Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ki lesz 2023 világbajnoka? - Elképesztően izgalmas hajrá várható a MotoGP-ben

Baranyai Balázs

Publikálva 10/11/2023 - 19:47 GMT+1

A hajrához érkezett a 2023-as gyorsaságimotoros-világbajnoki szezon, bajnokot viszont még egyik kategóriában sem avattak. Ki lehet a végső győztes az év végén? 2018-ban különlegesre sikerült a sepangi hétvége a MotoGP számára. A két kisebbik kategóriában ugyanis ugyanazon a napon avattak világbajnokot: a Moto3-ban Jorge Martin, a Moto2-ben pedig Pecco Bagnaia örülhetett.

Bagnaia (1) és Jorge Martin (89)

Fotó: AFP

Idén a Maláj Nagydíjon egyikük sem lehet világbajnok, ám mégis fontos forduló következik most számukra.
Az idei év ugyanis róluk szól és már csak nekik maradt esélyük a végső sikerre – 13 pont van köztük és már csak három versenyhétvége van hátra. A címvédő Bagnaia várhatja előnyből a folytatást, ám riválisa Jorge Martin elképesztő formában teljesít az elmúlt hetekben, így szoros végkimenetelre van kilátás.
Elég jól ismerik egymást ők ketten. 2015-ben még csapattársak voltak a Moto3-ban, méghozzá a Mahindra gyári alakulatának színeiben. A motor képességeiből fakadóan az eredmények terén nem volt kiemelkedő évük, de mindketten meg tudták mutatni magukat egy-egy alkalommal. Bagnaia Le Mans-ban még dobogóra is tudott állni. Az olasz végül a gyártó legeredményesebb motorosaként a 14. helyen zárt összetettben, a nála egy évvel fiatalabb Martin pedig a 17. lett 28 pont lemaradással.
Azóta sok-sok év eltelt. Mind a ketten kiforrott versenyzők lettek, akik már a sportág elitjében, a MotoGP királykategóriájában birkóznak az elsőségért. Mind a ketten a Ducati gyári támogatását élvezik, habár Martin a Pramac istállóban húzza a gázt –ő tavaly a hullámzó teljesítménye miatt lemaradt a gyári ülésről, pedig úgy csapattársak is lehettek volna Bagnaiával (ismét).
picture

Guevara (58), Bagnaia (21) és Jorge Martin (88)

Fotó: AFP

Idén viszont sikerült a spanyolnak szintet lépnie és főleg a szezon második felében már kihívója tudott lenni a címvédőnek. Összesen három főfutamos kiesése van idén, azt leszámítva viszont konstans jól teljesít és megbízhatóan hozza a pontokat. 8 alkalommal állt dobogón (főfutamon), amiből 4-szer nyerni is tudott – ezen felül pedig a sprinteken 7 sikert aratott.
Bagnaia 12 dobogós helyet tud felmutatni, amiből 6 első helyezés volt – plusz van még 4 sprintgyőzelme is. Ezen a téren tehát túl tudja licitálni spanyol riválisát – a megbízhatóság terén azonban nem. Már tavaly is ez volt az ő nagy hátránya, de akkor nem volt olyan ellenfele, aki ezt büntetni tudta volna. Viszont idén az 5 darab nulla ponttal zárt főfutam (eddig pont annyi, mint 2022-ben) még visszaüthet neki. Ezek a hibák és elszalasztott pontok tartják most versenyben Martint, aki a végjátékban akár meg is viccelheti majd a címvédőt.

Akár bajnokavatás is lehet a hétvégén

A Moto2-ben szinte csak idő kérdése, mikor koronázzák meg Pedro Acostát, aki a második szezonjában rögtön a csúcsra érhet a középső kategóriában. Ez ilyen rövid idő alatt nem sok embernek sikerül, de hát ő egy különleges tehetség, ezt már a Moto3-ban is megmutatta korábban. 75 pont szerezhető az utolsó három futamon, neki pedig 63 egység az előnye – Tony Arbolino gyakorlatilag kilátástalan helyzetben van vele szemben.
Hét futamgyőzelmével földbe döngölte a mezőnyt: egyetlen kiesése volt idén Le Mans-ban, azt leszámítva talán két rontott hétvégéje volt (a legrosszabb helyezése ezeken egy 12. hely). Ezen felül viszont nem nagyon hibázott, szinte mindig ott volt a dobogó valamelyik fokán. Kiegyensúlyozott és eredményes tudott lenni, amire ebben az évben úgy tűnik nem volt ellenszer.
A Moto3-ban viszont még lehet és lesz is izgalom. Matematikailag még 6 motorosnak van esélye a végső sikerre, amiből mondjuk az első négyes tűnik tényleges favoritnak. Jaume Masia 17 pontos előnyből fut neki a szezon legvégének, ő viszont a korábbi esztendőkben kimondottan szerencsétlenül jött ki az ehhez hasonló kiélezett szituációkból. Ha fenn tudja tartani a jó formáját és be tudja hozni a gépet, élete eddigi legnagyobb sikerét könyvelheti el.
picture

Pedro Acosta

Fotó: AFP

Nincs ezzel másképp a második helyen álló Sasaki sem, aki idén azzal tűnik ki a bajnokesélyesek közül, hogy még futamgyőzelme sincs (ellenben többnyire megbízható teljesítményt nyújt). Őket David Alonso és Holgado követik 25-25 pontos lemaradással, majd Deniz Öncü következik (39 pontra lemaradva) és Ortola zárja a sort.
Itt nem érdemes jóslatokba bocsátkozni a várható végkimenetelt illetően, viszont itt hagynánk Marc Marquez véleményét, aki szerint idén David Alonso nyerheti majd ezt a kategóriát.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés