Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

MotoGP: Bagnaia hatalmas lépést tett a bajnoki cím felé Katarban

Baranyai Balázs

Frissítve 19/11/2023 - 21:13 GMT+1

Katari Nagydíj - Az utolsó előtti fordulót rendezték Katarban a gyorsaságimotoros-világbajnokságon, ahol a villanyfényes losaili aszfaltcsíkon világbajnokot avattak a legkisebb kategóriában. De mi történt a MotoGP-ben?

Francesco Bagnaia vezeti a mezőnyt

Fotó: AFP

14 pontos előnnyel érkezett Francesco Bagnaia Katarba, aminek a felét rögtön el is veszítette a szombati sprint során.
A címvédő olasz versenytempója nem volt meggyőző, így többen is meg tudták lepni: Alex Marquez, Marini és Di Giannantonio is le tudták győzni a nagy riválisa, Jorge Martin mellett. Sőt, a spanyol ezúttal is kiemelkedően ment a sprintversenyen, magabiztosan nyert. Ezek után szinte fej-fej mellől várhatták a lámpák kialvását a vasárnapi főfutamon.
Akkor azonban már minden másképp alakult. Jorge Martin elrontotta a rajtot, így már az induláskor hatalmas hátrányba került az élen lévő Bagnaiával szemben. Ennél is nagyobb probléma volt viszont az, hogy hamar kiderült: Martinnak nincs meg a versenytempója. Szemmel láthatóan bizonytalan volt a motor mozgása, gondok voltak a tapadással és fokozatosan maradt le a versenytársakról. Szerencséjére honfitársai nagyon óvatosak és illedelmesek voltak vele szemben, de még így is súlyos pofonba szaladt bele. A 10. helyen ért végül célba és 21 pontos hátrányból várhatja a zárófordulót.
Azért csak ennyi a különbség, mert váratlan módon Bagnaia végül nem tudta behúzni a győzelmet. Pedig az olasz remekül menedzselte a versenyt. Vezető helyen jó tempót diktált, mindenkit leszakított – egy kivétellel. Fabio Di Giannantonio tudott csak ottmaradni vele, aki a hajrában még meg is támadta őt. A Gresini csapat motorosa átvette az első helyet, Bagnaia visszatámadása pedig kis híján ütközéssel zárult – óriási szerencséje az összetett éllovasnak, hogy motoron tudott maradni. Di Giannatonio így behúzta élete első győzelmét a királykategóriában Bagnaia és Marini előtt. Bagnaia pedig magabiztos előnnyel utazhat Valenciába.
A Moto2-ben a „nagyok” visszafogott versenyt futottak: Pedro Acosta és Tony Arbolino csak a 8., 10. helyeken szerénykedtek. Helyettük az óriási formában lévő Aldeguer került a rivaldafénybe. A fiatal spanyol zsinórban harmadik futamát nyerte, így harcban van az összetett harmadik helyéért. Mögötte Manuel Gonzalez, Canet, Ogura és Dixon értek célba.
A Moto3-ban egy rendkívül feszült hangulatú összecsapás döntött a vb-cím sorsáról. Masia és Sasaki arra készülhettek, hogy Valenciáig várniuk kell majd a bajnokavatásra, most azonban mégis váratlanul nagy pontkülönbség alakult ki a felek között. Ennek oka a Leopard Racing agresszív taktikájában keresendő. Masia kétszer is csúnyán kirakta Sasakit a táv első felében, a legfontosabb húzást azonban csapattársa, Adrian Fernandez hajtotta végre. A spanyol a hajrára fordulva szintén félreérthetetlen módon kitette a japán motorost, aki így esélytelen volt arra, hogy a legjobb helyekért csatázhasson. Masia eközben az élre állt és a többiek nem is tudták/akarták támadni.
picture

Jaume Masia ünnepel

Fotó: AFP

A spanyol így összességében simán lehozta a katari fordulót David Alonso és Öncü előtt, és bebiztosította élete első világbajnoki címét. A szezon utolsó két harmadában valóban remek teljesítményt nyújtott, ami elegendőnek bizonyult a kiegyensúlyozott, de még mindig győzelem nélkül álló Sasakival szemben.
A szezonzárót november 26-án rendezik majd Valenciában.

Már Viberen is megtaláltok minket! Csatlakozzatok a csatornánkhoz, ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb tartalmainkról!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés