Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

MotoGP, Silverstone: Bagnaia húzott hasznot a két éllovas hullámvölgyéből

Baranyai Balázs

Frissítve 07/08/2022 - 19:12 GMT+2

A nyári szünetnek vége, augusztus első hétvégéjén a Brit Nagydíjjal tért vissza a MotoGP. Fabio Quartararo és Aleix Espargaro is kimondottan gyenge hétvégét fogott ki.

Bagnaia Silverstone-ban

Fotó: SID

Brit Nagydíj - Ismét Bagnaia nyerte a MotoGP-futamot

Hetek teltek el Assen óta, a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnye kipihenten várhatta a lámpák kialvását a legendás Silverstone-i pályán. Akadt ugyanakkor két fontos előzmény, ami döntően befojásolta a vasárnapi futam alakulását. Az első, hogy Quartararót hosszúkörös büntetéssel sújtották a hollandiai manővere miatt (amit a bajnoki rivális Espargaro ellen vitt véghez); a másik pedig hogy Aleix Espargaro szombaton hatalmasat bukott az FP4 alatt, és még az is kérdéses volt, hogy el tud-e indulni a futamon. A spanyol végül vállalta az indulást, de komoly fájdalmai voltak. Ez a teljesítményén is érződött.
A rajt Quartararónak sikerült a legjobban: a francia a második sorból egyenesen a második helyre repült előre. Hamarosan pedig már az élen volt – a pole-ból induló Zarcót megelőzve. A yamahás tempója kimondottan jónak tűnt: ha nincs a büntetés, lehet utol se érik a többiek. Jött azonban a hosszúkörös büntetés, ami után beszorult a forgalomba a listavezető. A gond az, hogy a Yamaha még mindig nagyon szenved, ha mások mögött kell „utazni” – hamar elmelegszik ilyenkor az első abroncs. Ez már tavaly is probléma volt, amit a jelek szerint máig nem sikerült teljesen orvosolni.
Quartararo beszorult és nem tudott előzni. Pár kör elteltével pedig még az addigi tempót sem tudta tartani. Visszaesett. Folyamatosan előzgették a riválisok, végül a 8. helyen intették le. Mondjuk úgy, feledhető futam volt a részéről.
Olyan szempontból mondjuk nem volt szerencséje, hogy kivételesen egyben maradt az élboly – közel tíz versenyző motorozott viszonylag közel egymáshoz. Így pedig többen is ki tudták használni a gyengülő teljesítményét.
Az élen többnyire a Ducatik irányítottak. Eleinte Zarco diktálta a tempót, de a francia még a verseny elején bukott, így ő kikerült a képletből. A vezetést a két gyári motoron Bagnaia és Miller vették át – velük pedig Alex Rins küzdött a Suzukival. Utóbbi az elején kimondottan erősnek tűnt, majd a táv második felében elfogytak a gumik és lelassult – végül a 7. helyen zárt. Elöl az döntött, hogy kiben marad több tartalék a hajrára. Az utolsó körökben megélénkült a küzdelem: Jorge Martin, Enea Bastianini és Maverick Vinales is előre tört. Utóbbi a nap pozitív meglepetése volt, egészen döbbenetes tempót diktált az utolsó körökben. Millert megelőzve egészen a második helyig jött fel, az utolsó előtt körben pedig már az élen álló Bagnaiát is meg tudta támadni. Végül az olasz lerázta magáról apriliás riválisát és megőrizte a vezetést, Vinales viszont így is bejött Miller előtt egy bravúros második helyen.
Mögöttük Bastianini, Jorge Martin és Oliveira zártak – mindegyikük a táv második felét nyomta meg igazán. A bajnokság második helyén álló Aleix Espargaro pedig – végig küszködve az élboly végén – a 9. helyen ért be. Majdnem elkapta Quartararót, ami külön bravúr lett volna. Mondhatni, tökéletes volt a kármentés a spanyol részéről.
A világbajnokság augusztus 21-én folytatódik majd az ausztriai Spielbergben.
Eredmények:
MotoGP (20 kör, 118 km):
  • 1. Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) 40:10.260 perc
  • 2. Maverick Vinales (spanyol, Aprilia) 0.426 mp hátrány
  • 3. Jack Miller (ausztrál, Ducati) 0.614 mp h.
A pontverseny állása 12 verseny után (még 8 van hátra):
1. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) 180 pont,
2. Aleix Espargaro (spanyol, Aprilia) 158,
3. Bagnaia 131

Moto2 (18 kör, 106,2 km):
  • 1. Augusto Fernandez (spanyol, Kalex) 37:38.670 perc
  • 2. Alonso Lopez (spanyol, CAG) 0.070 mp hátrány
  • 3. Jake Dixon (brit, Kalex) 0.662 mp h.
A pontverseny állása:
1. Fernández 171 pont,
2. Ai Ogura (japán, Kalex) 158,
3. Celestino Vietti (olasz, Kalex) 156

Moto3 (17 kör, 100,3 km):
  • 1. Dennis Foggia (olasz, Honda) 37:30.120 perc
  • 2. Jaume Masia (spanyol, KTM), 0.252 mp hátrány
  • 3. Deniz Öncü (török, KTM) 0.297 mp h.
A pontverseny állása:
1. Sergio García (spanyol, Aspar) 182 pont,
2. Izan Guevara (spanyol, Aspar) 179,
3. Foggia 140
(MTI)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés