A gyorsasági motoros világbajnokság 2014-es szezonjának hatodik versenyeit rendezték meg vasárnap, az Olasz Nagydíjak helyszíne Mugello volt. A MotoGP kategória versenyén az első helyről az a Marc Márquez indulhatott, aki tavaly, első királykategóriabeli szezonjában rögtön világbajnok lett, és aki az idei szezont teljes mértékben uralta: az első öt versenyen ő győzött. Mellőle az első sorból Andrea Iannone és Jorge Lorenzo rajtolhatott, a 300. versenyén induló hazai kedvenc, Valentino Rossi csak a 10. rajthelyről vághatott neki a versenynek.

Fernando Alonso nem csak a Girot kereste fel a héten

Fotó: Eurosport

Ami a gumitaktikát illeti, az élmezőnyből mindenki közepes első gumikkal versenyzett, és Iannone volt az egyetlen, aki a puha hátsó gumi mellett döntött, a többiek hátulra is a Bridgestone közepes keverékét választották. Az első körök után Lorenzo állt az élen, Márquez Iannone mögé esett vissza a harmadik helyre, Rossi pedig villámrajtott vett, már a második körben a negyedik helyre jött fel. A negyedik körben történt az első baleset, Bradley Smith csúszott ki, de megúszta sérülés nélkül. Egy körrel később Crutchlow hibázott, Bradl pedig a keresztbe csúszó motornak ment neki, mindketten kiestek.
Grand Prix Spain
A semmiből aratott kettős győzelmet a Ducati
02/05/2021 14:53
Három körrel később Barbera és Fabrizio is kiszállt, mindketten technikai problémákkal küzdöttek. Elöl közben Iannone volt az, aki nem bírta a tempót, valószínűleg a gumiválasztás nem segített, így Lorenzo, Márquez, Rossi volt az első három a verseny felénél, az első két helyen tizedek választották el egymástól a motorosokat. Hét körrel a vége előtt Márquez vette át a vezetést, majd igazi csata kezdődött közte és Lorenzo között, szinte körönként változott az éllovas személye. Az utolsó kör kezdetén, a célegyenes végén Márquez kibújt a szélárnyékból, átvette a vezetést Lorenzótól, aki mindent megpróbált az utolsó körben, de visszaelőzni már nem tudta honfitársát. A harmadik helyre Valentino Rossi jött be, elképesztő statisztika, hogy 300 versenyéből 267-szer pontszerző helyen jött meg a Doktor. Iannone végül a hetedik helyen fejezte be a versenyt.
A bajnokságban természetesen óriási fölénnyel vezet Márquez, 53 pontos előnye van a második Rossival szemben, Pedrosa a harmadik, a rossz kezdet után Lorenzo mostani második helyével feljött a pontverseny negyedik pozíciójába.

A Moto2 versenyt Rabat nyerte

Fotó: Eurosport

Ami a kisebb kategóriákat illeti, a Moto2-ben a világbajnoki éllovas Esteve Rabat győzött, az újonc és élete legjobb eredményét elérő Luis Salom előtt, míg a tiszta spanyol dobogót a német Jonas Folger harmadik helye akadályozta meg. Rabatnak ez már a harmadik győzelme volt a szezonban, Salom és Folger is másodszor állhatott dobogóra. Rabat előnye 22 pont az ezúttal hatodik Mika Kallio előtt, a legjobb újonc, a második versenyen győztes Maverick Viñales a harmadik helyen áll.

Romano Fenati az egyetlen olasz győzelmet hozta a napon

Fotó: Eurosport

A Moto3-ban harmadik győzelmét szerezte a szezonban Romano Fenati, így legalább az olasz szurkolók is ünnepelhettek. A világbajnoki éllovas, és szintén három győzelemnél járó Jack Miller az utolsó körben egy három versenyzőt érintő bukásban volt benne, így nem szerzett pontot. A címvédő, és már a Moto2-ben bizonyító Maverick Viñales unokatestvére, Isaac Viñales lett a második, míg a harmadik helyen Álex Rins végzett. A pontversenyt Miller öt pont előnnyel vezeti Fenati előtt, az elmúlt három versenyen dobogóra álló Rins hátránya 17 pont.
A folytatás két hét múlva következik, a Katalán Nagydíjak versenyeit a Barcelona melletti Circuit de Catalunyán rendezik meg.
Gyorsasági Motor
Spanyol győzelemmel rajtolt a MotoGP új idénye
28/03/2021 18:55
Gyorsasági Motor
MotoGP: rekordokat döntött a teszteken a Ducati
14/03/2021 11:10