A MotoGP-ben minden szezon különleges a maga módján, de a 2020-as kiírás egész egyszerűen extrém forgatókönyvet hoz. A járvány, a hullámzó teljesítmények és Marc Marquez hiánya a feje tetejére állították a világbajnokságot.
Még a hétvége megkezdése előtt erős hírek láttak napvilágot: Valentino Rossi koronavírus-fertőzés miatt kénytelen kihagyni mind a két aragoni fordulót; a Moto3-ban pedig a szintén olasz Tony Arboolino járt hasonló módon (ő nem fertőződött meg, csak óvintézkedésből maradt távol a versenytől). A fejetlenség folytatódott a szombati nappal, ahol Fabio Quartararo esett hatalmasat és sérült meg (a csípőjét ütötte meg) – ettől függetlenül a francia meg tudta szerezni a pole-t. A versenyszimulációk viszont nála kimaradtak, így a vasárnapi teljesítményével kapcsolatban hatalmas volt a kérdőjel.

fabio-quartararo-min.jpg

Fotó: Eurosport

Grand Prix Spain
A semmiből aratott kettős győzelmet a Ducati
02/05/2021 14:53
A futam kapcsán előzetesen a Yamahák és a Suzukik tűntek a favoritoknak, habár több versenyzőnek és más gyártóknak is biztató volt a versenytempója a szimulációk során. Az viszont erősen érződött, hogy a futam végére a gumik elkophatnak – kérdés hogy kinek mikor fogynak el és mennyire. Az is egyértelműen látszott, hogy a KTM és a Ducati nem lesz versenyképes. Utóbbinál pedig még akadt balhé is bőven: a kvalifikáción a Q1-ben búcsúzó Dovizioso nagyon felhúzta magát azon, hogy csapattársa, a tőle szélárnyékot „lopó” Danilo Petrucci belőle hasznot húzva jutott tovább a Q2-be. Mint kiderült, az olasz istállónál nincs csapatutasítás, mindenki magáért megy, Petruccit pedig pont nem érdekli, hogy mit csinál a bajnoki címért hajtó honfitársa. Szép kilátások a szezon hajrája előtt.
A futam viszonylag nyugodtan indult és fokozatosan kezdett körvonalazódni, kinek van meg a tempója egy komolyabb eredményre. A Yamahák gyorsan a mezőny élére álltak, ám a táv feléhez közeledve fokozatosan kerültek hátrébb. Kivételt képezett Fabio Quartararo, aki teljesen visszaesett – végül a 18. helyen futott be. A francia kapcsán vélhetően ez a hiányos versenyfelkészülésnek és az esetleges fájdalmainak is betudható. Nagyon sok pontot hullajtott el ezzel.
Vinales és Morbidelli sem tudtak elöl maradni, a két Suzuki jóval gyorsabb volt náluk – kiegészülve Alex Marquezzel. A Honda meglepetésre egész jó hétvégét futott, de még ők sem gondolták volna, hogy a „kis” Marquez ezúttal száraz körülmények között is esélyes lehet a dobogóra. Állítólag az aragoni pálya fekszik a Hondának, valamint az Öhlins is hozott egy új hátsó gátlót a japánoknak, ami sokat segített nekik a hétvége során. Az azonban még így is hihetetlen, hogy az újonc Alex Marquez volt a leggyorsabb a futamon.
Elöl Alex Rins diktálta a tempót, aki a 10. helyről rajtolt. Mögötte a 11. helyről induló Alex Marquez haladt, a pódium legalsó fokát pedig a motor elejével a végén kissé megszenvedő Joan Mir foglalta le. Rins és Marquez nagyot csatázott az utolsó körökben és benne volt a pakliban, hogy a hondás esetleg el is dobja a motort. Végül mindenki észnél volt és nem lett baj. Rins idén először nyert, Marquez pedig zsinórban másodszor lett top 3-mas. Mir átvette a vezetést az összesítésben a dobogóról lemaradó Vinalesszel szemben. Nakagami lett az 5., Morbidelli a 6., Dovi pedig a 7.
A Moto2-ben amikor már kezdenénk elhinni, hogy eldőlni látszik a bajnoki cím sorsa, rendre jön egy csavar. Most az idei favorit, Luca Marini esett szét. Az olasz Le Mans-ban sem szerzett pontot egy hete, ezúttal pedig egy ártalmatlan helyen bukott és így sikerült 0 ponttal zárnia. Pechjére a riválisai szinte mind kaptak az alkalmon és lecsaptak a lehetőségre. Sam Lowes húzta be a győzelmet Enea Bastianini előtt, aki le tudta győzni Jorge Martint az utolsó körökben. Egy valaki hiányzott csak a sorból: a másik VR46-os Marco Bezzecchi ugyanis az első helyről bukott 2 körrel a vége előtt. Lowes így ismét megörökölt egy első helyet, a két olasz pedig orbitális hibákkal adtak újabb csavart a bajnoki harcnak. Bastianini vezeti az összetettet és Lowes, valamint Marini van még ott közvetlenül mögötte – Bezzecchi lemaradása 25 pont.

marco-bezzecchi-min.jpg

Fotó: Eurosport

A Moto3-ban szintén szoros még a helyzet, de az idei teljesítményeket látva egyértelműen Albert Arenas emelkedik ki. A „rutinos” spanyol csodálatosan megy és habár ezúttal csak 7. lett, lényegesen erősebbnek tűnik, mint Ogura, vagy Vietti. A japán egy csapnivaló futamot hozott le 2 pontot szerezve, az olasz pedig szintén gyengén ment és csak 9. lett. A győzelmet Jaume Masia zsebelte be Darryn Binder előtt, a pole-ból induló Raul Fernandez pedig – habár nagyon domináns volt a versenyen -, végül csak harmadikként zárt. Utóbbinak ez volt élete első dobogós helyezése a világbajnokságon.
A következő fordulót szintén Aragonban rendezik Spanyolországban, a következő hétvégén – azzal együtt összesen 4 verseny van még hátra a szezonból.
Gyorsasági Motor
Spanyol győzelemmel rajtolt a MotoGP új idénye
28/03/2021 18:55
Gyorsasági Motor
MotoGP: rekordokat döntött a teszteken a Ducati
14/03/2021 11:10