Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

MotoGP: Aleix Espargaro és az Aprilia történelmi győzelme Argentínában

Baranyai Balázs

Frissítve 03/04/2022 - 22:01 GMT+2

Harmadik fordulójához érkezett a gyorsaságimotoros-világbajnokság 2022-es szezonja, ahol Termasban feszültek egymásnak a világ legjobb motorversenyzői. A spanyol Aleix Espargaro nyerte az Argentin Nagydíját a MotoGP kategóriában, ezzel pedig az összetettben is élre ugrott.

Aleix Espargaro

Fotó: AFP

Espargaro sikere a 200. MotoGP-futamán

Nem indult simán a hétvége: logisztikai problémák miatt a teljes pénteki napot törölni kellett, így az első szabadedzéseket bele kellett sűríteni a szombati programba. Ez természetesen hatalmas fejetlenséghez vezetett – pláne egy olyan pályán, ahol a Covid miatt 2019 óta nem járhatott a vb mezőnye.
Az minden esetre jelzésértékű volt, hogy a pole-pozíciót Aleix Espargaro tudta megszerezni az Apriliával – azzal az Apriliával, ami versenytempóban is elég jól nézett ki. A 200. királykategóriás versenyére készülő Espargaro nem is okozott csalódást: remek iramot diktálva folyamatosan ott tudott maradni a mezőny elején és futotta a leggyorsabb köröket.
Nem volt viszont egyedül. Jorge Martin egy fantasztikus rajtot követően átvette a vezetést és sokáig tudta is kontrollálni a versenyt. Martin és Espargaro meg tudtak lépni a mezőny többi részétől és egymást között játszották le a meccset az első helyért. Martin gumijai azonban elfogytak a végére, így Aleix előtt hatalmas lehetőség adódott. A spanyol pedig ezúttal ezt meg is tudta ragadni. Nagy nehezen meg tudta előzni ducatis ellenfelét és megnyerte az Argentin Nagydíjat, amivel a vezetést is átvette a bajnokságban.

Ez azonban még nem minden: ez volt Espargaro 283. futama a vb-n (minden kategóriát figyelembe véve) és korábban egyiken sem tudott futamot nyerni – egészen mostanáig. Ráadásul az Apriliának is ez volt története első királykategóriás sikere. Történelmet írtak.

Jorge Martin két kiesés után tehát ezúttal egy második helyet szerzett, mögötte pedig a jó tempót motorozó, de elég hátulról rajtoló Rins futott be harmadikként. Mir lett a negyedik, mögötte pedig Bagnaia, Binder és Vinales volt a további sorrend. A címvédő Fabio Quartararo csak a 8. helyen futott be, a Yamaha pedig katasztrofális hétvégét zárt. Hasonlóan a Hondához, ahol Marquez távollétében Pol Espargarótól várták a nagy áttörést, de a spanyol kiesett, így nem szerzett pontot.
Érdekes adalék még, hogy az első három versenyen nem volt egy olyan versenyző sem a MotoGP-ben, aki egynél többször dobogóra tudott volna állni. Ennél kiegyenlítettebbek nem is lehetnének az erőviszonyok.
A Moto2-ben úgy tűnik, új sztárokat köszönthetünk. Celestino Vietti domináns teljesítménnyel aprítja a mezőnyt idén és második győzelmével magabiztosan vezeti a bajnokságot. Úton a vb-cím- és egy királykategóriás szerződés felé. Mögötte az előző futamot hatalmas meglepetésre megnyerő Somkiat Chantra zárt, aki teljesen váratlanul került a favoritok közé; a harmadik helyet pedig csapattársa, Ai Ogura szerezte meg Aaron Canet előtt. A futam nagy vesztese Fermin Aldeguer volt, aki 16 évesen minden idők legfiatalabb pole-pozíciósa volt a középső géposztályban és a versenyen is remekül ment. A második pozícióban azonban ütközött Viettivel és emiatt a futamot feladni kényszerült.
A Moto3-ban alakul egy Garcia-Foggia párharc erre az évre. Sergio Garcia egy egészen szenzációs előzéssel szerezte meg a győzelmet az utolsó körben Foggiával szemben – mind a ketten kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. És több vetélytársukkal szemben is jelentősen tudták növelni az előnyüket a pontok terén: Izan Guevara műszaki hiba miatt állt ki, Migno pedig kiütötte Jaume Masiát. A dobogó legalsó fokára Ayumu Sasaki állhatott fel, Suzukit és Riccardo Rossit megelőzve.
A világbajnokság következő állomása az USA lesz majd, ahol Austinban találkoznak majd a világ legjobb motorosai április 10-én.

Eredmények, MotoGP (25 kör, 120,2 km):
  • 1. Aleix Espargaro (spanyol, Aprilia) 41:36.198 perc
  • 2. Jorge Martin (spanyol, Ducati) 0.807 mp hátrány
  • 3. Alex Rins (spanyol, Suzuki) 1.330 mp h.
A pontverseny állása 3 verseny után (18 van még hátra):
1. Espargaro 45 pont,
2. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) 38,
3. Enea Bastianini (olasz, Ducati) 36
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés