Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rins meglepetésgyőzelmet aratott, Bagnaia újabb hatalmas hibát vétett

Baranyai Balázs

Frissítve 17/04/2023 - 17:25 GMT+2

Harmadik fordulójához érkezett a gyorsaságimotoros-világbajnokság 2023-as szezonja, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban, Austinban rendeztek.

Alex Rins

Fotó: Getty Images

Austin egy hatalmas kihívást jelentő helyszín. Ez azért is van így, mert a pályát egyfelöl rossz helyre építették, másfelöl pedig erőteljesen elhanyagolták.

Ennek eredményeképp a MotoGP és az F1-es mezőny is évek óta erősen kritizálja a pályát – idén sem volt ez másképp. Az aszfaltcsík ezúttal is tele volt huplikkal, amik folyamatosan dobálják a motort. Ez balesetveszélyes: egy-két kanyarban már tényleg a határon billeg a pálya, de még lehet rajta versenyt rendezni. Ennek viszont megvan az ára.
Az egyik hátulütő a sok bukás: a vasárnapi főfutamon gyakorlatilag elég volt célba érni ahhoz, hogy valaki pontokat szerezhessen. A másik pedig a fizikai megterhelés, és az óvatosság, amik összességében kinyírják az izgalmakat. Az austini pálya eleve nagyon hosszú és a sok kanyar miatt fizikálisan rendkívül megterhelő, de emellett az egyenetlen talaj tovább nehezített mindent.
Még az egyenesekben is erősen fogni kellett a motort, nem lehetett pihenni – fejben is igazi kihívás volt ez a versenyzőknek. A túlzott óvatosság miatt pedig gyakorlatilag mindegyik futam elmaradt a várakozásoktól az izgalmak terén.
 (42) of Spain and LCR Honda Castrol waives at the crowd after Qualifying Session 2 of the MotoGP Red Bull Grand Prix of the Americas on April 15, 2023, at Circuit of The Americas in Austin, Texas

A MotoGP-ben ezúttal az nyert, aki nem bukott

A királykategóriában érezhetően tartottak a hibától a motorosok, mégis rengeteg volt az esés. Még a sprintfutam is amolyan tojásokon lépkedős hangulatban telt a megszokottakhoz képest, de ott legalább a legtöbben végig tudtak menni nagyobb hibák nélkül a 10 körös távon.
Brad Binder utólag elmondta, hogy csak az első körben közel négy highside bukást védett ki (annyira rossz volt a tapadás, hogy a gázkar meghúzása után azonnal megindult a hátsókerék); Alex Marquez pedig úgy bukott az 5. helyről, hogy a rosszullét okozta a kiesését. Konkrétan belehányt a sisakjába a féktávon.
picture

Alex Marquez lors du Grand Prix des Amériques

Fotó: Getty Images

Innen nézve érthető az óvatosság a mezőny részéről, de attól ez még egy verseny – muszáj volt nyomni a pontokért.
A tempó tekintetében a címvédő Pecco Bagnaia volt a csúcs: a ducatis olasz mindenkit messze felülmúlva tudott nyerni meggyőző fölénnyel. Mögötte a hétvége meglepetésembere, Alex Rins jött be a második helyen, Jorge Martint és Aleix Espargarót megelőzve.
Pecco Bagnaia, Alex Rins, Ducati, GP delle Americhe, Getty Images
A főfutam az erőviszonyokat tekintve hasonlóan is alakulhatott volna – ha kicsit többen tudnak a motoron maradni. Jorge Martin és Alex Marquez már az első körben buktak (Martin kicsúszott és kiütötte Marquezt); de még a rajt után búcsúzott Aeix Espargaro is. Jack Miller és Brad Binder szintén kicsúsztak a későbbiekben, nem beszélve a sprintet behúzó Bagnaiáról.
A tavalyi bajnok ugyanis Argentína után ismét hibázott és vezető helyről (senkitől sem zavartatva) esett el. Mindez azért is furcsa, mert saját elmondása szerint nem követett el hibát. Pontosan úgy ment be a kanyarba ahogy szokott és egyáltalán nem érti, miért esett el.
A trükkös körülmények tehát őt is megtréfálták, ahogy sokan mások is a kavicságyban kötöttek ki: összesen 13-an értek célba.
A talpon maradók közül Alex Rins volt a legerősebb, aki ennek a pályának a specialistája: a Moto3-ban, a Moto2-ben és a MotoGP-ben is nyert már itt (Suzukival) korábban, most pedig a Hondával volt utolérhetetlen. Ez a váratlan eredmény pedig jó eséllyel épp ennek köszönhető, hogy ő és a Honda motor is érzi ezt a helyszínt valamiért.
Mögötte Luca Marini jött be a második helyen, akinek ez volt élete első dobogós helyezése a MotoGP-ben, a dobogó legalsó fokára pedig Quartararo állhatott fel (ez volt a Yamaha idei első dobogója). Vinales, Oliveira és Bezzecchi volt a további sorrend.
Alex Rins en el GP de las Américas

Spanyol sikerek a kisebb kategóriákban

A Moto2-ben Pedro Acosta és Tony Arbolino kiemelkedett a versenytempó terén, ők dönthették el egymás között a győzelem sorsát. Az utolsó körös küzdelmükből végül Acosta jött ki győztesen, aki így Arbolino előtt végzett. A harmadik helyet végül óriási meglepetésre Bo Bendsneyder szerezte meg, aki a többiek hibáit kihasználva tudott egy remek hajrával dobogóra állni.
Alcoba, Salac, Aldeguer és a majdnem bukó Alonso Lopez jöttek meg mögötte – azt a Canetet megelőzve, aki a végén a bedurranó alkarjával küzdött és kis híján felöklelte Aldeguert.
A Moto3-ban az az Ivan Ortola örülhetett a legvégén, aki a rajt után kis híján bukott, a mezőny sűrűjéből felzárkózva azonban mégis nyerni tudott – a világbajnokságon életében először. A spanyol dobogót Masia és Artigas egészítették ki, akik a végén le tudták hajrázni Moreirát és Holgadót.
A gyenge napot kifogó Deniz Öncü az üldözők élén, jókora lemaradásban jött be a 6. helyen; Ayumu Sasaki pedig az élbolyból bukott és pont nélkül zárt.
A világbajnokság április 30-án folytatódik majd Jerezben, Spanyolországban.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés