Már az idei negyedik futamát is letudta a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnye. A jerezi verseny egy ritkán látható fordulatról lesz majd emlékezetes.

Az első három versenyhétvége a Yamahákról szólt: Vinales egy-, Quartararo két alkalommal tudott nyerni és senki sem tudta úgy igazán megszorongatni őket. Ráadásul Jerezben tavaly mindkét versenyt Quartararo nyerte hatalmas fölénnyel, így érett a francia újabb sikere Spanyolországban. Fabio Quartararo a tavalyi összeomlását követően sportpszichológus segítségével készült erre az esztendőre és most erősebbnek tűnik, mint valaha. Kizökkenthetetlen és stabil volt idén végig, és a lendület ezen a hétvégén is kitartott nála. Megszerezte a pole-pozíciót, majd a versenyen is pár kör után az élre állt.
Jack Miller jött el nagyon jól a rajt után a Ducatival, mögötte Morbidelli és Bagnaia fordultak. Quartararo viszont hamar áthámozta magát rajtuk és az élre állt. Úgy tűnt, a riválisoknak esélyük sem lesz majd megállítani őt. Ám a futam második felében váratlanul visszaesett a tempója. Egy körön belül elvesztette gyakorlatilag a teljes előnyét és 10 körrel a vége előtt Miller meg is tudta őt előzni. A yamahás pedig ezek után is folyamatosan esett vissza – végül a 13. lett. Az összeomlás okaival kapcsolatban eleinte technikai gondokra lehetett gyanakodni, ám a leintést követően a visszajátszások arra utaltak, hogy sérülés állhat a háttérben. Jó eséllyel a bal alkarja durranhatott be, ami miatt a féktávokon pokoli kínokat élhetett át. Ha ez tényleg így történt, akkor a következő napokban egy műtét következhet majd a fiatal motorosnak a probléma megoldásához. Kár érte, remek versenyt futott.
Gyorsasági Motor
Rossi elköszönt
05/08/2021 15:34
Az ő kiesésével viszont az a helyzet állt elő, hogy a két gyári Ducati maradt elöl. Jack Miller 1-1,5 másodperces előnyt motorozott ki Bagnaiával szemben, aki idő közben leküzdötte valahogy a szintén nagyot motorozó Morbidellit. És így végül a Vörösök egy olyan pályán tudtak duplázni, ami nem igazán fekszik a motorjuk stílusának. Miller 2016 óta most először tudott nyerni: az ausztrál meg is könnyezte ezt, teljesen az érzelmek hatása alá került. Nem kis feszültség szabadult fel benne a hőn áhított siker hatására. Bagnaia átvette a vezetést a tabellán, Morbidelli pedig a legjobb yamahásként zárt.

Jack Miller (Ducati Lenovo Team)

Fotó: Getty Images

Nakagami idén először ment jól és egészen a 4. helyig tudott feljönni; Joan Mir egy váratlanul gyenge hétvégét tudott az 5. helyen zárni; Aleix Espargaro jól ment az Apriliával. Vinales rossz rajthelyről indulva beszorult és csak a 7. pozícióban zárt; mögötte a rajtot elrontó Zarco futott be a Pramac Ducatival; majd Marc Marquez érkezett be a 9. helyen. A Portugáliában visszatérő spanyol egyébként kétszer is bukott a hétvégén, méghozzá elég nagyokat. Szombaton agyrázkódás gyanújával és nyaki zúzódásokkal botorkált el a helyszínről: elég nagy sebességgel repült bele a felfújható falba, de szerencsére komolyabb baja nem esett. A kis bukóterek miatt amúgy is sok panasz érkezett a pályára, amely a MotoGP motorok mai tempója mellett már nem kimondottan biztonságos. A következő években komoly fejlesztéseknek kell majd végbe menniük ezen a helyszínen.
A Moto2-ben szintén egy olyan ember tudott nyerni, aki már évek óta szenvedett ezért a sikerért. Fabio di Giannantonio még a Moto3-ban tudott utoljára győzni, azóta sokat szenvedett, de az eredmények többnyire elmaradtak a középső kategóriában. Itt viszont a rajt után az élre állt és teljesen leiskolázta a mezőnyt – a többieknek esélyük sem volt megfogni őt. A mögötte lévő bolyban leginkább csak egymással csatázhattak: a végén beerősítő Bezzecchi lett végül a 2., Lowes a 3., és mögöttük a két leeresztő KTM-es, Gardner és Raul Fernandez zártak.
A Moto3-ban ezúttal sem tudott hibázni az ügyeletes csodagyerek, Pedro Acosta. Az újonc spanyol zsinórban harmadjára nyert, ami ebben a kategóriában nem kis szó – pláne egy 16 éves elsőévestől! Acosta viszont eddig minden futamán dobogós volt a vb-n és káprázatos magabiztossággal küzd a pontokért. Ebben pedig az is segít neki, hogy a KTM-ek fantasztikusan mennek: rajta kívül Masia, Sasaki és Deniz Öncü is óriási tempót diktáltak végig a mezőny elejében. Utóbbi azonban a győzelem esélyétől megrészegülve az utolsó kanyarban túlvállalta magát és kiütötte Masiát és Darryn Bindert is. Ezzel pedig Acosta még nagyobb előnyre tehetett szert ezekkel a riválisokkal szemben. John McPhee ráadásul ezúttal is bukott – finoman szólva jók a kilátásai Acostának a folytatásra nézve.
A következő futamot Le Mans-ban rendezik majd május 16-án.

Pedro Acosta

Fotó: Eurosport

Német Nagydíj
Megvan Marc Marquez első győzelme a visszatérése óta
20/06/2021 17:49