Az idén fennállásának 20. jubileumát ünneplő X Games szakítva az eddigi Los Angeles-i bázissal új helyszínen, a texasi Austinban látta vendégül a földkerekség legjobb extrém sportolóit. A tavalyi kísérlet, hogy a játékokból világsorozat legyen, finanszírozási problémák miatt megbukott. Tavaly a nyári sportokból négy állomást is rendeztek, ez volt az X Games Global Series, Foz do Iguacúban (Brazília), Barcelonában (Spanyolország), Münchenben (Németország) és Los Angelesben (Egyesült Államok). A sorozat költségigénye miatt a téli sportok kapták a legnagyobb pofont, hiszen emiatt idén tavasszal már nem tudták megrendezni az Európai Téli X Games-t Tignes-ben. Már ősszel kihirdették, hogy ebben az évben nem folytatódik a sorozat, hanem csak egy nyári és egy téli helyszín lesz: az újonc Austin és a jól bevált Aspen.
Texas fővárosában tehát a Circuit of the Americas Forma-1-es versenypályán építették fel az extrém sportok olimpiájának számító játékok pályáit.
A gördeszkások félcső versenyén a BMX-esekkel ellentétben már a generációk harcát láthattuk, és ezúttal a fiatalok vittél el a pálmát. A dobogón az egyetlen veterán az ezüstérmes Sandro Dias volt, az egyik legszimpatikusabb sportoló a mezőnyben, aki a maga 39 évével még mindig tud újat mutatni a fiataloknak. A világon eddig tíz deszkás adta be a 900-as forgást, ő az egyik, de ezúttal nem próbált rá.
Gördeszka
Tony Hawk still riding at age 51 : Instagram
19/03/2020 14:08
Legnagyobb meglepetésre a rangidős és címvédő (tavaly mind a négy állomást megnyerte) 41 éves Bucky Lasek utolsó lett a döntőben. Bucky könyöksérüléssel bajlódik, illetve indult ralikrosszban is, aminek ugyanaznap volta selejtezője. A tőle megszokott vicces módon egy olyan feliratú pólóban versenyzett, melyre elöl „Sérült vagyok, nem öreg”, hátul pedig „Na jó, lehet, hogy kicsit öreg vagyok” feliratot nyomtattak.

Pierre-Luc Gagnon

Fotó: Eurosport

A 34 éves montreali Pierre-Luc Gagnonnak sem sikerült a dobogóra férnie, ami nagy csalódás lehetett számára, mivel eddig 8 aranyérmet és számos ezüstöt gyűjtött a játékokon az elmúlt 14 évben.
A 40 éves legenda, Andy Macdonald fájdalmasan közel került a 23. X Games-érméhez (22-vel jelenleg ő a csúcstartó, 8 aranya van), mindössze 34 század pont hiányzott a dobogóhoz.
A bronzérmes Mitchie Brusco már az új generáció tagja, és minden bizonnyal a jövő egyik bajnoka. Még csak 17 éves, de máris rekord fűződik a nevéhez: a tavalyi X Games megarámpáján a világon először adta be versenyben az 1080-at. Mitchie a forgások mestere, a világon harmadikként mutatott be 900 fokos forgást Big Air versenyben, szintén tavaly. Ez már az ötödik X Games-érme. A győzelem csak idő kérdése.

Mitchie Brusco

Fotó: Eurosport

A győztes Jimmy Wilkins lett, aki kétszer is makulátlan kört ment, ráadásul a másodikkal az utolsó pillanatban halászta el az aranyat Dias orra elől. Frontside ollie-ja kilóra megvette a közönséget, de az igazi csemege a körében az ollie 540 volt, melyet Tony Hawk rámpáján gyakorolt tökéletesre. A trükköt is Tony Hawk mutatta be először, aki egyébként a kezdetek óta protezsálja Jimmyt. Hawk, aki természetesen ott volt a nézők között, aligha lepődött meg a teljesítményén. Jimmy maga viszont annál inkább:
"Úgy éreztem, jó, ha megpróbálom ezt a trükköt, tudva, hogy Tony is itt van. Mindig nagyon szórakoztató a haverokkal deszkázni – ezeknek a srácoknak többségére felnézek, közülük többen is támogatnak – klassz a barátaimmal egy ilyen méretű eseményen szerepelni. Az igazat megvallva, kicsit nehéz is feldolgozni ezt az egészet."
Jimmy Wilkins Shaun White rekordját döntötte meg, mint a legfiatalabb gördeszka félcső győztes az X Games történetében. Ezzel a körrel nyert:
X Games 2014 Austin, gördeszka félcső végeredmény:
1.     Jimmy Wilkins          87.00
2.    Sandro Dias              85.66
3.     Mitchie Brusco         84.00
4.     Andy Macdonald       83.66
5.     Pierre-Luc Gagnon   82.00
6.     Bucky Lasek             21.33
Gördeszka
A nap videója: Longboard eszement tempóval
25/09/2014 16:06
Gördeszka
Ryan Sheckler nem rozsdásodik
18/08/2014 21:44