A második aragoni futam után már csak három versenyhétvége van hátra a gyorsaságimotoros-világbajnokság 2020-as szezonjából, a bajnoki cím szempontjából pedig mind a három kategóriában nyílt a helyzet.


A múlt hét után ezúttal is Aragonban mérettetett meg a MotoGP mezőnye, ahol ezúttal is a Suzukik tűntek favoritnak a Hondák mellett, de a Yamahákat sem lehetett leírni. Különösen érdekes volt Takaaki Nakagami esete: a japán motoros az egész hétvégén dominált és szombaton a pole-t is könnyedén megszerezte. Épp ezért a Honda hirtelen jött jó formáját látva ő volt az egyik legnagyobb favorit ezen a délutánon. A verseny azonban nem sült el jól számára. Egy tűrhető rajtot követően meg tudta ugyan tartani az első helyet Morbidelliék előtt, a harmadik kanyarban mégis egy váratlan ponton bukott és kiesett. Az érthetetlen esés amúgy azért is különösen fájó, mert Nakagami volt az egyetlen a mezőnyben, aki eddig minden futamot a top 10-ben tudott befejezni. Nagyon megbízható volt – egészen eddig.
Az ő tragédiájából Franco Morbidelli és Alex Rins próbált hasznot húzni. Az olasz viszont a tavalyi Yamahán ülve nem készült el a táv első felében a gumikkal mint legutóbb – kiegyensúlyozottan ment elöl és végig tartotta spanyol vetélytársát. Ők ketten érinthetetlenek voltak és a folytatásban már nem is nagyon kellett izgulniuk. Morbidelli domináns győzelmet aratott Rins előtt, teljesen megérdemelten.
Grand Prix Spain
A semmiből aratott kettős győzelmet a Ducati
02/05/2021 14:53

Balról: Rins, Morbidelli és Mir a dobogón.

Fotó: Eurosport

Versenytempóban mindössze ketten vették fel velük a versenyt: az egyik Joan Mir volt a 12. helyről indulva, a másik Alex Marquez a 10.-ről. Nekik több kör kellett, mire átverekedték magukat Vinaleséken, így több másodperces hátrányba kerültek az első kettő mögött. Ezt pedig nem tudták ledolgozni. Marquez ráadásul 10 körrel a vége előtt eldobta a motort, így a Hondának végleg elúszott a nagy eredmény. Amúgy Marqueznek is ez volt az első idei befejezetlen futama Nakagamihoz hasonlóan.
A sok hibát Pol Espargaro használta ki a legjobban, aki a feljavuló KTM-mel a 4. helyen jött be Mir mögött. Johann Zarcónak is jár a taps: a a francia volt az egyetlen ducatis, aki vállalható tempót tudott produkálni. Az esélyesek közül Vinales és Quartararo is Oliveira mögé szorultak a 7-8. helyeken – a Yamaha versenytempója ez alkalommal is csapnivaló volt. Ők viszont még mindig jobban jártak mint a gyári Ducati, ahol Petrucci a 10. helyen zárt, Dovizioso pedig hatalmasat kínlódva a 13. lett.
A valenciai dupla fordulóban és Portimaóban összesen 75 pont szerezhető még, így matematikailag még 14 versenyzőnek van esélye odaérni az első helyre összetettben. Mir 14 ponttal vezet az élen Quartararo előtt, akit Vinales 5, Morbidelli pedig 11 pont hátránnyal követi. A Yamaháktól éppencsak lemaradva Dovi következik, majd Rins, Nakagami és Pol Espargaro. Kiszámíthatatlan, hogy melyik gyártó milyen formát fog ki a következő helyszíneken.

Sam Lowes Aragon nagy nyertese, vezeti a vb-t.

Fotó: Eurosport

A Moto2-ben Valentino Rossi alakulata kis túlzással megsemmisült. Luca Marini és Marco Bezzecchi nem rég még a vb-címért harcoltak, a két olasz azonban összeomlott. Előbbi két nullázás után ezúttal csak egy 11. helyet tudott felmutatni; Bezzecchi pedig a második aragoni versenyen is bukott. A rossz széria és a mentor, Vale hiánya úgy tűnik teljesen összeroppantotta őket, amit Bastianini és Sam Lowes sikeresen kihasznált. A brit a riválisokhoz képest más dimenzióban motorozva elképesztően fölényesen nyert, mögötte Di Giannantonio és Bastianini zártak még a dobogón az amúgy nem túl izgalmas futamon. Jelen állás szerint a Marc VDS-nél másodvirágzását élő Lowes és a tőle 7 pont hátrányban lévő Bastianini között dőlhet majd el a bajnoki cím.
A Moto3-ban Jaume Masia olyat tett, amit abban a kategóriában csak nagyon kevesen: egymás után két futamot nyert. A múlt héten behúzta az elsőt Aragonban, most pedig az utolsó körben az éllovas Arenast megtréfálva állhatott ismét a dobogó legfelső fokára. Mellette rendhagyó módon két japán kapott helyet: Kaito Toba és Ayumu Sasaki mutatták meg, hogy helyük van ezen a vb-n és a továbbiakban is érdemes esélyt adni nekik. Arenas 4., Vietti 5. lett McPheet megelőzve. Az esélyesek közül ismét Ogura lógott ki lefelé: a japán rossz formája továbbra is kitart, csak a 9. lett. A japán hátránya így már 19 pont Arenas mögött a bajnokság második helyén, lépéselőnyben a spanyol.
A járványhelyzet miatt voltak hírek arról, hogy változtatnának a programon és előrébb hoznák a két valenciai fordulót. Jelen állás szerint viszont marad az eredeti forgatókönyv: egy hét szünet után Valencia jön kétszer, majd Portimaóban zárulhat a szezon.
Gyorsasági Motor
Spanyol győzelemmel rajtolt a MotoGP új idénye
28/03/2021 18:55
Gyorsasági Motor
MotoGP: rekordokat döntött a teszteken a Ducati
14/03/2021 11:10