Patrick Reed és Carlos Ortiz két ütés előnnyel várhatják a Farmers Insurance Open befejező napját. A játéknap szombaton immáron nem az időjárási viszonyokról szólt, ezúttal más valami, vagy inkább más valaki szolgáltatott beszédtémát. Ez a valaki pedig történetesen éppen az éllovasok egyike, Patrick Reed volt, akivel kapcsolatban csalást emlegetnek és bár próbált magyarázatot találni tettére, a felvételek elég egyértelműen bizonyítják, hogy minimum sportszerűtlenül viselkedett.


Patrick Reed nagyszerűen kezdte a napot, villámrajtot vett, a kettes és a négyes szakaszon birdie-t ütött, a par 5-ös hatos szakaszt eagle-lel zárta, míg a befejező 9-es lyukon birdie-t jegyzett. Reed volt, hogy három ütés előnnyel is vezetett, ám a hátsó 9-en megtört a lendület és négy bogey következett, majd éppen az a birdie a 18-ason, amely végül az jelentette, hogy ha csak együttállásban is, de vezető helyről várhatja a negyedik kört.
A korábbi Masters-bajnok körét ugyanakkor beárnyékolja egy igencsak kétes szituáció. Reed a 10-es szakaszon egy bunkerből ütött és a balra rontott ütését követően a labdája a fairway melletti gazosabb (rough) részen landolt. Amikor odaért rövid vizsgálódást követően felvette a labdáját, mondván az nem pattant a földre érkezéskor, hanem belefúródott a földbe, így az játszhatatlanná vált. Pénteken rengeteg eső hullott a pályára, éppen ezért elképzelhetőnek tűnt, hogy vannak olyan saras helyek a pályán, ahol a labda belefúródhat a földbe és valóban megjátszhatatlanná válik. Ilyenkor a játékos valóban kiemelheti a labdát, majd egy ejtést (drop) követően folytathatja a játékot az aktuális ütésével. Ám ha ilyen helyzettel találja szemben magát a játékos, akkor legtöbbször – pont a későbbi büntetést vagy vitás szituációt elkerülvén – inkább odahívja a pályabírót, hogy adjon szabályismertetést. Reed nem így tett, hanem amikor odaért a labdájához rövid vizsgálódás után felemelte azt, majd azt követően valóban odahívta a bírót, hogy vizsgálja meg a földet és a becsapódási pontot, mondván a labda nem pattant, hanem belefúródott a földbe, ám ekkor már nyilván nem lehetett az eredeti pozícióban a labda, így a bíró is egy más szituációval találta szemben magát. 
Golf
Tiger Woods: "El tudom ütni a labdát, csak járni nem tudok"
30/11/2022 - 13:27
Reed cselekedete egészen addig rendben is volt, amíg a visszajátszások megmutatták, hogy a labdája igen is pattant, így második alkalommal amikor már földet ért nem fúródhatott bele a talajba. Reed mentségére szóljon, hogy amikor megérkezett a közvetlen helyszínre, akkor az önkéntes munkatárs szintén azt mondta, hogy nem látta pattanni a labdát. Ám pont ezek azok a kényes szituációk, amikor a játékos inkább odahívja a pályabírót és inkább megvárja a végső döntést. Reed nem így tett és az előélete miatt rögtön a bírálatok kereszttüzébe került, az internet népe újra csalással vádolta, több szakember is élesen bírálta. A Reed felé zúduló kirohanásokon ugyanakkor nem kell csodálkozni, az amerikai játékosnak korábban is voltak sportszerűtlen húzásai, amelyeket megpróbált megmagyarázni, ám a visszajátszások akkor is bebizonyították, hogy finoman szólva is lazábban értelmezi a szabályokat másoknál. 
Reed szombati eredményét az incidens nem befolyásolta, így a mexikói Carlos Ortizzal együttállásban várhatja az élről az utolsó napot. Ortiz pár hónapja már nyert PGA Tour tornát, azzal kisebb történelmet írva, hiszen 1978 óta ő volt az első mexikói tornagyőztes a Touron. A fiatal játékos a nap legalacsonyabb eredményét jegyezte hét birdie-vel és egy bogey-val, ennek köszönhetően húsz helyet ugrott a tabellán a harmadik napon és pályafutása során először várhatja egy PGA Tour tornán az élről az utolsó kört.
Viktor Hovland, a fiatal norvég, aki a második kört követően állt az élen par felett játszott ezúttal és két ütés hátránnyal együttállásban a harmadik helyről várhatja a folytatást. Egy ideig az ausztrálok egykori világelsője, Adam Scott is élvezhette az éllovas pozíciót, ám rajta is kifogott a pálya hátsó része (különösen a 11-es szakasztól a 14-es lyukig szenvedtek a játékosok), ám végül ő is beállt a -8-asok klubjába és szintén a T3. pozícióból várhatja a folytatást. 
A nagynevű játékosok közül, akiket a torna előtt még esélyesként tartottak számon, Rory McIlroy 70-es kört zárt és belátható távolságon belül maradt az élmezőnnyel szemben. Az északír hátránya három ütés, ez ledolgozható, ahogy Tony Finau is lőtávolon belül van, ám ő híres arról, hogy a negyedik napon lefagy, igaz leginkább akkor, ha az élen áll.
Érdekességek
Patrick Reed pályafutása során immáron nyolcadik alkalommal várhatja az élről egy tornán az utolsó kört. A korábbi hét alkalomból ötször meg is nyerte az adott viadalt.
A torna történetében 2000 óta hatszor fordult elő, hogy a harmadik kör éllovasa végül meg tudta nyerni a versenyt.Az idény során eddig hatszor nyert az a játékos, aki a negyedik napot az első helyről kezdhette.
Carlos Ortiz a szezon során az első játékos lehet, aki két tornagyőzelmet jegyez.
Erre megvan az esélye Viktor Hovlandnak is, aki 37. PGA Tour tornáján immáron a harmadik győzelmét arathatja.Az első körben 12, a másodikban 3, a harmadik nap során viszont már csak egy játékos jegyezett bogey-mentes kört: Xander Schauffele
Farmers Insurance Open Összdíjízás: 7.500.000 dollár / 1.350.000 a győztesnek/ San Diego, Torrey Pines Déli (SC) és Északi (NC) pálya A verseny állása a 3. kör után
Carlos Ortiz         72-68-66 – 206 (-10) SC-NC
Patrick Reed       64-72-70 – 206 (-10) NC-SC
Sam Burns          66-72-70 – 208 (-8) NC-SC
Lanto Griffin        66-70-72 - 208 (-8) NC-SC
Viktor Hovland    70-65-73 – 208 (-8) NC-SC
Jon Rahm           69-67-72 – 208 (-8) SC-NC
Adam Scott         67-69-72 – 208 (-8) NC-SC 
The CJ Cup
McIlroy mindent vitt, címvédésével kilencedik alkalommal világelső
24/10/2022 - 11:06
Golf
Jordan Spieth vezérletével az amerikai golfozók nyerték az Elnökök Kupáját
26/09/2022 - 11:50