A 24 éves „veterán” két tinit legyőzve nyerte a Dew Tour portlandi gördeszka streetstyle versenyét.
A streetstyle versenyszám a Dew Tour 2012-es, San Franciscó-i állomásán mutatkozott be a nagyközönségnek, majd a nagy sikerre való tekintettel tavaly is bent maradt a programban. Az ötletet valószínűleg a havas sportokból jól ismert slopestyle adta. A streetstyle egy lejtős utcára épített pálya, városi elemekkel tarkítva: betonterelők, konténerek, korlátok, tűzcsapok, autók. A pálya hossza általában 2-3 háztömb. Gördeszkások ötletei alapján építették, figyelembe véve a helyi deszkás hagyományokat. Számtalan versenyvonal választható, csak a riderek fantáziája szab határt.
A portlandi versenyre a belvárosban található Broadwayt választották ki. A 14 meghívott deszkás három menet során bizonyíthatott, melyek közül a legjobb számított. A bírák a kreativitást, a trükkök méretét (amplitúdó) és a pálya minél nagyobb mértékű kihasználását díjazzák.  A pontokat összbenyomás alapján adják, a sikeresen kivitelezett trükkök száma, eredetisége, változatossága, stílusa, és a menet folyamatossága alapján.
Gördeszka
Tony Hawk still riding at age 51 : Instagram
19/03/2020 14:08
Az utca zsúfolásig volt nézőkkel, szenzációs volt a hangulat. Ha valaki a menet közben elrontott egy trükköt, a lelkes közönség akkor is folytatásra sarkallta.
A végkifejletre az utolsó három menetig kellett várni. Ekkor már csak a három dobogós volt hátra, viszont azt nem lehetett tudni, mi lesz köztük a végső sorrend.
Alec Majerus droppolt elsőként, és át is vette a vezetést, miután beadott egy bámulatos nollie front feeble-t a tízes lépcsősoron:
Ezután a 2013-as müncheni X Games-győztes Curren Caples jött, aki a pálya felső részén hibátlan volt, de az utolsó elemen picit rontott, így nem tudta megelőzni Alecet. A korábbi menete volt a legjobb:
Már csak a címvédő Ryan Sheckler volt hátra. Eddig kétszer szerepelt ez a versenyszám a Dew Touron, és mindkétszer Sheckler aratta le a babérokat. Ezúttal is hátrányból kellett fordítania, és egészen fantasztikus körrel rukkolt elő. Egy halfcabbel indított, aztán egy gigászi kickflip indy következett a Toyota felett, majd folytatta egy frontside 360 indyvel fel a platóra. Az utolsó elemen a 3 méter magas konténerre ugrott fel egy rámpáról, végigcsúszta a konténer felső élét teljes hosszában egy backside tailslide-dal, majd fakie-ben ugrott a levezető rámpára. Kétségkívül a nap legjobb menete volt, amivel megszerezte a mesterhármast.
"Nagyon szeretem ezt a versenyszámot, az egész alapötletét. Gyermekként a legnagyobb vágyad, hogy lejtőn zúzhass a deszkáddal, így nekem azonnal bejött, hogy van egy olyan lejtős verseny, ami tele van pakolva a legdurvább elemekkel – egyszerűen imádok itt deszkázni!"
Mikor arról kérdezték, hogy mire gondolt, amikor Alec Majerus beadta az éllovas harmadik menetét, egészen váratlan kulisszatitokba avatta be a nézőket:"Alec a cimborám, örülök a sikerének. Nem fogtam magam vissza, azt hittem, nyerni fog… Valójában az utolsó köröm előtt nagyon pisilnem kellett. Onnantól semmi másra nem tudtam gondolni, csak ez járt a fejemben."
Sheckler egyébként a 3 streestyle címe mellett korábban szintén háromszor nyerte meg a Dew Kupát a streetversenyszámban, amíg 2008-ban először ki nem kapott az élvonalba hozzá hasonlóan fiatalon berobbant Chaz Ortiztól.
Dew Tour Portland Gördeszka Streetstyle 2014 végeredmény:
1. Ryan Sheckler    90.00 pont
2. Alec Majerus       87.25
3. Curren Caples    83.25
4. Riley Hawk          80.00
5. Nick Merlino        76.00
6. Kelvin Hoefler     74.25
7. Manny Santiago  73.25
8. Rick McCrank     67.25
9. Greg Lutzka        63.00
10. Garrett Hill         50.75
Gördeszka
A nap videója: Longboard eszement tempóval
25/09/2014 16:06
Gördeszka
A nap videója: longboard vs országúti kerékpár
11/08/2014 19:55