Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Quartararo újabb óriási hibája; Guevara megszerezte a világbajnoki címet

Baranyai Balázs

Publikálva 16/10/2022 - 11:50 GMT+2

Némi kihagyás után, de visszatért Ausztráliába a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnye - a végeredmény pedig ismét a régi idők parádés futamait idézte!

Pecco Bagnaia és Alex Rins

Fotó: Getty Images

Már benne vagyunk a bajnoki hajrában - ezen kívül már csak két futam van hátra a szezonból. A jó hír pedig az, hogy a háromból két kategóriában jó eséllyel az utolsó versenyig izgulhatunk majd az összetett győztes kilétét illetően. Phillip Island viszont egy rendkívül fontos helyszínnek számít - történtek is fontos események mind a három géposztályban.
A MotoGP-ben Fabio Quartararónak kellett volna feledtetnie a legutóbbi 0 pontos versenyét. A francia tempója azonban ezúttal sem volt túl meggyőző - szemben a Ducatikkal, amelyek ezúttal is domináltak a hétvége során. Quartararo ráadásul még csak meg sem tudott küzdeni velük a legjobb helyekért. A yamahás már az első körökben elrontott egy féktávot és a mezőny végére csúszott vissza (közel 5 másodperc hátrányt szedett össze csak abban a kanyarban). Kicsúszott a pontszerző helyekről és épp próbált visszamászni, amikor jött az újabb hiba: önhibájából bukott és kiesett a versenyből még a futam első felében. Így a bajnoki éllovas pont nélkül maradt - már csak a riválisokon múlt, mennyire tudnak élni a kialakult helyzettel.
Bastianini egy elrontott időmérő és egy szintén elbaltázott rajt után a mezőny végéről küzdötte vissza magát - végül 5. lett, amivel még épp életben tartotta matematikai esélyeit. Miller viszont nem volt ilyen szerencsés: az ausztrál hazai pályán nulla ponttal zárt, miután Alex Marquez megtorpedózta őt hátulról. Miller így már minden esélyét elveszítette a bajnoki címre. Aleix Espargaro volt még az, aki reménykedhetett - a verseny elején kimondottan jól is ment -, ám a hajrára már elfogyott a katalán versenyző alatt az Aprilia. A 9. helyen zárt, amivel 27 pont most a lemaradása. Hatalmas feltámadásra lenne szükség tőle az elsőség megszerzéséhez.
A legnagyobb kérdőjel Pecco Bagnaia volt. Neki kellett kihoznia a maximumot a riválisok botlásaiból, ám összességében nem tudott teljes sikert aratni ezen a téren. Nem is volt mondjuk könnyű dolga: egy hatalmas első boly maradt együtt az élen, ahol oda-vissza előzgetések mellett hatalmas odafigyelésre, koncentrációra volt szükség. 8-ból 6 versenyző Ducatival ment az élmenők közül - a márkatársak védkét ki Bagnaiát. Alex Rins a Suzukival és Marc Marquez a Hondával viszont nagyon jól ment és nem is állt érdekükben békénhagyni az olaszt. Bagnaia az élről indította az utolsó kört, ám az első kanyart követően Rins és Marquez is meg tudták előzni. Bagnaia már nem tudott visszavágni és Marquez sem tudta érdemben támadni Rinst, aki így meglepetésre hatalmas győzelmet aratott honfitársa és Marquez előtt.
picture

Alex Rins, Marc Marquez, Pecco Bagnaia

Fotó: Getty Images

Bagnaia így mindössze csak 16 pontot gyűjtött, amivel 14 pontos előnyre tett szert Quartararóval szemben. A bajnoki csata így még mindig nyitott, de Quartararónak elég nehéz dolga lesz. Sepang és Valencia is jellemzően erős pályája a Ducatinak - szemben a Yamahával. Quartararo részéről emberfeletti teljesítményre és hatalmas mázlira lesz szükség a címvédéshez.

Moto2

A Moto2 nem hozott különösebben izgalmas versenyt. Ezt leszámítva viszont drámai eseményekből itt sem volt hiány. Ai Ogura borzasztó hétvégét teljesített, amin akár a vb-címe is előszhatott volna. A japán az utolsó pontszerző helyeken volt harcban, Augusto Fernandez pedig - fő riválisa - a 3. helyen vitézkedett. A táv közepén azonban jött egy váratlan és hatalmas hiba: Fernandez kicsúszott és kiesett a versenyből, amivel hatalmas ziccert hagyott ki. Nem tudta növelni bajnoki pontelőnyét, hanem pont vogy hátrányt gyűjtött össze. Ogura ugyanis hiba nélkül végiggurult és - mások hibáit kihasználva - végül 11. helyen futott be. Így jelenleg 3,5 pontos előnnyel vezeti az összetettet a japán. A futamot Alonso Lopez nyerte Pedro Acosta és Jake Dixon előtt.

Moto3

A Moto3 igazi drámai küzdelmet hozott. A két asparos versenyző, Izan Guevara és Sergio Garcia harcolt a címért, amit előbbi be is biztosíthatott. Senki sem kímélte őket, ahogy ők sem egymást - nem volt egy könnyű verseny egyiküknek sem. Végül ők ketten, Deniz Öncü és Ayumu Sasaki harcolhattak a győzelemért az utolsó körökben. Az izgalmas hajrában pedig a bajnoki éllovas volt a legerősebb. Guevara szenzációs motorozással nyert és ezzel be is biztosította világbajnoki címét. Garcia csak Öncü mögött tudott bejönni a harmadik helyen, amivel behozhatatlan hátrányra tett szert. Guevara teljesen megérdemelten szerezte meg élete első felnőtt vb-címét.
A bajnoki küzdelem október 23-án folytatódik majd Malajziában, Sepangban.

Eredmények:
MotoGP (27 kör, 120 km):
  • 1. Alex Rins (spanyol, Suzuki) 40:50.654 perc
  • 2. Marc Márquez (spanyol, Honda) 0.186 másodperc hátrány
  • 3. Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) 0.224 mp h.
A pontverseny állása:
1. Bagnaia 233 pont,
2. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) 219,
3. Aleix Espargaro (spanyol, Aprilia) 206
Moto2 (25 kör, 111,2 km):
  • 1. Alonso López (spanyol, Boscoscuro) 39:14.947 p
  • 2. Pedro Acosta (spanyol, Kalex) 3.556 mp h.
  • 3. Jake Dixon (brit, Kalex) 9.583 mp h.
  • A pontverseny állása:
    1. Ogura Aj (japán, Kalex) 242 pont,
    2. Augusto Fernandez (spanyol, Kalex) 238.5,
    3. Aron Canet (spanyol, Kalex) 192
Moto3 (23 kör, 102,304 km):
  • 1. Izan Guevara (spanyol, GasGas) 37:38.762 perc
  • 2. Deniz Öncü (török, KTM) 0.345 mp h.
  • 3. Sergio Garcia (spanyol, GasGas) 0.460 mp h.
A pontverseny állása:
1. (és világbajnok) Guevara 290 pont,
2. Garcia 225,
3. Dennis Foggia (olasz, Honda) 223
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés