Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

MotoGP, Le Mans: Bagnaiát kiütötték, Bezzecchi örülhetett

Baranyai Balázs

Frissítve 14/05/2023 - 19:22 GMT+2

A legendás Le Mans-i pálya adott otthont a gyorsaságimotoros-világbajnokság Francia Nagydíjának. Egy olyan helyszín, amely sok nagy csatát megélt már – ezúttal pedig egy újabb emlékezetes hétvége köthető ehhez a pályához.

Marco Bezzecchi

Fotó: Getty Images

Ha valaki esetleg hiányolta volna a fordulatokat és túl kiszámíthatónak gondolta az idei MotoGP-szezont, megnyugodhat: az őrület hivatalosan is megkezdődött.
Eddig is voltak nagy sztorik és drámai megmozdulások, ám a francia verseny mindenre rátett egy lapáttal és ezúttal is egy rendkívül fontos állomásnak bizonyult a teljes bajnokság szempontjából.
A sprintfutamon még nagy vonalakban érvényesült a papírforma. Jorge Martin egy jó rajt után mesteri motorozással húzta be a győzelmet a KTM-es Brad Binder és a listavezető Bagnaia előtt. Mögöttük Marini, a nagy visszatérő Marc Marquez Zarco, Bezzecchi és a két Aprilia zárt még pontszerző helyen. Egy jó verseny volt, kemény, de fair csatákkal, kevés bukással (talán csak Jack Miller bukott egyedül igazán jó helyről). Minden jel arra mutatott, hogy vasárnap is valami hasonlót látunk majd.
A főfutamon Marquez fordulhatott el elsőként a rajt után, majd Jack Miller hamar megelőzte és elkezdte diktálni a tempót az élen. Az ausztrál viszont féltávnál már elfogyott a gumik terén és visszacsúszott – nem sokkal a leintés előtt pedig megint bukott, így végül 0 ponttal zárta a hétvégét.
Il gesto di stizza di Pecco Bagnaia dopo il sorpasso fra curva 3 e curva di Marc Marquez nel corso della Sprint Race di Le Mans
Elöl egy szép, 7-8 fős csoport diktálta a tempót. 22 körrel a vége előtt azonban hirtelen elszabadult a pokol és az egész futam hatalmas fordulatot vett. Előbb Vinales és Bagnaia akadtak össze: az olasz visszatámadott a külső íven, amire Vinales valamiért nem számított és indokolatlanul széles ívben fordult, bukás lett a vége. Alapvetően ez egy versenybaleset volt, de talán a spanyol tehetett róla valamivel jobban – ezért is volt érdekes, amikor a sóderágyban még ő ment oda magyarázni és kioktatni motorozásból a címvédőt, akivel még lökdösődtek is egy kicsit.
Nem ez volt azonban az egyetlen nagy perec: Marini pár perccel később megcsúszott egy kigyorsításon és minden erejével próbálta megfogni a motort. Össze is kapta valmennyire a Ducatit, ám az őt kerülő versenyzők már nem tudták kikerülni. Alex Marquezzel ütközött végül és mindkét motoros a földre került a kigyorsításon. Vérfagyasztó jelenet volt, hatalmas mázli, hogy mindenki el tudta kerülni őket.
Miután megfogyatkozott az élmezőny, Bezzecchi vette át az irányítást. Az olasz hátulról zárkózott fel, átvette a vezetést és végül fölényesen nyert. Lemaradása pedig csak egy pont az ezúttal is nullázó Bagnaia mögött. A második helyért Jorge Martin és Marc Marquez küzdöttek hatalmasat, ám az utolsó előtti körben újabb balesetet kellett feljegyeznünk.
Marquez keményen küzdött és sokszor a határon ment, ez pedig végül sokba került a spanyolnak. Kicsúszott alóla a motor, így sérüléséből felépülve végül mégsem állhatott dobogóra. Ennek köszönhetően viszont – a hazai szurkolók nagy örömére – Johann Zarco örökölte meg a harmadik helyet. Meg kell még említeni az újonc Augusto Fernandezt, aki eddig a KTM-el szép stabilan végig csinálta a versenyeket eddig, de nem sok vizet zavart. Most viszont a Tech3 hazai pályáján váratlanul nagyot ment és legjobb KTM-esként végül a 4. helyen zárt.
picture

Top-5-Ergebnis für Marquez beim Comeback

Fotó: SID

A Moto2-ben olyan balesetet is láthattunk, ami után még a piros zászló is előkerült. A rajt után nem sokkal Arenal, Manu Gonzalez és Canet kerültek a kavicságyba – szerencsére mind épségben megúszták azt a csúnya bukást. Így viszont újraindítás és rövidített versenytáv következett. Arbolino kizökkenthetetlen volt és végig vezetve húzta be a futamot az őt szorongató Salac és Alonso Lopez előtt. A hétvége nagy vesztese Acosta volt, aki a második helyről bukott és értékes pontokat hullajtott el a bajnoki harcban.
A Moto3-ban az éllovas Dani Holgado megmutatta a mezőnynek, ki a főnök. A spanyol remekül indította az évet és ezúttal is domináns volt. Szinte végig vezetett, szélsebes tempóját pedig a riválisok alig-alig tudták tartani. Sasaki járt hozzá a legközelebb, de a japán végül nem tudott előzni és bejött másodikként, mögötte Masia, Ortola, Yamanaka és Öncü zártak.
A világbajnokság következő állomása az olaszországi Mugello lesz majd június 11-én.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés