Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

MotoGP: Rossi tanítványa győzelmével a világbajnoki tabella élére állt

Baranyai Balázs

Publikálva 02/04/2023 - 21:59 GMT+2

A portugáliai szezonnyitót követően azonnal, egy héten belül folytatódott a küzdelem a gyorsaságimotoros-világbajnokságon. A helyszín Argentína volt, azon belül is Termas de Rio Hondo – egy pálya, ahol nem csak a pályával, hanem az időjárással is meg kellett küzdeniük a motorosoknak.

Marco Bezzecchi

Fotó: AFP

Csak úgy, mint egy hete, ezúttal is a szombati sprintfutam volt a hétvége fénypontja – úgy tűnik a szervezők nagyon belenyúltak ebbe az új formátumba. Ráadásul – habár a versenyzők egyáltalán nem lettek óvatosabbak – ezúttal már (Mir kivételével) a bukások, sérülések sem voltak különösebben jellemzőek.
A nap embere egyértelműen Brad Binder lett. A dél-afrikai ugyanis a semmiből robbant be és vitte el a győzelmet mindenki orra elől. Vele tényleg nem számolt senki: a 15. helyről rajtolva elképesztő tempóban előzgette végig a mezőnyt és pár kör után már az élen volt. Az egyetlen ember, aki megállíthatta volna, az Marco Bezzecchi volt – az olasz viszont sok időt vesztett a forgalomban az első körökben, így kicsit elkésve tudta megtámadni Bindert. A tempója minden esetre jelzésértékű volt. A dobogó harmadik fokára csapattársa, Luca Marini állhatott fel.

Vasárnap az eső felforgatta az erőviszonyokat

Nem Binder volt az egyetlen, aki meglepetést okozott. A sprintben 4. lett az a Franco Morbidelli, aki az utóbbi bő egy évben elképesztő mélyrepülésben van – teljesen elvesztette kapcsolatát a Yamahával, egyáltalán nem versenyképes. Ezzel szemben az argentin pályán minden megváltozott: a rossz tapadási viszonyok között Quartararo szenvedett a mezőny második felében, Morbidelli pedig elöl a dobogóért harcolhatott. Ráadásul ez a lendület vasárnapig is kitartott számára.
Nagy különbség volt viszont, hogy a főfutamot már nem száraz körülmények között rendezték, hanem vizes pályán. Az eső megbolondított mindent. Az hamar látszott, hogy ilyen körülmények között a Ducatik működnek a legjobban (és mint kiderült, az Apriliák működnek a legrosszabbul). Bezzecchi hamar elszakadt a mezőnytől és a saját versenyét futotta. Valentino Rossi tanítványa idén kezdte meg második szezonját a királykategóriában és most először láthattunk tőle igazi mestermunkát. A VR46 Akadémia képviseletében a VR46 csapat Ducatiját terelgetve Bezzecchi meghódította Termast. Fölényes győzelmet aratott és ennek tetejébe még az összetettben is átvette a vezetést. Nagyon erősen indította az évet a fiatal olasz motoros.
Mögötte szintén Ducatik domináltak. Alex Marquez és Francesco Bagnaia mentek Morbidelli előtt – úgy volt, ők osztozkodnak majd a dobogós helyeken. 8 körrel a vége előtt azonban Bagnaia buta hibát vétett és kicsúszott. A sérült motorral pedig végül csak a 16. helyen sikerült begurulnia – nem szerzett pontot. Alex Marquez viszont még így sem húzta be a második helyet, ugyanis a hajrára feltámadó (szintén ducatis) Johann Zarco megelőzte. Mögöttük Morbidelli és Jorge Martin zártak.
picture

Francesco Bagnaia

Fotó: AFP

A középső kategóriában érettebbek voltak a fiatalok

A Moto2-ben kijár a dicséret a mezőnynek. A trükkös körülmények ellenére a legtöbben motoron maradtak és nagyobb roncsderbi nélkül sikerült lehozni ezt a futamot. Tony Arbolino tudott végül nyerni, aki magabiztos motorozással múlta felül Alonso Lopezt és Jake Dixont. A szintén bajnokesélyes Canet két hosszúkörös büntetéssel együtt is a 4. lett, a két újoncot, Sergio Garciát és Darryn Bindert megelőzve. A nagy esélyesek közül Pedro Acosta gyenge futamot futott, csak a 12. lett.
A Moto3-ban sokkal több buta hibát láthattunk. Több nagy név is bukott: többek között Deniz Öncü, Sasaki, Ortola, David Munoz és Riccardo Rossi is hibázott, így ők értékes pontoktól estek el. Mindezt Tatsuki Suzuki tudta a legjobban kihesználni, aki kiemelkedő teljesítménnyel utasított mindenkit maga mögé. Mögötte Diogo Moreira és az erre a hétvégére beugró Angrea Migno zárt, Dani Holgadót megelőzve. A nap szenzációja – a Kelsót helyettesítő 17 éves újonc – David Almansa volt. A fiatal spanyol nagyon jól ment az esőben és meglehetett volna neki a dobogó is: az utolsó körben azonban Scott Ogden kiütötte őt egy óvatlan mozdulattal, így végül elmaradt a happy end.
A világbajnokság következő állomása az Amerikai Egyesült Államok, azon belül is Austin lesz majd április 16-án.
Eredmények:
MotoGP (25 kör, 120,15 km):
  • 1. Marco Bezzecchi (olasz, Ducati) 44:28.518 p
  • 2. Johann Zarco (francia, Ducati) 4.085 mp h.
  • 3. Alex Marquez (spanyol, Ducati) 4.681 mp h.
A pontverseny állása:
1. Bezzecchi 50 pont,
2. Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) 41,
3. Zarco 35
Moto2 (14 kör, 67,284 km):
  • 1. Tony Arbolino (olasz, Kalex) 26:26.606 p
  • 2. Alonso Lopez (spanyol, Boscoscuro) 0.663 mp h.
  • 3. Jake Dixon (brit, Kalex) 1.961 mp h.
A pontverseny állása:
1. Arbolino 41 pont,
2. Aron Canet (spanyol, Kalex) 33,
3. Pedro Acosta (spanyol, Kalex) 29
Moto3 (18 kör, 86,508 km):
  • 1. Szuzuki Tacuki (japán, Honda) 35:18.099 p
  • 2. Diogo Moreira (brazil, KTM) 4.571 mp h.
  • 3. Andrea Migno (olasz, KTM) 4.699 mp h.
A pontverseny állása:
1. Daniel Holgado (spanyol, KTM) 38 pont,
2. Moreira 36,
3. Szuzuki 27
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés