Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

MotoGP: Bagnaia brutális bukása után ismét nyílt a bajnoki küzdelem

Baranyai Balázs

Frissítve 03/09/2023 - 16:30 GMT+2

Váratlan fordulatot hozott a 2023-as szezonban a Katalán Nagydíj, amely az éllovas Francesco Bagnaia látványos és súlyos első körös eséséről lesz emlékezetes. Hatalmas pofon volt ez a hétvége a Ducati számára.

MotoGP: Bagnaia brutális bukása után ismét nyílt a bajnoki küzdelem

Fotó: AFP

Már szombaton érződött: az Aprilia különösen erős Barcelonában. A sprintfutamon Aleix Espargaro egyből megoldhatatlan feladat elé állította Bagnaiát, aki le is szakadt a katalán riválisáról, és épp csak hogy be tudott jönni Vinales előtt a második helyen. Még Binder sem tudott mit kezdeni velük, aki a 4. lett Martin, Oliveira, Zarco és Bezzecchi előtt
A vasárnapi főfutam kimondottan durván indult. Előbb az első kanyar féktávján Enea Bastianini indított el egy dominót és lökött ki 4-5 versenytársat (főleg Ducatikat) – hasonló módon, mint legutóbb Jorge Martin. Az esetben benne volt többek között Marco Bezzecchi Alex Marquez és Zarco is, tehát komolyabb nevek is érintettek voltak. A dráma azonban a 3. kanyar előtt fokozódott, amikor is az élen álló Bagnaia a kigyorsításon a levegőbe repült, miután kilőtte őt a motorja. Highside bukás, ami már önmagában is fájdalmas, a földet érő olaszt azonban ezek után elütötte még a mögötte jövő Brad Binder is. A dél-afrikai motoros KTM-je sípcsont környékén hajtott át Bagnaia lábán, aki így csúnya sérüléseket szenvedett és várhatóan hetekre/hónapokra kidőlt. Ez rendkívül érzékeny veszteség és jó eséllyel Bagnaia világbajnoki álmainak is véget vethet erre az évre.
A Ducatinál innentől különösen nehéz volt a helyzet a folytatást tekintve, de a piros zászlót új rajt követte, ahol a legtöbb versenyzőjük ismét rajthoz állhatott. Ez a verseny most nem róluk szólt, hanem sokkal inkább az Apriliákról. Ez a pálya nagyon kedvezett nekik, ami az eredményekből is jól kivehető. A két gyári Aprilia hamar meglógott a mezőnytől, és végül egymás között dönthették el a győzelem sorsát: Aleix Espargaro végül a hajrában le tudta birkózni Vinalest, így spanyol csapattársa elől húzta be a 25 pontot. A vert mezőnyben sokáig a harmadik apriliás, Miguel Oliveira tűnt a legerősebbnek, de őt végül megcsípte Jorge Martin, aki harmadik lett. Martin mögött végül Zarco lett a 4., majd Oliveira, Alex Marquez, Quartararo és Miller volt a folytatás.
Ami a pontversenyt illeti, Bagnaia előnye 50 pont a folytatásra nézve. Mögötte Jorge Martin következik, Bezzecchi (71 pont hátrány), majd Brad Binder (94 pont hátrány) és Aleix Espargaro (106 pont hátrány).
A Moto2-ben tovább folytatódott Tony Arbolino mélyrepülése. A legutóbbi futamok elég gyengén sikerültek a bajnokesélyes olasznak, ezúttal pedig tényleg katasztrofálisan telt a versenye. Már az elején is érződött, hogy ez nem az ő napja lesz, de a rajt után folyamatosan esett vissza, végül pedig a 17. lett – szerzett pont nélkül. Innentől csak az volt a kérdés, hogy a rivális Pedro Acosta ezt mennyire fogja tudni büntetni. A spanyol a futam második felébe lépve jó tempót diktált, és úgy nézett ki, az élre állva még nyerhet is. Rosszul jött ki azonban a csatározásokból és több helyet is bukott – végül csak a 6. lett, ami után lehet bőven hiányérzete. A győzelmet végül Jake Dixon szerezte meg Canet előtt, mögöttük Arena, Sergio Garcia és Manuel Gonzalez végeztek.
A Moto3-ban szintén drámai fordulatoknak lehettünk szemtanúi – itt viszont az utolsó kör szállította az izgalmakat. A bajnoki éllovas Dani Holgado az utolsó szektorra fordulva esett el és veszített fontos pontokat, de az utolsó kanyarban történt más is. Masia rámenős manővere után David Munoz került kedvezőtlen helyzetbe, aki ugyan a pályán maradt, de ütközött a mögötte nagy lendülettel érkező Deniz Öncüvel, és végül így ért véget számára a verseny. Öncü az eset után kapott egy 6 másodperces büntetést, amivel végül egészen a 12. helyre csúszott vissza. A győztes David Alonso lett, mögötte Masia, Rueda és Sasaki volt a további sorrend.
A világbajnokság Misanóban folytatódik majd szeptember 10-én.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés