úgy tűnik, csak a Ducatik szállhatnak majd szembe a pontversenyt vezető Quartararóval a végső győzelemért idén.
A Moto2-ben jelentősen változtak az erőviszonyok a szezon elejéhez képest. Sam Lowes mélyrepülésbe kezdett a Marc VDS csapatnál, miközben a két Ajo motor pedig szárnyal. Ezúttal viszont Raul Fernandez hibázott és már a verseny elején bukott – rengeteg ajándék pontot adva ezzel ellenfeleinek. Csapattársa, Remy Gardner azonban nem hibázott: az ausztrál átvette a vezetést az elején és onnantól a többiek már nem találkozhattak vele. Gardner már most aláírt szerződéssel rendelkezik a 2022-es szezonra, megy fel a királykategóriába és magabiztosan vezeti a bajnokságot is. Domináns teljesítményt nyújt, úgy tűnik idén ő az az ember a Moto2-ben, aki le kell majd győzni a bajnoki címért.
A Moto3 egyre inkább arról szól, hogy ki ússza meg büntetések nélkül a hétvégét. A futamon a felelőtlen motorozás mellett a pályaelhagyásokat is szigorúan büntetik, különös tekintettel az utolsó körös pályakiszélesítésekre. Ez nem tűnik túl hatékony módszernek: a leintés után hosszú percekig csak találgatni lehet hogy mi lett a végeredmény és a felügyelők munkáját is lehet olykor kritikákkal illetni egészen nyugodtan. A mostani káoszból végül a bajnoki éllovas Pedro Acosta jött ki a legjobban, aki remek hajrával tudott nyerni. Szerencséjére pedig több riválisa is botlott, ami tovább javítja a kilátásait.
A következő fordulóra a legendás holland pályán, Assenben kerül majd sor június 27-én.
Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés