Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

MotoGP: Quartararo hatalmas hibával adott esélyt a riválisoknak

Baranyai Balázs

Publikálva 26/06/2022 - 16:23 GMT+2

A sebesség szentélyébe, Assenbe látogatott a MotoGP mezőnye ezen a hétvégén. A legendás helyszín pedig ezúttal is szállította az izgalmakat, drámai fordulatokat. Természetesen sok említésre méltó esemény történt a három futam alatt, egy ezek közül viszont mindennél nagyobb figyelmet kap. Ha csak egy dologról lesz majd emlékezetes ez a hétvége, akkor ez lesz az.

Fabio Quartararo

Fotó: Getty Images

Már csak az asseni forduló volt hátra a nyári szünet előtt a gyorsaságimotoros-világbajnokságon, nagy fordulatokban viszont itt sem volt hiány.
Történt ugyanis még a futam legelején, hogy Quartararo a második helyért támadott – legnagyobb bajnoki riválisát, Aleix Espargarót kellett megelőznie. Az első szektorban a hosszú, tekergős jobbkanyar után az első balosra fordulva tervezte az előzést. Ez egy sokat használt előzési pont, ő azonban elkapkodta a manővert és tőle szokatlan módon nagyot hibázott. A címvédő ugyanis túl messziről, túl nagy tempóval próbált odaérni a spanyol riválisa mellé, így kicsúszott. Espargaróval is ütközött, aki azonban megúszta: nem esett ki, de a kavicságyból kellett visszaküzdenie magát az élmezőnybe.
Quartararo ezek után kiment a boxba, majd érthetetlen módon visszajött még az utolsó helyen körözni egy kicsit. ”Megérte” őt visszaküldeni, hiszen nem sokkal később egy hatalmas highside-bukást mutatott be (ugyanabban a kanyarban, ahol elsőre is elesett) – csoda, hogy nem sérült bele. A francia így tehát csúnyán leszerepelt Hollandiában és 0 ponttal zárt – ezt pedig több rivális is ki tudta használni.
Francesco Bagnaia rögtön javította is a múltheti hibáját – ezúttal érinthetetlenül hagyott ott mindenkit és fölényesen nyert. Más ligában játszott az olasz, mint a többiek, még az idő közben szemerkélő eső sem zökkentette ki. A ducatis ezzel összesítésben fel is jött a 3. helyre, de több mint 60 pontos a lemaradása. Továbbra is nagy csoda lenne, ha oda tudna érni Quartararóékhoz a folytatásban.
picture

Francesco Bagnaia

Fotó: Getty Images

A második helyet a hatalmas futamot teljesítő újonc, Marco Bezzecchi zsebelte be. A VR46-os akadémista idei legnagyobb alakításával vétette észre magát és jelezte: benne is hatalmas potenciál rejlik. A dobogó harmadik fokára nem kis meglepetésre pedig Maverick Vinales állhatott fel az Apriliával. A spanyol tehát a Sachsenring után idén másodszor mutatott életjeleket, és úgy tűnik, talán nem volt butaság szerződést hosszabbítani vele.
Aleix Espargaro kegyetlen tempóban hámozta át magát a mezőnyön és nem keveset kockáztatott menet közben. Ennek meg is lett a jutalma: az utolsó komoly féktávon kettőt előzve egészen a 4. helyre tudott feljönni, ami óriási mentés volt a részéről. Kicsit csalódottnak tűnt a leintés után, hiszen ezzel a tempóval akár nyerhetett is volna, a csapat viszont óriási ünneplésben részesítette. Quartararo is meglátogatta őt a boxban és elnézést kért tőle a buta manőverért. A spanyol ezt mosolyogva fogadta, láthatóan jó a kapcsolat a két rivális között és békével nyugtázták a történteket.

Moto2

A Moto2-ben Celestino Vietti teljesen elszórta a korábban kiépített (nem kicsi) előnyét a bajnokságban. Igaz ez még akkor is, ha némi szerencsével ezúttal a 4. helyen futott be, ami azért nem hangzik olyan borzasztóan. Az olasz versenytempója azonban most sem volt az igazi, csak nagy szerencsével tudott ilyen előkelő helyen befutni a végén. A győzelmet (ismét) Augusto Fernandez zsebelte be, aki így a bajnokság felére csak formába lendült. Mögötte a japán bajnokaspiráns, Ai Ogura futott be Jake Dixont megelőzve. Ez azt jelenti, hogy a nyári szünetre extrém szoros állásnál mehetnek el az élmenők: Fernandez és Vietti holtversenyben, 146-146 ponttal vezetik a bajnokságot, Ogura pedig 1 pont lemaradással követi őket. Az asseni futamot kihagyó Aaron Canet lemaradása sem nagy, ő is beleszólhat még a győzelemért folyó harcba.

Moto3

A Moto3 ezúttal is szoros futamot hozott, de volt benne drámai adalék is. Utóbbi egyértelműen Dennis Foggia bukfence volt, aki az első kanyarban sodródott ki a pályáról, majd visszajövetelkor a rázókő dobta meg a motorját és nagyot bukott. Az olasz így fényévekre szinte a bajnoki címtől – különösen, hogy a riválisai a dobogón zártak. Izan Guevara szinte végig vezette a mezőnyt, végül a második lett – zsinórban 6. alkalommal zárt a dobogón, ami ebben a géposztályban hatalmas szó. Csapattársa és legnagyobb bajnoki riválisa, Sergio Garcia pedig motorerőgondokkal küzdött, de a határon menve végül be tudott jönni harmadikként. A győzelmet a Max Biaggi csapatában versenyző Ayumu Sasaki zsebelhette be, akinek ez volt élete első sikere a világbajnokságon. A japán motoros szenzációs versenyt futott és megérdemelten lett a legjobb – ha nem bukott volna annyit korábban, most ő is az összetett elsőségért harcolhatna.
Most hosszú szünet következik a bajnsokágban, a folytatás pedig csak augusztus 7-én, Silverstone-ban következik majd.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés